02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.08.2023 09:10 | Son Güncelleme: 19.08.2023 09:38

Çalışanların bir aydan fazla yıllık izin yaptığı 9 Avrupa ülkesi

Yıllık izin sürenizin yeterli olmadığına inanıyorsanız bir kere daha düşünün. Türkiye, ortalama 14'er, toplamda 28 günlük resmi tatil ve ücretli izin sayısıyla dünya ortalamasına oldukça yakın. ABD 10 günle en kötüler arasında yer alırken 9 Avrupa ülkesi ise 1 aydan fazla yıllık izin hakkı veriyor
Çalışanların bir aydan fazla yıllık izin yaptığı 9 Avrupa ülkesi

Yaz tatilinde yeterince dinlenemeyen ve yıllık izin süresinin az olduğunu düşünenlerdenseniz bu haber ilginizi çekebilir. Ortalama bir Amerikalı işçisinin bir şirketteki ilk yılında 11 gün ücretli tatil yaptığını biliyor muydunuz? Elbette ABD doğru örnek olmayabilir çünkü CNBC'e göre 'Rüyalar Ülkesi' dünya çapında en kötüler listesinde ikinci sırada.

30 gün geçerli norm

Türkiye, ortalama 14'er, toplamda 28 günlük resmi tatil ve ücretli izin sayısıyla dünya ortalamasına oldukça yakın. 197 ülke arasından 25'inde yıllık ücretli izin ve resmi tatillerin toplamı 40 veya daha fazla. İzin günleri toplamının 30-40 arasında olduğu ülke sayısıysa 83. Dünya ortalaması, resmi tatiller için 11,8 ve ücretli izin hakkı bakımından 18,2 gün. Yani, toplamda 30 günü izinli olarak geçirmek bugünkü dünya şartlarında geçerli norm. Tatil mevsiminde olduğumuz şu günlerde CNBC çalışanlara 1 aydan fazla izin veren 9 Avrupa ülkesini yazdı

Fransa Yılda 30 gün ücretli tatil
Birleşik Krallık Yılda 28 gün ücretli tati
Avusturya Yılda 25 gün ücretli tati
Danimarka Yılda 25 gün ücretli tati
Finlandiya Yılda 25 gün ücretli tatil
Norveç Yılda 25 gün ücretli tatil
İspanya Yılda 25 gün ücretli tatil
İsveç Yılda 25 gün ücretli tatil
Portekiz Yılda 22 gün ücretli tatil

 

Dinlenme kültürüne öncelik veriliyor

Avrupa'da öncelik verilen dinlenme kültürü göz önüne alındığında, birçok çalışan şirketlerinden daha da fazla izin alıyor. 32 yaşındaki Kimberly Sorce, New Jersey'de büyümüş ama İsveç'e taşınmış ve bir teknoloji şirketinde çalışıyor. İsveçlilere kanunen 25 ücretli tatil günü garanti edilirken, işvereni birkaç gün daha ekleyerek yılda 30 ücretli tatil gününe ulaşmasını sağlıyor.

Yaz aylarında 3 hafta tatil şartı

Bazı işletmeler, çalışanlarının işe ara vermelerini sağlamak için belirli sayıda gün izin yapmalarını şart koşuyor. Norveç'te 28 yaşındaki Lene Vindenes yılda 25 gün ücretli tatil yapıyor ve şirketi yaz aylarında Haziran ve Ağustos ayları arasında üç hafta tatil yapmasını şart koşuyor.