29 Haziran 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2022 20:23 | Son Güncelleme: 28.04.2022 09:07

Bahçeşehir Koleji FIBA Europe Cup şampiyonu oldu

FIBA Europe Cup'ta finale kalan Bahçeşehir Koleji, İtalya'nın Unahotels Reggio Emilia takımıyla karşı karşıya geldi. İki maç üzerinden oynanan finali 2-0 kazanan Bahçeşehir Koleji tarihi başarıya imza attı ve kupanın sahibi oldu
Bahçeşehir Koleji FIBA Europe Cup şampiyonu oldu

FIBA Europe Cup finalinde İtalya'nın Unahotels Reggio Emilia takımı ile karşı karşıya gelen Bahçeşehir Koleji, 2-0'lık final serisi ile kupanın sahibi oldu.

Deplasmanda çıktığı ilk maçı 72-69 kazanan Bahçeşehir Koleji, ikinci maçında da rakibini 90-74 skor ile mağlup etti. Böylece müzelerine ilk Avrupa kupasını getirmeyi başardı.

Türk takımlarının kazandığı 11'inci kupa 

Avrupa arenasında ilk kez final heyecanı yaşayan Bahçeşehir Koleji, Türkiye'ye 11. Avrupa kupasını getirdi. 

Anadolu Efes'in 1996 yılında Koraç Kupası'nı kaldırmasıyla ilk kupasını kazanan Türk takımları, sonrasında 16 yıl bu başarıyı gösteremedi. Bu sessizliği 2012 yılında FIBA Eurochallenge Kupası'nı kazanan Beşiktaş bozdu. Ardından Galatasaray Odeabank 2016'da, Darüşşafaka ise 2018'de ULEB Avrupa Kupası'nın sahibi oldu.

Türkiye'nin basketboldaki en büyük başarılarını ise Fenerbahçe ve Anadolu Efes ile elde etti. Avrupa'nın basketbolda kulüpler bazındaki en büyük kupası olan THY EuroLeague'i Fenerbahçe 2017, Anadolu Efes ise geçen sezon kazandı.

Kadın basketbolunda 4 kupa

Türkiye, basketbolda kadınlarda ise 4 kez ipi göğüsledi. Bu başarıların 3'ü Galatasaray'dan, 1'i Yakın Doğu Üniversitesi'nden geldi.

Galatasaray 2009 ve 2018'de FIBA Europe Cup'ı, 2014'te ise FIBA Avrupa Ligi Kupası'nı kaldırırken Yakın Doğu Üniversitesi ise 2018'de FIBA Avrupa Kupası'nı elde etti.

2017'de kuruldu, 5 yıl içinde Avrupa kupası kazandı

Kulüp, Enver Yücel'in başkanlığını yürüttüğü Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları'nın çatısı altında bulunan Bahçeşehir Okulları Spor Kulübü Derneği tarafından 2017 yılında kuruldu.

İlk yılında Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele etmeye başlayan kulüp, 2017-18 sezonu Federasyon Kupası Şampiyonu oldu, play off finali oynadı ve Basketbol Süper Ligi’ne yükseldi.

2018-19 sezonunda yakaladığı başarılarla FIBA Europe Cup'a katılım hakkı elde etti. 

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Global Başkanı Enver Yücel

Enver Yücel: Bizim kültürümüzde eğitim, kültür ve spor birbirinden ayrı değil

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanlığı ve Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdüren Enver Yücel, 2020 yılında Britanya Basketbol Ligi takımlarından Plymouth Raiders'ı satın almıştı.

Bu satın alma hakkında "Benim amacım, bir Türk başkanın İngiltere'de başarılı olabilmesi, bizim bunu İngiltere'ye gösterebilmemiz" diyen Yücel şunları dile getirdi:

"Eğitim denilince; bizim kültürümüzde eğitim, kültür ve spor birbirinden ayrı değil. Ya birlikte mümkün oluyorlar ya da tam oluyorlar. O nedenle eğitim, spor ve kültürü birlikte yapma taraftarıyız. Altyapı eğitimlerimiz, profesyonel anlamda basketbol takımımız ve farklı takımlarımız varken hem de farklı ülkelerde üniversitesi olan bir kurumuz. İngiltere'de MLA College adında tematik bir üniversitemiz var. Sadece denizcilik anlamında eğitim ve öğretim veriliyor. Bulunduğu yer de İngiltere'nin güneyinde denizciliğin de önemli olduğu Plymouth şehri. Üniversitemizi kurduktan sonra bize burada yıllar önce kurulmuş bir basketbol takımı olduğunu söylediler ve ilgilenebilir miyiz diye sorular. Türkiye'de basketbolla ilgilendiğimiz için ve kulübümüz olması dolaysıyla tabii, neden olmasın dedik. Türkiye'de olduğu kadar İngiltere'de basketbol güçlü değil. İngiltere'de futbol ve diğer alanlar daha güçlü. Şehirde ve üniversitemizin böyle bir takımı olsun istedik. 2 yıl önce Plymouth Raiders takımın satın aldık."