02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2023 04:30 | Son Güncelleme: 06.10.2023 08:11

6 dünya kentinde neler yiyip içelim

Kopenhag’da sokakta hot dog, Bordeaux’da istiridye, Brüksel’de külahta patates kızartması, Selanik’te orzo… Gastronomi seyahati için tercih edebileceğiniz altı şehirde ne yenir ne içilir diye baktık
Oğul Türkkan
Oğul Türkkan
Barcelona’da uğrayabileceğiniz pazarlardan biri, La Boqueria.
Barcelona’da uğrayabileceğiniz pazarlardan biri, La Boqueria.

Bir ülkenin ve özellikle bir şehrin mutfağı, o kültürü tanımanın önemli anahtarlarından biri bence. Evet, şehirdeki müzeler, tarihi bölgeler, alışveriş caddeleri gittiğiniz şehri tanımak için önemli mihenk taşları ama bir o kadar önemli bir diğer unsur da orada yaşayanların evde, sokakta, özel günlerinde, ailece neler yiyip içtikleri.

Gastronomi turizmi gittiğiniz yerdeki sokak yemeklerinden tutun da akşam ailecek gidilen lokantaları, özel günlerde gidilen yıldızlı restoranları, pub’ları, barları, hatta gece kulüplerini bile kapsar. Bir İtalyan dostum eğer bir şehirde en iyi restoranları bulmak istersen pazar ayini çıkışında büyük bir kiliseye git ve çıkanları takip et demişti. Hristiyan dünyasında, kilise sonrası ailece en iyi restoranlara gidilir. Bu taktiği Barcelona’da deneyip çok doğru olduğu kanaatine varmıştım.

Bunların dışında şehirdeki pazarlar, marketler, gıdada uzmanlaşmış mağazalar da gastronomi turizmi kapsamına girer. Barcelona’da La Boqueria, Portekiz’de Time Out market, Cape Town’da Biscuit Mill, Budapeşte’de Central Market Hall, Vancouver’da Grandville Island market gibi. Bu marketlerin bazısında sadece gıda ürünleri satılırken, bazılarında tadımlar yapabilir, harika restoranlar ya da yemek stantları da bulabilirsiniz.