14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.04.2023 11:44 | Son Güncelleme: 12.04.2023 12:17

Super Mario'dan otuz yıl sonra gelen zafer: Nesilleri aşan bir ikon için gecikmiş bir başarı

Vizyona girmesiyle genç neslin ve çocukların Mickey Mause hayranlığını azaltan Super Mario, stüdyoların son birkaç yıldır sadece yayın akışı peşinde koştuğunu gösterdi. Büyük açılış yapan tesisatçı, yakında 100 yaşına girecek olan fareden daha uzun yaşayabilir gibi gözüküyor
Super Mario'dan otuz yıl sonra gelen zafer: Nesilleri aşan bir ikon için gecikmiş bir başarı

1990'ların başında şöhretinin zirvesindeyken, Japonya merkezli video oyunu ve elektronik şirketi Nintendo'nun ikonik Süper Mario'su, yapılan bir ankete göre, uzunca bir süre ABD'li çocuklar tarafından Mickey Mouse'tan daha fazla tanınıyordu. Otuz yıl sonra, tesisatçı fareyi bir kez daha devirdi. 

The Super Mario Bros. filmi yılın en iyi haftasonu açılışını 40 milyon dolar farkla yaparak zirveyi Ant-Man and the Wasp: Quantumania'nın elinden kaptı

Tüm zamanların en çok hasılat yapan ilk 50 filmi arasına girer

Geçen hafta vizyona giren Süper Mario Bros. filmi, bu yıl ABD'de en iyi açılış yapan film olmakla kalmadı, aynı zamanda Walt Disney Co.'nun en büyük hitlerini bile geride bırakarak bir animasyon filmi için en büyük açılışı yaptı. Film, bu ayın sonunda kendi ülkesi Japonya'da gösterime girmeden önce bile sadece beş günde 376 milyon dolar kazandı. Toplam gişe hasılatının 1 milyar doların üzerinde olması muhtemel görünüyor ki bu da filmi tüm zamanların en çok hasılat yapan ilk 50 filmi arasına sokar. Bu da Mario'nun yeniden bir hit olmanın ötesinde, sahip çıkılması gereken bir varlık olduğu anlamına geliyor. Nesilleri aşan bir pop-kültür ikonu için gecikmiş bir başarı.

'Beklentilerimin ötesinde'

Film beklentileri o kadar aştı ki yapımcısı Chris Meledandri kendisine yöneltilen “Mario'nun rakamları beklentilerinize kıyasla nasıl?” sorusu karşısında “Aklım biraz karıştı. Beklentilerimin ötesinde. Doğam gereği son derece mütevaziyimdir ama bu rakamlar en çılgın beklentilerinin bile ötesinde” dedi.

Genç neslin izlemeyeceği endişesi vardı

Bu zaferin çok uzak olduğu düşünülüyordu çünkü yeni nesilin geri dönmek isteyip bu filmi görmek isteyeceğinden kimse emin değildi. Z Kuşağı ve Alfa Kuşağı çocuklarının, ebeveynlerinin döneminden kalma bir oyundan ziyade Fortnite ve Minecraft gibi oyunlarla ilgilenmeleri beklenebilir. Serinin sıkı hayranları, Chris Pratt'in Mario'nun tanıdık, basmakalıp İtalyan aksanı olmadan başrolde yer alması da dahil olmak üzere filmin gelenekten kopmasından endişe duydular. Yıllar boyunca, beyaz perdeye yapılan video oyunu uyarlamaları, hem sadık hayranları hem de yeni izleyicileri çekmeye çalışırken iki tabure arasında kalma eğiliminde oldu ve sonunda her ikisini de tatmin etmedi. Fakat Mario'nun gişe patlaması doğru yönde atılmış bir adım. 

350 milyon dolar kar getirmesi bekleniyor

Filmin tek başına Nintendo'ya bu yılda 350 milyon dolar kar getirebileceğini tahmin ediliyor. Gişe başarısı, 2015 yılında Satoru Iwata'nın ani ölümünün ardından şirketteki boşluğu dolduran ve üç yıl sonra kendisi de istifa eden eski Başkan Tatsumi Kimishima'yı haklı çıkardı. Kimishima yedi yıl önce şirketin bir ABD beyzbol takımındaki hissesinin satışından elde edilen geliri film işine girmek için kullanma kararı aldı. Aslen bankacı olan Kimishima, Nintendo'daki ilk zamanlarını Kyoto firmasının sadece bir kısmına sahip olduğu Pokemon ile uğraşarak geçirdi. 

