17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.12.2022 21:57 | Son Güncelleme: 29.12.2022 23:25

Brezilyalı efsane futbolcu Pele hayatını kaybetti

Bir yıldan fazla süredir kolon kanseri tedavisi gören Brezilyalı futbolcu Pele, yaşamını yitirdi. Bu ayın başlarında hastaneden yapılan açıklamaya göre 82 yaşındaki Pele kemoterapiye yanıt vermiyordu
Brezilyalı efsane futbolcu Pele hayatını kaybetti

Üç Dünya Kupası kazanan ve geçen yüzyılın en önemli spor figürlerinden biri haline gelen Brezilya futbol kralı Pele, hayatını kaybetti. Futbol tarihinde olağanüstü başarılara imza atan ve gerçek adı Edson Arantes do Nascimento olan futbolcu Sao Paulo'da tedavi gördüğü Albert Einstein Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu. Efsane futbolcu  2021'den beri kolon kanseri tedavisi görüyordu. Geçtiğimiz ay birden fazla rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Temsilcisi Joe Fraga, ölümünü doğruladı. 

Pele'nin kızı Kely Nascimiento, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Sahip olduğumuz her şey senin sayende. Seni sonsuza kadar seveceğiz. Huzur içinde yat" ifadesini kullandı.

Eylül 2021'de kalın bağırsağından tümör alınan Pele'nin kanserinin, bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Düzenli tedavi gören ve geçen ay kemoterapi uygulaması için yeniden hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun, stabil olduğu aktarılmıştı. Bu ayın başlarında ise Pele'nin kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı açıklanmıştı.

Dünya'dan veda mesajları

Spor dünyası başta olmak üzere birçok önemli isim sosyal medya hesaplarından Pele için veda mesajı paylaştı. Fransız milli futbolcu Kylian Mbappé, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Futbolun kralı aramızdan ayrıldı ama mirası asla unutulmayacak" sözlerini kullandı.

İngiltere'nin en köklü futbol kulüplerinden Liverpool FC'nin sosyal medya hesabından paylaşılan gönderide de, "Sonsuza dek hatırlanacak bir efsane, ikon ve oyunun gerçek harikası. Huzur içinde yat Pele" ifadelerine yer verildi.

Manchester United'ta oynayan İngiliz futbolcu Marcus Rashford da, "Rahat uyu kral" yazarak Pele'nin bir fotoğrafını paylaştı.

1986'da yılında gol kralı olan İngiliz eski milli futbolcu Gary Lineker ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Pele öldü. Futbolcuların en kutsalı ve erkeklerin en neşelisi. Sadece birkaç seçilmiş kişinin yaklaşabileceği bir oyun oynadı. Gıpta ile bakılan altın kupayı 3 kez kaldırdı. Bizi terk etmiş olabilir ama her zaman futbolda ölümsüzlüğü sahip olacak" dedi. 

Brezilyalı milli futbolcu Neymar, Instagram paylaşımında şu ifadeleri kullandı: Pele'den önce 10 sadece bir sayıydı. Bu cümleyi bir yerde, hayatımın bir noktasında okumuştum. Ama bu güzel cümle eksik. Pele'den önce futbol sadece bir spordu diyebilirim. Pele her şeyi değiştirdi. Futbolu sanata, eğlenceye dönüştürdü. Fakirlere, siyahlara ve çoğunlukla: Brezilya'ya görünürlük verdi. Futbol ve Brezilya Kral sayesinde statüsünü yükseltti! O gitti ama büyüsü kaldı. 

Portekiz millî takımını kaptanı Cristiano Ronaldo, Pele ile bir fotoğrafını paylaştığı Instagram gönderisinde, "Tüm Brezilya'ya ve özellikle Edson Arantes do Nascimento ailesine derin başsağlığı diliyorum. Ebedi Kral Pele'ye sadece bir hoşça kal demek tüm futbol dünyasının şu anda kucakladığı acıyı ifade etmeye asla yetmeyecek. Milyonlarca insan için ilham kaynağı, dün, bugün ve sonsuza kadar bir referans. Bana gösterdiğin sevgi uzaktan da olsa paylaştığımız her anımızda karşılık buldu. O asla unutulmayacak ve hatırası her birimizin futbolseverlerinde sonsuza kadar yaşayacak. Huzur içinde uyu Kral Pele" dedi.

2022 Dünya Kupası'nı kucaklayan Lionel Messi'de Pele'ye "Huzur içinde uyu" yazdığı Instagram paylaşımıyla veda etti.

İtalyan futbol takımı SSC Napoli, Twitter paylaşımında iki yıl önce vefat eden Diego Maradona ile Pele'nin el ele olduğu bir resmi paylaşarak, "Ölümsüzler" yazdı.

Pele kimdir?

Edson Arantes do Nascimento veya bilinen adıyla Pelé, 23 Ekim 1940'ta Brezilya'da dünyaya geldi.  1956'dan emekli olduğu 1977'e kadar, hazırlık maçları da dâhil olmak üzere oynadığı bin 363 maçta attığı bin 279 gol Guinness Dünya Rekorları'nda yer almaktadır. Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Pelé, Franz Beckenbauer, Alfredo Di Stéfano ve Karl-Heinz Rummenigge gibi futbolcuların yanı sıra FIFA tarafından da en iyiler arasında gösterilmiştir. 2000'de Diego Maradona ile birlikte FIFA Yüzyılın Oyuncusu ödülünü kazanmıştır.

Pelé on beş yaşındayken Santos, on altı yaşındayken Brezilya millî futbol takımı için oynamaya başladı. On yedi yaşındayken 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Brezilya 1962 Dünya Kupası'nda da şampiyon oldu ancak Pelé grup aşamasında sakatlandığı için turnuvanın geri kalanında oynayamadı. 1970 Dünya Kupası'nda dört gol yedi asistle oynayarak üçüncü şampiyonluğun merkezinde yer aldı. On dört yıllık millî takım kariyerinde üç Dünya Kupası (1958, 1962, 1970) kazandı ve tarihte bunu başarabilen tek futbolcu oldu. 92 maçta attığı 77 golle Neymar ile birlikte Brezilya'nın en çok gol atan iki futbolcusundan biridir.

Kulüp kariyerinin büyük çoğunluğu Santos'ta geçiren Pelé, orada toplamda yirmi beş kupa kazandı. 1962'de kulübe tarihinin ilk Libertadores kupasını kazandırdı, ardından 1963'te tekrar şampiyon oldu. Libertadores şampiyonu olarak oynadığı iki Kıtalararası Kupa finalinde (1962, 1963) sırasıyla Benfica ve Milan'a karşı oynadığı dört maçta dokuz gol attı, Santos iki finali de kazandı. Kariyerinin son iki yılını New York Cosmos'ta geçirdi ve giydiği on numaralı forma emekliye ayrıldı.

Yüzyılın atleti

1999 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yüzyılın atleti seçildi. TIME ise 20. yüzyılın en önemli 100 insanı arasında Pele'ye de yer verdi. Emekliliğinden sonra futbol elçisi olarak yer aldığı etkinliklerin yanı sıra UNICEF için çalıştı. Yoksulluğun azaltılması ve imkânı olmayan çocukların eğitime erişmesi için kendi vakfını kuran Pelé, ayrıca 1995'ten 1998'e kadar Brezilya Spor Bakanı olarak görev aldı. 2013 FIFA Ballon d'Or Prix d'Honneur ödülünü ilk kez alan oyuncudur.