19 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.12.2023 13:11 | Son Güncelleme: 22.12.2023 15:31

Adalet Divanı'nın Avrupa Süper Ligi kararı futbol için ne anlama geliyor?

Avrupa Adalet Divanı'nın Avrupa Süper Ligi kararı sonrası FIFA, UEFA, Avrupa Kulüpler Birliği ve TFF, projeye karşı açıklama yaptı. Real Madrid ve Barcelona kararı olumlu karşılarken, Avrupa'daki diğer kulüpler ise projeye tepki gösterdi. Sürecin nasıl ilerleyeceği ise belirsiz...
Adalet Divanı'nın Avrupa Süper Ligi kararı futbol için ne anlama geliyor?

Avrupa Birliği Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasına karşı çıkmasının, rekabet yasasına ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı hareket olduğuna hükmetti. Karrda "FIFA ve UEFA kuralları, Süper Lig gibi yeni bir kulüpler arası futbol projesini önceden onaylarına tabi kılmaktadır. Ama, FIFA ve UEFA kurallarının; şeffaf, objektif, ayrımcılık yapmayan ve orantılı olmasıyla ilgili bir yapısı yok" denildi. 

Kara ne anlama geliyor ve şimdi ne olacak?

Karar, Avrupa kulüplerinin yalnızca UEFA tarafından yürütülen turnuvalarda oynamak yerine yaptırım tehdidi olmadan başka bir kıta ligine katılabileceği anlamına geliyor. Ancak  futbol dünyasının aktörlerinin yaptığı açıklamalar bundan sonraki sürecin belirsiz olduğunu gösteriyor. 

Infantino: Bir şeylerin değişeceği anlamına gelmiyor

FIFA Başkanı Gianni Infantino, Avrupa Süper Ligi davasına ilişkin Avrupa Adalet Divanı kararının, futbolda değişikliğe yol açmayacağını savundu. Infantino, "Avrupa Adalet Divanı'nın kararını büyük saygıyla karşılıyorum ama bu gerçekte bir şeylerin değişeceği anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

"FIFA'nın en iyi turnuvaları düzenleyen kurum" olduğunu kaydeden Infantino, "Bu durum, gelecekte de devam edecek. Dünyanın en çarpıcı, mücadeleci ve anlamlı turnuvalarını sunmaya devam edeceğiz. Futbolun kaynaklarını, dayanışma içinde oluşturduğumuz programların yardımıyla, dünyanın her köşesine dağıtacağız. En iyi kulüplerin, bu kaynakları ayrıcalıklı olarak kullanma isteğini en aza indirgeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ceferin: Futbol satılık değildir

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, Avrupa Süper Ligi davasına ilişkin Avrupa Adalet Divanı kararına tepki gösterdi. Caferin, "Futbol satılık değildir. Avrupa Adalet Divanı, umarım ne yaptığını biliyordur ama bundan tam olarak emin değilim. Onları durdurmak gibi bir niyetimiz yok. İstediklerini yapabilirler" ifadelerini kullandı.

Kararın ardından UEFA'dan yapılan açıklamada, "Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı, Avrupa Süper Ligi'nin onaylanması veya doğrulanması anlamına gelmemektedir. Alınan karar, aslında UEFA'nın ön yetkilendirme çerçevesinde, önceden var olan ve zaten kabul edilmiş teknik bir eksiğin altını çizmektedir." denildi.

Avrupa Kulüpler Birliği

Avrupa Kulüpler Birliği (ECA), kararın, "Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını desteklediği anlamını taşımadığını" belirtti. Avrupa çapında 500'e yakın profesyonel futbol kulübünü temsil eden Avrupa Kulüpler Birliği (ECA) da Avrupa Adalet Divanı'nın kararını değerlendirdi. Açıklamada, "Açıkça söylemek gerekirse karar ne Süper Lig projesini destekliyor ne de tasdik ediyor." denildi.

 Türkiye Futbol Federasyonu

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklamada, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı kararın konusu olan Avrupa Süper Ligi ve bu oluşumun Avrupa futboluna olabilecek etkisi üzerine uzun bir süredir çalışıldığı, gelişmelerin de yakından takip edildiği belirtildi.

"Futbol, milyarlarca insanı çevresinde buluşturan, futbol oynamak isteyen herkese FIFA ve UEFA talimatları çerçevesinde eşit olanaklar sunarak rekabeti öne çıkaran sağlam temeller üzerinde durmaktadır." ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Avrupa futbolunun çatı örgütü olan UEFA'nın oluşturduğu futbol piramidi, herhangi bir seviyede futbol oynayan her futbolcunun ve herhangi bir kategoride mücadele eden her kulübün Avrupa futbolunun bir parçası olmasına müsaade etmekte, sistemin doğru çalışmasını sağlayan her paydaş UEFA tarafından teşvik edilmektedir. Bu sporun Avrupa'daki düzenleyicisi UEFA'nın önderliğinde futbolu daha da ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğimizi belirterek, 19 Nisan 2021 tarihinde yaptığımız 'Avrupa Süper Ligi girişimi asla kabul edilemez' başlıklı açıklamamızın arkasında bugün de aynı kararlılıkla durduğumuzu vurgulamak isteriz." Türkiye'den birçok futbol kulübü de Avrupa Süper Ligi projesinde yer almayacağını açıkladı.

