29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.01.2023 14:23 | Son Güncelleme: 19.01.2023 18:08

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi en güçlü 10 turizm şehrini açıkladı

Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi, dünyanın en güçlü turizm şehirlerini belirledi. Listenin zirvesinde 35 milyar 600 milyon dolarla Paris yer aldı. Çin ve ABD sıralamaya üçer şehir ile girdi. Türkiye'nin olmadığı listenin 2032'ye kalmadan Çin'den ibaret olması öngörülüyor
Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi en güçlü 10 turizm şehrini açıkladı

İngiltere merkezli ve kar amacı gütmeyen bir seyahat endüstrisi kuruluşu olan Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi (DTSK), turistlerin en çok parayı nerede harca yaptıklarını tespit etmek için 2022 yılına ait turizm verilerini analiz etti. En güçlü turizm şehirlerinin yer aldığı sıralama belirlenirken sadece müze bilet fiyatları ve otel odalarının geceliği dikkate alınmadı; yerel ve ulusal hükümet ve işletmelerin bu şehirlere turizm merkezi olarak ne kadar yatırım yaptıkları da ayırıcı bir faktör oldu. Gözde turizm merkezi denince akla gelen Dubai ve geçtiğimiz Dünya Kupası’na ev sahipliği  yapan Katar’ın başkenti Doha’nın listede yer almaması dikkat çekti; listeye Türkiye’den herhangi bir şehir girmedi.

Listenin başında Paris var, ABD ve Çin yükselişte

Listenin başına gastronominin, sanatın ve modanın başkentlerinden biri olan Paris yerleşti. DTSK’nın belirlediği üzere Paris’in ülkeye turizmden yıllık getirisi tam 35 milyar 600 milyon dolar. En güçlü turizm şehirlerinin sıralandığı ilk 10’a üç şehir sokabilen sadece iki ülke var; ABD ve Çin. Dünyaca ünlü eğlence parkı Walt Disney World Resort’un bulunduğu Orlando turistlerden 31 milyar dolar kazanç sağladı, bu Florida’yı ABD’nin en turistik eyaleti haline getirdi.

'Liste 2032'ye kalmadan Çin'den ibaret olacak'

Sıralamanın üç basamağında, şaşırtıcı olsa da, son yıllarda turizmde büyük bir hızla yükselen Çin de var. Sınır kapıları pandemi sonrasında dünyaya açıldığından beri turizme ve turistleri hedef alan reklamlara ciddi anlamda yatırım yapan ülke, DTSK’ya göre 2032’ye gelmeden dünyanın en turistik ülkesi olup, listede başkasına yer bırakmayacak.

İşte 2022'nin en güçlü turizm şehirleri:

  1. Paris, Fransa
  2. Pekin, Çin
  3. Orlando, Florida
  4. Şanghay, Çin
  5. Las Vegas, Nevada
  6. New York, New York
  7. Tokyo, Japan
  8. Meksika, Meksika
  9. Londra, İngiltere
  10. Guangzhou, Çin