Londralı borsa simsarı, yaklaşan FIFA Dünya Kupası’nın kazananını tahmin etmek adına bir model geliştirdi. Sonuçlarda Arjantin için bir zafer ve İngiliz futbolseverler için daha uzun yıllar boyunca devam edecek bir hüzün öngörülüyor.
İngiltere’yi alt edecek
Lionel Messi’nin Arjantin’i yarı finallerde İspanya engelini aşacak ve 18 Aralık günü Katar’daki finalde geçmişteki rakibi İngiltere’yi mağlup ederek 36 yıl aradan sonra ilk Dünya Kupası’nı kaldıracak. Bunu Liberum Capital Ltd.’nin stratejisti Joachim Klement söylüyor.
İki kupanın sahibini önceden bildi
Klement, modelin 2014’te kupayı elde eden Almanya ve 2018’de kupaya erişen Fransa’nın şampiyonluklarını da önceden öngördüğünü ekliyor. Yine de Klement’e göre şans faktörü hala devrede. Ve öngörüsü yanlış çıktığı takdirde sunacak birkaç mazereti var. Hatta bunu “20 yıldan uzun bir zamandır finansal hizmet endüstrisinde çalışıyorum. Bu süreçte mükemmelleştiğim şey ise yanlış öngörüler için mazeretler bulmak” diye anlatıyor. Dahası “Eğer haklıysam bu bir meziyettir. Eğer yanılırsam bu başkasının hatasından kaynaklıdır” diyor.
Ülkelerin özellikleri takımlara etki ediyor
Klement modelinin halihazırdaki takım gücüyle beraber önceki araştırmaların da ispatladığı biçimde milli takımların performansına etki eden diğer sosyoekonomik değişkenleri de barındırdığını belirtiyor. Bu değişkenler arasında kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla, nüfus büyüklüğü ve ülkenin sıcaklığı yer alıyor.
Yatırım bankaları bile rapor yayımlıyor
Bazı yatırım bankaları büyük futbol turnuvaları öncesinde öngörülerini yayımlıyor. Goldman Sachs Inc, Euro 2020 başlamadan önce 6 bin maça dair verileri kullanarak bir olasılık modeli hazırlamıştı. Goldman başlangıçta Belçika’nın şampiyon olacağını belirtmiş, sonrasında adayını turnuva ikincisi olan İngiltere olarak belirlemişti.
Köklü rekabet
İngiltere ve Arjantin arasındaki futbol rekabeti on yıllar öncesine dayanıyor. Nihayetinde Arjantin’in kazanacağı Meksika’daki 1986 Dünya Kupası’nın çeyrek finalinde Diego Maradona tarafından atılan ve kötü bir şöhrete sahip olan Tanrı’nın Eli golü, bu rekabetin kırılma anlarından biri. İngiltere tarihi boyunca Dünya Kupası’nı yalnızca bir defa, 1966’da kaldırmayı başardı. Klement aynı zamanda bu güzel oyuna duyduğu sevgiyi de ifade ediyor: İşiniz, evliliğiniz ya da çocuğunuzun doğumu... 20’li yaşlardaki milyonerlerden hangisinin çimlerin üzerinde bir çocuk oyuncağını tekmelemekte daha başarılı olacağı sorusu karşısında bunlar hiçbir önem ifade etmiyor.
Kaynak: Bloomberg