20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 06.01.2023 10:16 | Son Güncelleme: 06.01.2023 11:02

Avatar Suyun Yolu, Top Gun'ın rekoru kırdı

Vizyona girdiği günden itibaren gişe başarısı tartışılan Avatar 2, dördüncü haftasını doldurmadan 1 milyar 516 milyon dolar barajını geçerek 2022'nin rekorunu Top Gun: Maverick'in elinden aldı. James Cameron projesi şimdiden tüm zamanların en iyi 10. gişe rakamına ulaştı
Avatar Suyun Yolu, Top Gun'ın rekoru kırdı

James Cameron, 2 milyar 922 milyon 917 bin dolar hasılatla tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmi Avatar'ın devamı olan Suyun Yolu (The Way of Water) için başarı kriterini haftalar önce 2 milyar dolar olarak ilan etti. Belki de bu nedenle 16 Aralık'ta vizyona giren filmi gişe performansı ilk günden beri eleştirilerin hedefi oldu hatta serinin devamı tartışılmaya başlandı.

3 saat olması etkiledi

Suyun Yolu ilk hafta sonunda ABD’de 134 milyon, dünya genelinde ise 435 milyon dolar hasılat ile güçlü bir açılış yaptı ancak ikinci hafta sonu rakamların yükselmemesi eleştirileri arttırdı. Film, Noel ve yeni yıl arasında sadece ABD'de çoğu filmin bir yılda elde ettiğinden daha fazla olan 300 milyon dolar hasılata ulaştı. Bu da gişe performansı yükselerek devam etmese de Avatar 2'nin sinemalardaki dayanıklılığını gözler önüne serdi. Bloomberg Intelligence analistlerinden Kevin Near'a göre, filmin üç saat olması sinema izleyicisinin tercihini ilerleyen günlere ertelemesine neden oldu.

Disney'in tahminine göre, James Cameron'ın yönettiği bilimkurgu destanı sadece çarşamba günü dünya çapında 33,8 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Box Office Majo'nun son verilerine göre ise Avatar: Suyun Yolu hafta sonuna girmeden 1 milyar 516 bin 558 dolar hasılata ulaştı. 

Cameron, Avatar ve Titanik'le (1997) birlikte tüm zamanların rekortmenleri arasında 3 filmi imza attı

Bu da Avatar'ı, Top Gun: Maverick'in önüne geçerek 2022'de izleyiciyle buluşan ve en çok gişe rakamı elde eden filmi yaptı. Dahası Avatar 2, şimdiden tüm zamanların en çok hasılat elde eden 10. filmi olmayı başardı.

Maverick, Çin'de gösterilmedi

Mayıs ayında vizyona giren Top Gun: Maverick yıl boyuncu 1 milyar 488 bin 732 dolar hasılat elde etti. Ancak filmin Çin'de izleyiciyle buluşmaması Avatar 2'nin başarısını gölgeliyor. Nitekim 13 yıl sonra vizyona giren film Çin'de bugüne kadar 169 milyon dolara ulaştı. Buna rağmen Avatar'ın sinemalardaki tazeliğini koruyor olması umut vaat ediyor ve başarıyı tartışmasız kılıyor. 

2022'nin en çok hasılat elde eden filmleri

Üstelik kimilerine göre James Cameron eserinin sınavı yeni başlıyor. İzleyicilerin tatil sonrası işe ve okula dönmesiyle gişe rakamlarının sürekliliğinin devam edip etmeyeceği merak ediliyor.  Rosenblatt Securities analisti Barton Crockett, Avatar'ın çok az rekabetin olduğu bir vizyon takviminden yararlandığını savunuyor. Crockett rakamların artacağını ve başarı için koyulan 2 milyar dolar barajının geçileceğini söylüyor.

Avatar: Suyun Yolu fragmanı