03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2024 04:30 | Son Güncelleme: 17.06.2024 15:24

Euro 2024'ün favorileri

The Guardian’ın futbol yazarları favorilerin form durumunu değerlendirdi. Euro 2024’e iddialı gelen Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya’da performansın yanı sıra sakatlıklar ve takımın morali belirleyici olabilir
Euro 2024'ün favorileri

Fransa

Form durumu:  Maviler favori oldukları turnuvaya akışkanlıktan yoksun ve dağınık geliyor. Mart ayındaki 2-0’lık Almanya yenilgisi sonrası kaptan Kylian Mbappé de, “Teknik, taktik, istek ve hatta verimlilik konusunda çokça kötü işaret var” uyarısında bulunup “liderliğin de kusurlu” olduğunu söyledi. Hazırlık süreci istedikleri gibi sorunsuz geçmese de daha kötü günleri olmuştu. Almanya mağlubiyetinde Antoine Griezmann’ın eksikliği dikkat çekti ve onun yokluğunda Didier Deschamps’ın öğrencileri kaybolmuş gibiydi. Bazı oyunculara aşırı bağımlılık başlarını ağrıtabilir.

Kylian Mbappé

Sakatlık sorunu: Aurélien Tchouaméni Avusturya’yla oynanacak ilk maçı kaçıracak gibi görünüyor. Adrien Rabiot’nun durumu da şüpheli.

Kim oynayacak? Tchouaméni ve Rabiot iyileşirse 11 oyuncunun 10’u belli gibi. En büyük soru işaretiyse santrfor. Lüksemburg ve Kanada’yla oynanan son maçlara ilk 11 başlayan Marcus Thuram yine tatmin edici bir performans sergileyemedi. Olivier Giroud için son büyük turnuvasında ilk 11 oynama fırsatı kaçmış değil. Mbappé’yi hücumun merkezine çekmek de hala bir seçenek.

Hoca ne diyor? Deschamps’ın takımının genel hatları belli. Yine de hoca özellikle golsüz biten ve önemli bir uyarı olarak tanımladığı Kanada maçından sonra “düzeltmeler” gerektiğini kabul ediyor.

Ülke ne bekler? Beklentiler her zamanki gibi çok yüksek. Şampiyonluktan aşağısı başarı sayılmayacak.
•Luke Entwistle

İspanya

Form durumu: Eleme grubuna kötü başlayan, arada İskoçya’ya kaybeden İspanya için korkulan olmadı ve tatminkar olmayan birkaç performansa karşın turnuvaya rahat geldiler. Bu arada Uluslar Ligi’ni kazandılar. Gerçek bir kupa sayılması zor olsa da bu zafer ülkenin Euro 2012’den beri ilk şampiyonluğu oldu ve kazanma duygusunu hatırlattı. Zirveden bir daha bu kadar uzun süre ayrı kalmamayı umuyorlar.

Lamine Yamal

Sakatlık sorunu: Yok.

Kim oynayacak? Santrfor konusu belirsiz. Kaptan Alvaro Morata’nın ilk 11 başlaması muhtemel olsa da son ayları çok kötü geçirdi. Joselu veya sahte dokuz oynayabilecek Mikel Oyarzabal ile Dani Olmo gibi alternatifleri var.

Hoca ne diyor? Luis de la Fuente iyimser olduğunu söylüyor ama zaten hiçbir zaman başka bir şey demedi. Gelgelelim o kadar da ikna edici bir isim değil.

Ülke ne bekler? Lamine Yamal ve Nico Williams büyük heyecan yaratsa da İspanya’nın aslında favori olmadığı yönünde genel bir kabul var. •Sid Lowe

İngiltere

Form durumu: Hiç iyi değil! İngiltere’nin elemeleri geçtikten sonraki düşüşü oyuncu, taktikler ve Gareth Southgate’in geleceğine dair geleneksel psikodrama sebebiyle fazla dikkat çekmedi. Ama beş maçta sadece tek galibiyet alınması ciddi bir endişe kaynağı. Tek bir şerh düşelim: Son Dünya Kupası’ndan önce daha da kötü görünüyorlardı ama turnuvaya kadar toparlanmışlardı.

