29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.04.2024 11:53 | Son Güncelleme: 04.04.2024 12:04

Eski milli basketbolcu Barış Küce hayatını kaybetti

TED Ankara Kolejliler, Fenerbahçe, Altınordu formalarını terleten eski milli basketbolcu ve Limon hazır giyim markasının kurucusu Barış Küce 78 yaşında yaşamını yitirdi
Eski milli basketbolcu Barış Küce hayatını kaybetti

A Milli Basketbol Takımı'nın eski oyuncularından Barış Küce, 78 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) sosyal medya hesabından yayımlanan başsağlığı mesajında, "Milli takımımızın eski basketbolcularından Barış Küce'nin vefat ettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. TBF olarak merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına ve basketbol camiamıza başsağlığı diliyoruz" denildi.

Fenerbahçe Kulübü ise başsağlığı mesajında "Erkek basketbol şubemize ve Türk basketboluna uzun yıllar hizmet etmiş, basketbol camiamızın kıymetli isimlerinden Barış Küce’nin vefat ettiği haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.Barış Küce’ye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve basketbol camiamıza başsağlığı diliyoruz" ifadeleri kullandı. 

Barış Küce, kariyerinde altyapısında yetiştiği TED Ankara Kolejliler ile Fenerbahçe ve Altınordu formalarını giydi.

Barış Küce hakkında

 Eski Türk milli basketbolcu Barış Küce aynı zamanda eski milli basketbolcu ve antrenör olan Savaş Küce'nin de kardeşidir. Gençliğinde futbolda iddialıyken ayağında çıkan rahatsızlık yüzünden ona başka bir spor yapması önerildi. Hiç tanımadığı basketbolu abisinin maçlarını seyrede seyrede öğrendi. Ankara Koleji'nde okuyordu. Kolej genç takımında 2 yıl oynadı. Yeteneği sayesinde bir anda Genç milli basketbol takımına seçildi. 1962-1976 yılları arasında Altınordu, Fenerbahçe ve TED Kolejliler formalarını giydi ve skorer oyunuyla Türk millî takımının da değişmez oyuncularından oldu.

Türkiye Kupası şampiyonluğunda önemli rol oynadı

Sarı-lacivertli formayla oynadığı 1966-67 sezonunda bu takımın Türkiye Kupası şampiyonu olmasında önemli rol oynadı. Ay-yıldızlı formayı 1971 ve 1973 Avrupa şampiyonalarında giydi. 1967 yılında Tunus'ta düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda bronz ve 1971 yılında İzmir'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya kazanan takımlarda yer aldı.

Limon hazır giyim markasının kurucusuydu

Öğrencilik yıllarında  sadece oyundaki yeteneğiyle değil, Beattles tarzı saç kesimi ve şık kıyafetleriyle de ekol yaratmıştı. İktisadi Ticari İlimler Fakültesi öğrencisi olduğu dönemde Küce, giyim merakını farklı şekilde tatmin etmek için Ankara Koleji'nin karşısında butik açtı. Avrupa sayı kralı olduğu 27 yaşında aktif basketbol yaşantısını noktaladı ve 1970 yılında girdiği hazır giyim sektöründe ticaret hayatına devam etme kararı aldı.

Ankara Kolejliler ile Millî Takım adaylarının karşı karşıya geldiği 12 Ekim 1976 tarihli jübile maçı ile potalara veda etti.

 Barış Butik'ten Limon Company'ye dönüşen markasıyla 29 yılda Ankara'dan Mersin'e, İstanbul'dan Antalya'ya kadar 19 ile yayılan mağazalar zincirinin sahibi oldu. Ekim 2000'de Barış Küce'nin sahibi olduğu Limon Company, Boyner Holding tarafından satın alındı. İlk eşiyle üç kez olmak üzere toplam altı kere evlendi. Üç çocuk sahibi oldu. Oğlu Cömert Küce de babasının izinden giderek 1. Ligde önemli süreler alan ve millî takıma kadar yükselen bir basketbolcu oldu.