25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2022 21:30 | Son Güncelleme: 18.12.2022 21:30

Soğuk Seni Durduramaz: Kışın Doğa Sporlarında Katmanlı Giyinmenin Önemi

İster başlangıç seviyesi ister uzman bir sporcu ol, kış sporları söz konusu olduğunda yağmura, rüzgâra, kara ve soğuğa karşı kendini korumak için katmanlı giyinmen gerektiğini bilirsin. Peki giydiğin katmanlar nasıl olmalı ve neden katmanlı giyinmelisin?

Kış sporları için giyinirken 3 katman vardır ve katmanlı giyimin ne demek olduğunu tam olarak anlayabilmek için öncelikle her katmanın farklı bir işlevi olduğunu bilmen gerekir: İç nem emici katman, orta yalıtım katmanı ve dış kabuk tabakası.

 • Temel Katman: Teri cildinden uzaklaştırır. Üşümeni ve hipotermi olmanı engeller.

• Orta Katman: Soğuktan korumak için vücut ısısını dengeler.

• Dış Katman: Rüzgâr, yağmur gibi dış çevresel etkilerden korur.

Bu katmanların hepsini giymesen bile dışarıya çıktığında tüm katmanları yanına almanı öneririz. Çünkü ortam ısınırsa katmanları çıkarabilirsin, ancak onları yanına almadığında üşümek konforunu düşürüp sporun ve açık havanın keyfini çıkarmana engel olabilir. Katmanlı giyinerek ve mevsim koşullarına hazırlıklı olarak açık havada hem özgürce spor yapabilir hem de kışın tadını çıkarabilirsin

Neden Katmanlı Giyinmelisin?

Bazı katmanların en temel amacı, soğuk havalarda sıcak kalmanı sağlamaktır. Kayak, snowboard ve diğer kış sporları senin için önemliyse soğuğa hazırlanmalısın.

Katmanlı giymenin bir başka nedeni de kuru kalmaktır. Kışın çok çalıştığında terin cildine yapışabilir ve vücut ısını hızla kaybetmene neden olabilir. Bu da soğuk havalarda tehlikeli olabilir. Burada taban katmanı seni kuru tutmak için çalışır. İyi bir taban katmanı, nefes alabilir ve nemi vücudundan uzaklaştıran bir yapı sunar. Bu, terin cildine yapışmak yerine buharlaşmasını sağlayarak gün boyunca seni kuru ve sıcak tutar.
Kışlık katmanlar önemlidir, ancak doğru seçilmezlerse can sıkıcı olurlar. Giysiler toplanabilir, hareket kabiliyetini sınırlayabilir ve cildini rahatsız edebilir. Doğru taban parçaları, tüm bu katmanların altında rahat kalmana yardımcı olur. Kaliteli bir taban katmanı pürüzsüz, tenini saran yapısı ile sıkışmış hissettirmeden hareket kabiliyeti sağlar. İlk katman ikinci bir cilt görevi görür. Orta ve dış katman eklediğinde toparlanmaya neden olmaz. Ayrıca cildini diğer katmanların fermuar veya düğmelerine sürtünmekten korur. Ilık, kuru ve rahat olduğunda en sevdiğin kış etkinliklerinin tadını daha fazla çıkarabilirsin.
Katmanlı giyinmek akıllıcadır. Hava koşullarına ve ihtiyaçlarına göre katman ekleyerek veya çıkararak kendi konforunu düzenlemene izin verir. Farklı aktivite seviyelerine başarılı bir şekilde uyum sağlamana olanak tanır.

Kış Sporlarında Giyim Katmanları Nasıl Olmalı?

Birkaç kurala uyarsan kış aylarında giyim katmanlarını doğru oluşturabilirsin. Burada ilk adım, temel katmanı doğru seçmektir. Bu katman ikinci bir cilt gibidir. Temel katmanın anahtarı, teri vücudundan uzaklaştıran bir malzemeden üretilmiş olmasıdır. Çünkü terlediğinde soğuğu çok daha fazla hissedebilirsin. Hafif, nefes alan, koku yapmayan ve nemi emen bir temel katman seçmelisin. Genel olarak daha kalın kumaşlar seni daha sıcak tutar, ancak bu gerçekten bir taban katmanının asıl amacı değildir. Taban katmanının asıl amacı esnekliktir.

Orta katman olarak sıcak tutan ve nem giderme özellikleri bulunan polar kıyafetler idealdir. Hafif ve sentetik yalıtıma sahip giysiler de sıcak tutma, kolay taşınma ve temizlenme işlevleri ile son derece kullanışlıdır. Kayak ve snowboard yaparken orta katman olarak bir yelek giymeyi tercih edebilirsin. Bu, daha fazla hareket için kollarının serbest kalmasını sağlar.

Dış katmanının, diğer katmanların üzerine rahatça oturmalıdır. Yalıtımlı ceketler yalnızca rüzgâr, kar ve yağmurdan korumakla kalmaz, aynı zamanda seni sıcak ve rahat tutar. SoftShell ceketler ise sert ve değişken hava koşullarına karşı seni korur. Bir kumaş ne kadar nefes alabilirse yüksek yoğunluklu egzersiz için o kadar uygundur.

Kayak için ek ağırlık veya hacim olmadan, ekstra sıcaklık ve koruma sağlayan rüzgâr geçirmez giysiler kullanabilir ve katmanlarını maksimum koruma sağlayan bir seviyeye getirebilirsin. Kendini soğuktan ve rüzgardan korumak kış sporlarında son derece önemlidir. Bu açıdan uzun kollu bir taban katmanı seçebilirsin. Özellikle kar sporları yapıyorsan termal katmanları da güvenle tercih edebilirsin.
Katmanların her biri için sınırsız alternatifin bulunur. İşin püf noktası, nereye gideceğini, ne yapacağını ve ne kadar zaman geçireceğini belirleyerek en mantıklı seçeneklere yönelmendir. Her katman için mevcut sayısız stil ve kumaşı düşünürken kritik bazı noktalara dikkat etmen gerekir. Giysiler hafif, kolay taşınabilir ve nefes alabilen yapıda olmalıdır. Birkaç katmanın üzerine rahatça giyilebilecek büyük ve geniş bir dış katman seçmeye özen göstermelisin. Aynı gün hava koşulları veya ihtiyaçların değişebilir. Tüm bu faktörleri göz önüne alarak havadaki değişikliklere uyum sağlayacak kadar çok yönlü ve çeşitli aktiviteler için kullanışlı katmanlar seçmeye çalışmalısın. Özetle, yapacağın faaliyete göre katmanlarını belirlemenin önem taşıdığını bilmelisin.

Tüm sportif ihtiyaçların için seni mağazalarımıza veya decathlon.com.tr’ye bekliyoruz!