Declan Rice

Sakatlık sorunu: Sırbistan’la oynanacak ilk maç öncesi en büyük soru işareti Luke Shaw. John Stones’un İzlanda maçında sekerek oyundan çıktığı ve Harry Maguire’ın turnuvaya gelemediği düşünülürse İngiltere 2022 yılında Fransa’yla oynadığı son büyük turnuva maçındaki geri dörtlüsünün üçünden yoksun kalabilir. Daha büyük endişe kaynağı ise yorgunluk, genel form durumu ve enerji seviyesi. Yorucu kulüp sezonunda her şeyini ortaya koyan Harry Kane, Jude Bellingham ve Bukayo Saka şu anda yüzde 100’ünde değil.

Kim oynayacak? Orta sahada Declan Rice’ın partneri belirsiz. Makul ama sıkıcı Conor Gallagher, Southgate’in ilk tercihi olabilir. Mayıs ayının yıldızı Kobbie Mainoo ile haziranın yıldızı Adam Wharton daha cesur seçimler olur. Nisan 2021’in yıldızı Trent Alexander-Arnold da hala bir seçenek.

Hoca ne diyor? Southgate yıllardır toksik davranışlara maruz kalan ve temsil ettiği ülkenin ciddi bir bölümü tarafından hor görülen birine göre iyi durumda. Gerçi 2021’den beri kamuoyu önünde gülümsediği görülmedi.

Ülke ne bekler? Zafer, hem de gösterişli zafer bekleniyor. Mümkünse fiyakalı bir küstahlıkla bezeli, hiçbir İngiliz’in bir an bile sıkılmayacağı bir zafer. Kazanıp bira içmeye gidelim. Kazanalım ki Brexit’in Brexit olduğu belli olsun. Kazanalım ki Southgate’ten kurtulalım. Ama mütevazı bir zafer olsun çünkü pohpohlamaları gerçek sanan bir takımı kimse sevmez. Irkçıların aslında ırkçı olmadığımızı iddia etmesini sağlayacak kadar siyahi oyuncuyu barındıran ama aynı ırkçıları huzursuz etmeyecek kadar da beyaz bir kadrodan gelecek bir zafer olsun. •Jonathan Liew

Almanya

Form durumu: Taraftar sabırlı ve iyimser olsa da takıma henüz çok güvenmiyor. Ukrayna beraberliği ve Yunanistan karşısındaki zorlu galibiyet ne heyecan verdi ne de tatmin etti. Belki de Almanlar yine Turniermannschaft, yani “turnuva takımı” kimliğine bürünür.

Florian Wirtz

Sakatlık sorunu: Leroy Sané aylardır kasık kemiği problemiyle uğraşıyor ve bazen iyiye bazen kötüye gidiyor. Julian Nagelsmann’ı endişelendiren diğer sakatlık ise bir buçuk yıl önce yaşandı. Kayak yaparken sağ bacağını kıran Manuel Neuer sahalara dönse de eski tadı yok.

Kim oynayacak? Nagelsmann iddialı hamleler yapıp Leon Goretzka ve Mats Hummels’i kadroya almadı. Esas soru Sáne’nin ilk 11’de olup olmayacağı. Kaptan İlkay Gündoğan’ın da takım içindeki rolü belirsiz görünüyor.

Hoca ne diyor? Nagelsmann cuma günü İskoçya’yla oynayacakları açılış maçı öncesi ilk 11’ini değiştirmeyeceğini söylese de son iki maçtaki performanstan memnun olmadığı biliniyor. 36 yaşındaki hocanın en büyük kaygısı kontratak savunmasındaki zaaflar. Ayrıca Jamal Musiala ve Florian Wirtz’in bir an önce yüksek formlarına geri dönmesini bekliyor.

Ülke ne bekler? En önemlisi ev sahibi olarak utanç verici bir sonuçla karşılaşmamak. Çeyrek final görmek müthiş başarı sayılacaktır. •Nicolas Horn