04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2022 14:08 | Son Güncelleme: 25.03.2022 14:59

Chelsea’nin satışında ABD’li iki yatırımcı öne geçti

Rus oligark Roman Abramovich'in yaptırım listesine alınmasıyla zor günler geçiren Chelsea Futbol Kulübü, yeni sahibine kavuşmak üzere. Onlarca talibi olan İngiliz kulübünün yeni patronu Todd Boehly liderliğindeki yatırımcı grubu ya da Josh Harris ve David Blitzer ortaklığı olmaya çok yakın
Chelsea’nin satışında ABD’li iki yatırımcı öne geçti

ABD, AB ve Birleşik Krallık tarafından yaptırım listesine alınan Rus oligark Roman Abramovich’e ait Chelsea Futbol Kulübü’nün satışında sona yaklaşılıyor.

Financial Times’da yer alan bir habere göre Chelsea’nin yeni sahibi Amerikalı 2 milyarderden biri olacak gibi görünüyor.

Bunlardan biri Los Angeles Dodgers beyzbol takımının sahibi olan Todd Boehly liderliğindeki yatırımcı grubu. Diğeri ise aralarında Philadelphia 76ers’in olduğu bazı spor kulüplerinin sahipleri Josh Harris ve David Blitzer.

Abramovich’e yönelik yaptırım nedeniyle satış prosedürü son derece karmaşık hale geldiği için her iki grup da Londra’nın güçlü isimleriyle çalışarak zorlukları aşmaya çalışıyor.

İki ABD'liyi destekleyen isimler

Boehly’nin ekibi Muhafazakar Parti’nin etkili isimlerinden The Times of London yazarı Daniel Finkelstein’in destek ve yardımlarını alıyor. Harris ve Blitzer ise Londra’nın finans merkezi City’nin güçlü kişilerinden Sir Martin Broughton ile orta mesafe eski dünya rekortmenlerinden Dünya Atletizm Federasyonu Başkanı Sebastian Coe ile işbirliği yapıyor.

Habere göre Saudi Media Group’un teklifi aşırı borçlanmaya dayandığı için kabul görmedi. Hyde Park One gibi Londra’nın en önemli gayrimenkul projelerini geliştiren Nick Candy’nin bir grup yatırımcı ile birlikte verdiği teklif de yetersiz kaldı.

Türk taliplilerin teklifleri yeterli olmadı

Kurucuları arasında Türk bankacı Dalınç Arıburnu’nun bulunduğu, bir başka Türk bankacı Halil Emecan’ın da yönetim kadrosunda yer aldığı Londra merkezli fon yönetim şirketi Centricus’un verdiği teklif de elendi.

Haberde, Chelsea’nin nihai satış bedelinin 3 milyar sterlin (yaklaşık 59 milyar TL) civarında olabileceği kaydediliyor. Geçen yıl Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Chelsea, yılı toplamda 434 milyon sterlin satış hasılatıyla tamamlamıştı.

Abramovich, Chelsea satışından elde edeceği karı hayır kurumlarına bağışlayacağını açıklamıştı. Rus oligark, Chelsea hisselerinin sahibi olan kendisine ait Fordstam şirketinin, kulüpten alacağı olan 1.5 milyar sterlini de sileceğini ilan etmişti.

Abramovich ve şirketlerine yönelik yaptırımlar nedeniyle Chelsea’de meydana gelen nakit akış sorunu, Fordstam’ın kulübe 30 milyon sterlin enjekte etmesine verilen izinle çözülmüştü.