08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Giriş: 29.03.2023 08:24 | Son Güncelleme: 29.03.2023 14:10

Avrupa'nın en iyi manzaraya sahip altı tren rotası

Günümüzde insanlar hızlı trenleri tercih etse de tren tutkunları için çok daha iyi seçenekler mevcut. The Guardian'ın seyahat yazarı Nicky Gardner, Avrupa'daki favori tren rotalarını yazdı
Avrupa'nın en iyi manzaraya sahip altı tren rotası - Resim: 1

Rahat bir trende dinlenmek ve pencereden manzaranın akıp gidişini izlemekle yarışabilecek çok az keyif vardır. The Guardian yazarı Nicky Gardner, favori rotalarından altısını sıraladı. Bu tren yolculuklarının süreleri 4 ila 9 saat arasında değişiyor. Interrail kartları tüm bu yolculuklarda geçerli ancak Fransa, Polonya ve İspanya rotalarında kart sahipleri tarafından küçük bir ek ücret (1,50 ila 4 Euro) ödenmesi gerekiyor.

Avrupa'nın en iyi manzaraya sahip altı tren rotası - Resim: 2

Köln - Basel

Köln'den 10.53'te kalkıyor (günlük)
Yolculuk süresi 4 saat 43 dakika

Almanya'nın Rheinland bölgesinden Alpler'e doğru güneye giden demiryolu yolcuları seçim yapmakta zorlanıyor. Çoğu, yeni inşa edilen hatlarda yüksek hızlı trenleri tercih ediyor. Ancak Koblenz'den yukarıya doğru klasik Ren geçidi demiryolunu takip ederek güneye giden geleneksel rotayı izlemek daha ilginç.

Köln'den güneye giden ve bu hattı takip eden trenler arasında benim en iyi seçimim, Basel ve Zürih'e giden bu İsviçre treni. Tren mükemmel ama pahalı bir İsviçre restoran vagonu içerir. Ren Nehri boyunca ilerlerken arkanıza yaslanın ve Kara Orman ve nehir üzerinden Fransa'nın Alsace bölgesi manzaraları eşliğinde yolculuğun tadını çıkarın.

Avrupa'nın en iyi manzaraya sahip altı tren rotası - Resim: 3

Zürih - Graz

Zürih'ten 08.40'ta kalkıyor (günlük)
Yolculuk süresi 9 saat 34 dakika

Alpler boyunca en sevdiğim kuzey-güney rotası sorulsa, İsviçre'nin Engadin bölgesindeki St Moritz'den İtalya'daki Tirano'ya giden Bernina Demiryolu'nu tercih ederim. Ancak daha uzun Alp yolculukları için doğu-batı rotalarına bakın; benim en iyi seçimim Zürih'ten Avusturya'nın Graz şehrine giden günlük Transalpin treni.

Elmalı strudelin beklediğiniz kadar iyi olduğu bir Avusturya restoran vagonu ve birinci sınıf bir İsviçre panorama vagonu, bu nedenle birinci sınıf bir bilet için ödeme yapmaya değer. Yolculuk Lihtenştayn'dan geçiyor ve Arlberg demiryolunu takip ederek Avusturya Tirol'ünün doğusuna doğru ilerliyor. Innsbruck'un ötesinde rota Zell-am-See ve Selzthal üzerinden Avusturya'nın Steiermark eyaletine uzanıyor.

Avrupa'nın en iyi manzaraya sahip altı tren rotası - Resim: 4

Dublin - Tralee

Dublin Heuston'dan 08.30'da hareket eder (sadece Pazar günleri direkt tren)
Yolculuk süresi 3 saat 52 dakika

Korint tarzında güzel bir bina olan Dublin'in Heuston istasyonu, sakin bir Pazar sabahında çok davetkâr. Sabah 8.30'da County Kerry'ye giden trende yiyecek içecek servisi olmadığı için kahve ve kahvaltı alarak biniyorum. Dublin'den kalkan ve İrlanda'nın güneybatısındaki Killarney ve Tralee'ye öğle vakti varış yapan haftanın tek treni bu. Dublin istasyonu adını, Mayıs 1916'da İngilizler tarafından Kilmainham Gaol'de idam edilen İrlandalı cumhuriyetçi kahraman Sean Heuston'dan alıyor.

Tralee'ye giden yolculuk muhteşem manzaralar arasından geçiyor. Demiryolu güneybatıya doğru ilerleyerek Galtee Dağları'nı geçip Golden Vale'nin süt çiftçiliği yapılan bölgesine ulaşıyor. Mallow'un ötesinde, Blackwater Vadisi'ni batıya doğru takip ediyoruz. Killarney'e yaklaşırken Mangerton dağının batıya doğru MacGillycuddy's Reeks'e doğru yükseldiği İrlanda'nın en görkemli manzaralarından biri karşımıza çıkar. Killarney'de durduktan sonra tren, Tralee Casement'ın Avrupa'nın en batıdaki tren istasyonu olma özelliğine sahip olduğu sahile doğru son bir yay yapar. Neden Casement? İstasyon adını 1916 yılında Londra'daki Pentonville Hapishanesinde asılan İrlandalı milliyetçi Roger Casement'tan alındı.