Pokemon, bazı tahminlere göre, Star Wars, Marvel ya da Harry Potter'dan daha fazla kazanarak dünyanın en başarılı medya franchise'ıdır, ancak tüm kar Nintendo'ya tahakkuk etmez, özellikle de hit mobil oyun Pokemon Go'dan. Yatırımcılar, şirketin kendi yaratımlarından bu kadar verimli bir şekilde yararlanamamış olmasından dolayı biraz hayal kırıklığına uğramış hissetmekte haklı olabilirler. 

Oyunu yok ama filmi var

Nintendo'nun satışa çıkmaya hazır yeni bir platform oyunu olmasa da, gişe zaferi şüphesiz tesisatçının son oyunlarının satışlarını artıracaktır. Bu Japon şirket için özellikle iyi bir haber çünkü rakiplerinin aksine eski oyunlarında bile nadiren indirim yapıyor. Mayıs ayındaki merakla beklenen Zelda lansmanından sonra firmanın yazılım programında çok az netlik var, ancak altı yıldır yeni bir Mario oyunu yok ve Mario Kart'ın mevcut sürümü neredeyse on yaşında.

“40 yıllık bir şeyi bize emanet ettiler”

Bloomberg’ün film yapımcısı Meledandri ile yaptığı röportajda “Sanırım ikinizin de birlikte çalışma konusunda hala bazı endişeleri var?” sorusunu yöneltmesi üzerine, Meledandr “ Nintendo her ne kadar ortağımız olsa ve bizimle yakın çalışsa da, neredeyse 40 yıllık bir şeyi bize emanet ettiler. Duyarlılığımızı ve sürecimizi gerçekten anlamak istediler. Benim için öncelikli soru, bir ortağı bünyemize katmak için sürecimizi nasıl değiştireceğimiz sorusuydu. Universal'daki ortaklarımızla çok güçlü bir ilişkim var. Donna Langley ile diyaloğum açık ve yerleşik. Sürecimize entegre oldu ve zaman içinde gelişti. Bu gerçekten yönümüzü değiştirmekle ilgiliydi, böylece başka bir bakış açısını entegre ediyorduk” ifadelerini kullandı.

Maymun bile kazançlı çıktı

Filmde beklenmedik başka şeyler de oldu. Mario ile birlikte yer alan Seth Rogen tarafından seslendirilen maymun karakteri, gelecek yıl Universal Studios Japonya tema parkının Super Nintendo World alanında kendi bölümüne sahip olacak. Karakterin, yine Nintendo ortağı Illumination tarafından yaratılan Despicable Me'nin Minyonları gibi bir yan filme sahip olabileceğine dair söylentiler de var. Tüm bunlar, neredeyse on yıllık bir aradan sonra oyuncuları en eski karakterlerinden biri olan maymunla yeniden tanıştırmak için mükemmel bir zaman.

Birbirinin aynısı gibi görünen süper kahraman filmlerinden bıkan izleyicilerle birlikte, bunun gibi filmler Hollywood'un bir sonraki büyük iş arayışında istenilen olacak. Nintendo'nun da Metroid ya da Starfox gibi henüz tanınmamış oyunlardan yararlanmak isteyen talipleri olabilir. 

Nintendo Sinematik Evreni beklemeyin

Bununla birlikte, henüz bir Nintendo Sinematik Evreni beklenmemeli. Firma muhtemelen mülklerini nasıl kullandığı ve kiminle ortaklık yaptığı konusunda temkinli olmaya devam edecek. Nintendo'nun simgeleri konusunda Disney'in Mickey Mouse konusunda olduğu kadar dikkatli olması, bir zamanların rakipleri silikleşirken bile Mario'nun nesiller boyunca kalıcı bir hit olmasına yardımcı oldu. Fare birkaç yıl içinde 100 yaşına girecek. Büyük ekran başarısıyla, tesisatçı ondan daha uzun yaşayabilir.