LaLiga'dan tepki, Real Madrid ve Barcelona'dan destek

Avrupa Adalet Divanı'nın, Avrupa Süper Ligi davasıyla ilgili mahkeme kararı hakkında İspanya 1. Futbol Ligi (LaLiga) ile Real Madrid ve Barcelona kulüpleri açıklama yaptı. Real Madrid Kulübü Başkanı Florentino Perez, kararı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde bu kararın kapsamını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz ancak tarihi öneme sahip iki sonuç üzerinde düşünebilirim. Öncelikle Avrupa kulüp futbolu artık tekel olmayacak. İkincisi bugünden itibaren kulüplerin kaderi kendi ellerinde olacak" ifadelerini kullandı.

İspanyol kulübü Barcelona ise "Barcelona, ​​Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Süper Lig projesini değerlendiren kararından duyduğu memnuniyeti ifade etmek istiyoruz. Süper Lig projesini yürüten kulüplerden biri olan Barcelona, ​​bu kararın futbol dünyasındaki tekele karşı çıkarak Avrupa'da elit düzeyde yeni bir futbol rekabetinin önünü açtığını düşünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı kararla ilgili İspanya 1. Futbol Ligi (LaLiga) ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Karar, Avrupa Süper Ligi'ni desteklemiyor" değerlendirmesi yapıldı.

Kararda, Süper Lig projesine mutlaka izin verilmesi gerektiği belirtilmediği kaydedilen paylaşımda, "LaLiga, Avrupa Komisyonundan Avrupa futbolunun istikrarını ve geleceğini korumaya yönelik yasal önlemler talep ediyor. Bugün Süper Lig'in bencil ve elitizmi savunan bir model olduğunu her zamankinden daha fazla hatırlıyoruz. Avrupa futbolu zaten konuştu. Israr etme." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa'nın 5 büyük futbol ligindeki takımlar

Avrupa'nın 5 büyük futbol ligi kabul edilen İngiltere (Premier Lig), İspanya (LaLiga), İtalya (Serie A), Almanya (Bundesliga) ve Fransa'daki (Ligue 1) birçok kulüp de Avrupa Süper Ligi'ne tepki gösterdi.

İngiltere'den Manchester City, Chelsea, Tottenham ve Manchester United kulüpleri, Almanya'dan Bayern Münih, İtalya'dan Inter, Fransa'dan PSG ve İspanya'dan Atletico Madrid de konuya ilişkin açıklamada bulunarak, UEFA organizasyonlarına bağlı olduklarını ve Avrupa Süper Ligi'ne katılmayacaklarını belirtti.

Atletico Madrid kulübünden yapılan açıklamada, "Almanya, İspanya (Real Madrid ve Barcelona hariç), Fransa, İngiltere ve İtalya ile birlikte Avrupa futbol camiası, Avrupa Süper Ligi'ni desteklemiyor" ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Süper Ligi projesi nedir?

A22 Sporlar Yönetimi adlı şirketin desteklediği Avrupa Süper Ligi projesinde, erkeklerde 64, kadınlarda 32 futbol kulübünün yer aldığı yeni bir lig kurulması planlanıyor.

İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri 19 Nisan 2021'de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıklamıştı.

FIFA, UEFA ve spor kamuoyundan gelen sert tepkilerin ardından Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp, bu organizasyondan çekildiklerini duyurmuştu. UEFA ve FIFA, oluşumdan çıkmayan 3 takımı, kendilerine bağlı organizasyonlardan ve ulusal liglerden çıkarma, uluslararası maçlara oyuncu göndermesine izin vermeme gibi yaptırımlarla karşılaşabileceği konusunda uyarmıştı. Yaşananların ardından konu, Avrupa Adalet Divanı'na taşınmıştı.


Avrupa Süper Ligi'nin formatı nasıl olacak?

İlk formata göre, 20 takımın yer alacağı ligin kurucusu 15 kulüp, organizasyonda kalıcı olarak kalacak, diğerleri ise liglerindeki başarı kriterlerine göre belirlenecekti. Ancak Süper Lig'in yeni formatında terfi, küme düşme ve turnuvadan çıkma gibi uygulamaların olacağı teyit edildi. A22 CEO'su Bernd Reichart ilk formatı değiştirdiklerini ve yeni formata göre turnuvalarda 'kalıcı takımların' olmayacağını söyledi.

Taraftarların büyük çoğunluğu ilk formatta "daimi üyelerin" yer almasına itiraz ediyordu. Yeni format üç lige bölünecek: Yıldız, Altın ve Mavi. Yıldız en üst lig, Mavi ise en alt lig olacak. Yıldız ve Altın ligleri sekizer takımlı iki gruptan oluşacak ve her grubun ilk dördü çeyrek finalden finale kadar eleme aşamasına yükselecek.

Mavi Lig sekizer kişilik dört grupta 32 takımdan oluşacak. Her gruptan ilk ikiye giren takımlar çeyrek finale yükseliyor. Takımlar gruplarda, çeyrek finallerde ve yarı finallerde birbirleriyle evlerinde ve deplasmanda karşı karşıya gelecek. Final, her ligin şampiyonunu belirlemek için tarafsız bir sahada tek seferlik bir maç olacak.

Takımlara en az 14 maç garanti edilecek ve bu maçlar UEFA'nın kulüp müsabakalarında olduğu gibi hafta ortasında oynanacak. Yıldız ve Altın liglerinde son iki sırayı alan takımlar bir alt lige düşecek ve yerlerini bu liglerin finalistleri alacak. Mavi ligdeki 32 takımdan 20'si turnuvadan ayrılacak ve yerlerini yerel lig performanslarına göre takımlar alacak. Ayrıca her biri 16 kulüpten ve iki ligden oluşan kadın futbol turnuvası da yer alacak.