25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2022 16:46 | Son Güncelleme: 21.09.2022 17:03

Broker modeline göre Dünya Kupası'nı Arjantin kazanacak

Son iki Dünya Kupası'nın sonucunu bilen model, Katar'da düzenlenecek FIFA 2022 Dünya Kupası için kullanıldı. Takımların gücüyle birlikte ülkelerin sıcaklığı, gayri safi yurt içi hasılası ve nüfus büyüklüğü gibi sosyoekonomik dinamiklerini de değerlendiren verile göre yeni şampiyon Arjantin olacak
Broker modeline göre Dünya Kupası'nı Arjantin kazanacak

Londralı borsa simsarı, yaklaşan FIFA Dünya Kupası’nın kazananını tahmin etmek adına bir model geliştirdi. Sonuçlarda Arjantin için bir zafer ve İngiliz futbolseverler için daha uzun yıllar boyunca devam edecek bir hüzün öngörülüyor.

İngiltere’yi alt edecek

Lionel Messi’nin Arjantin’i yarı finallerde İspanya engelini aşacak ve 18 Aralık günü Katar’daki finalde geçmişteki rakibi İngiltere’yi mağlup ederek 36 yıl aradan sonra ilk Dünya Kupası’nı kaldıracak. Bunu Liberum Capital Ltd.’nin stratejisti Joachim Klement söylüyor.

İki kupanın sahibini önceden bildi

Klement, modelin 2014’te kupayı elde eden Almanya ve 2018’de kupaya erişen Fransa’nın şampiyonluklarını da önceden öngördüğünü ekliyor. Yine de Klement’e göre şans faktörü hala devrede. Ve öngörüsü yanlış çıktığı takdirde sunacak birkaç mazereti var. Hatta bunu “20 yıldan uzun bir zamandır finansal hizmet endüstrisinde çalışıyorum. Bu süreçte mükemmelleştiğim şey ise yanlış öngörüler için mazeretler bulmak” diye anlatıyor. Dahası “Eğer haklıysam bu bir meziyettir. Eğer yanılırsam bu başkasının hatasından kaynaklıdır” diyor. 

Ülkelerin özellikleri takımlara etki ediyor

Klement modelinin halihazırdaki takım gücüyle beraber önceki araştırmaların da ispatladığı biçimde milli takımların performansına etki eden diğer sosyoekonomik değişkenleri de barındırdığını belirtiyor. Bu değişkenler arasında kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla, nüfus büyüklüğü ve ülkenin sıcaklığı yer alıyor.

Yatırım bankaları bile rapor yayımlıyor

Bazı yatırım bankaları büyük futbol turnuvaları öncesinde öngörülerini yayımlıyor. Goldman Sachs Inc, Euro 2020 başlamadan önce 6 bin maça dair verileri kullanarak bir olasılık modeli hazırlamıştı. Goldman başlangıçta Belçika’nın şampiyon olacağını belirtmiş, sonrasında adayını turnuva ikincisi olan İngiltere olarak belirlemişti.

Köklü rekabet

İngiltere ve Arjantin arasındaki futbol rekabeti on yıllar öncesine dayanıyor. Nihayetinde Arjantin’in kazanacağı Meksika’daki 1986 Dünya Kupası’nın çeyrek finalinde Diego Maradona tarafından atılan ve kötü bir şöhrete sahip olan Tanrı’nın Eli golü, bu rekabetin kırılma anlarından biri. İngiltere tarihi boyunca Dünya Kupası’nı yalnızca bir defa, 1966’da kaldırmayı başardı. Klement aynı zamanda bu güzel oyuna duyduğu sevgiyi de ifade ediyor: İşiniz, evliliğiniz ya da çocuğunuzun doğumu... 20’li yaşlardaki milyonerlerden hangisinin çimlerin üzerinde bir çocuk oyuncağını tekmelemekte daha başarılı olacağı sorusu karşısında bunlar hiçbir önem ifade etmiyor.

Kaynak: Bloomberg