23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.12.2022 17:14 | Son Güncelleme: 21.12.2022 19:29

4 milyar dolarlık anlaşma: Mat Ishbia, en genç NBA takım sahibi olacak

United Wholesale Mortgage'ın CEO'su Mat Ishbia NBA takımlarından Phoenix Suns ve WNBA takımlarından Phoenix Mercury'nin çoğunluk hisselerini 4 milyar dolara satın alacak
Mat Ishbia / UWM.com
Mat Ishbia / UWM.com

42 yaşındaki Mat Ishbia'nın profesyonel basketbolda bir geleceği olması zordu. Daha önce Forbes'a verdiği bir röportajda, Michigan State Üniversitesi'nde oyun kurucu olarak oynarken, takımın 2000 yılındaki ulusal şampiyonluğu sırasında yedek kulübesinde oturduğunu söyledi. Ishbia "O takımdaki en kötü oyuncu olmak için en çok çalışan adam olmak zorundaydım" dedi. Koçluğu oyuna bağlı kalmak için can simidi olarak görüyordu. Milyarder artık oyunu kurallarına göre oynuyor.

Forbes salı günü, Mat Ishbia ve kardeşi Justin Ishbia'nın NBA takımlarından Phoenix Suns'ı 4 milyar dolar gibi rekor bir fiyatla satın almak üzere anlaşmaya vardıkları yönündeki ESPN haberini doğruladı. WNBA'den Phoenix Mercury de bu anlaşmaya dahil olacak. Suns ve Mercury, takım sahibi Robert Sarver'in ırkçılık ve kadın düşmanlığı iddialarının organizasyonu sarsması ve NBA'in Sarver'ı bir yıl uzaklaştırıp 10 milyon dolar para cezasına çarptırmasının ardından eylül ayından bu yana satılıktı. Forbes ekim ayında Suns'a 2,7 milyar dolar değer biçmişti. Sarver takımı 2004 yılında 401 milyon dolara satın almıştı. Eğer yeni anlaşma gerçekleşirse, Sarver büyük olasılıkla milyarder olacak.

Rekor fiyat teklif edildi

Forbes'a göre Michigan merkezli mortgage kredisi veren United Wholesale Mortgage'ın başkanı ve CEO'su Mat Ishbia, 4,7 milyar dolar değerinde servete sahip. Bunun büyük bir kısmı, New York Borsası'nda UWM Holdings Corp. olarak işlem gören şirketteki yüzde 71'lik hissesinden geliyor. Forbes tahminlerine göre kardeşi Justin UWM'nin yüzde 22'sine sahip ve onun servetinin değeri de 2.1 milyar dolar. Forbes'tan Mike Ozanian'a konuşan yakın kaynaklar, kardeşlerin birlikte Suns'ın yüzde 60'ını 2,4 milyar dolara satın alarak takıma 4 milyar dolar değer biçtiklerini söyledi. Bir NBA takımı için bir önceki rekor satın alma fiyatı, Joe Tsai'nin 2019'da Brooklyn Nets için ödediği 3,2 milyar dolardı.

NBA'in en genç takım sahibi olacak

NBA yönetim kurulunun Mat Ishbia'yı takımın yeni sahibi olarak onaylaması gerekecek ve bu karar için önüünde bir engel gözükmüyor. Bu kararla birlikte 42 yaşındaki Ishbia ligdeki en genç takım sahip olarak Memphis Grizzlies'in Robert Pera'sını ve Utah Jazz'ın Ryan Smith'ini geride bırakacak.

NBA takımlarının ortalama değeri

NBA takımlarının ortalama değeri, rekor sponsorluk ve reklam gelirlerinin yanı sıra ligin bir sonraki medya hakları paketine ilişkin yüksek beklentiler sayesinde geçen yıl yüzde 15 artarak 2,86 milyar dolara ulaştı. NBA takımları 2002'den bu yana ortalama yüzde bin 200 değer kazandı. NBA şu anda ESPN, Turner ve ABC ile yapılan medya anlaşmalarından yılda 2,66 milyar dolar kazanıyor ve bu miktar 30 takım arasında paylaştırılıyor. Bir sonraki paket bu rakamı iki katına çıkarabilir.

Mat Ishbia kimdir?

Forbes'un listesine göre Ishbia'nın net serveti 5,1 milyar dolar ve siteye göre bu rakam dünyada 505. sırada yer alıyor. Ishbia, yüzde 71 hissesine sahip olduğu mortgage kredisi veren United Wholesale Mortgage'ın yönetim kurulu başkanı ve CEO'sudur. Şu anda UWM Holdings olarak adlandırılan şirket 1986 yılında babası Jeff tarafından kuruldu. Forbes'a göre UWM 2015 yılında Amerika'nın en büyük toptan kredi kuruluşu haline geldi. Ishbia 2013 yılından bu yana şirketin CEO'su.