16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2024 16:50 | Son Güncelleme: 02.04.2024 22:51

Fenerbahçe'de olağanüstü genel kurul: Süper Kupa ve Türkiye Kupası için yönetime tam yetki

Fenerbahçe olağanüstü genel kurul toplantısı Ülker Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Süper Lig'den çekilme opsiyonu 3 ay sonraki genel kurula kadar rafa kaldırıldı. Oylama sonucunda Süper Kupa maçına çıkıp çıkmama ve Türkiye Kupası'na katılım kararlarıyla ilgili yönetim kuruluna tam yetki verildi
Fenerbahçe'de olağanüstü genel kurul: Süper Kupa ve Türkiye Kupası için yönetime tam yetki

Fenerbahçe Kulübü'nün olağanüstü genel kurul toplantısı Ülker Stadı'nda gerçekleştirildi. Genel kurul toplantısına gerekli çoğunluk olan 22 bin 588'in üzerinde sarı-lacivertli üye katılım sağladı.

Olağanüstü genel kurulda, yönetimin sunduğu 4 maddelik önerge, üyeler tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Önergeyle Fenerbahçe yönetimi, alınan karar doğrultusunda oylamaya sunulan maddeleri, görev süresi boyunca hayata geçirme yetkisine sahip oldu.

Önergede yer alan maddeler

Mevcut yönetimin görev süresinin bitimine kadar tam yetki verilmesi için sunulan önergede, şu maddeler yer aldı:

  • 1- Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa mücadelesine çıkmamak veya 2023 Süper Kupa maçına futbol 19 yaş altı takımıyla katılmak.
  • 2- Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 yıl Türkiye Kupası'na futbol 19 yaş altı takımıyla katılmak.
  • 3- Türkiye'de futbol faaliyetlerimizle ilgili verilecek kararlardan bağımsız olarak her halükarda yurt dışı yapılanması hususunda gerekli yol haritasını belirlemek ve hayata geçirmek.
  • 4- Futbol paydaşları dışında yapılan müdahaleler ile Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA'nın ilgili kurullarına gerekli aksiyonların alınması için başvuruda bulunmak.

İşte tarihi toplantıda dakika dakika yaşananlar...

21.53: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç teşekkür konuşması için kürsüye geldi. Koç, "Bu stada yurdun dünyanın dört bir yanından gelen kongre üyelerine çok teşekkür ediyorum. Burada hep beraber tarih yazdık. Ama unutmayın ki yeni başlıyoruz. Hepimize çok büyük görevler düşüyor. Futbol artık futbol paydaşlarının olmalı. Liyakatli kadrolar görev almalı. Kurulların bağımsız seçilmesi gerekli. Gerekirse bir sezon yabancı hakemlerle devam etmeliyiz. Cesaret, irade ve doğru kadrolar bu işi çözecektir. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok. İçiniz rahat olsun diyemiyorum ama şu konuda içiniz rahat olsun, beraber olduğumuz takdirde bu engelleri daha rahat aşacağız" dedi.

21.44: Divan Başkanı Uğur Dündar, yönetim kurulunun önergesini okudu. 

  • Ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde Süper Kupa maçına çıkmamak ya da U-19 takımıyla çıkmak.
  • İki sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya U-19 takımıyla katılmak.
  • Türkiye’deki futbol faaliyetleri kararlarından bağımsız olarak yurtdışı futbol yapılanmasına ve organizasyonuna başlamak ve gerekli yol haritasını belirlemek.
  • Yaşanan olaylarla ilgili UEFA ve FIFA’nın ilgili kurullarına başvuruda bulunmak.

Söz konusu öneriler oylandı ve kurul üyeleri tarafından kabul edildi. Böylece bu dört maddeyle ilgili son karar için yönetim kuruluna tam yetki verilmiş oldu. 

Acun Ilıcalı: Türk hakemlerine güvenmiyorum

21.32 Acun Ilıcalı: Tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu kalabalığı toplayabilmek hepimiz için gurur verici bir tablo. Herkesin eline ayağına sağlık, iyi ki varsınız. Çözüm odaklı bir konuşma yapacağım. Ülkemiz futbolunda ciddi bir kaos yaşanıyor. Ben şöyle bir kanaate vardım. Bu kaosun sebebi adalet. Aylardır söylediğim yabancı hakem talebi son bir ayda yaşananlarla tescillendi. Türk hakemlerine güvenmiyorum, asla da güvenmeyeceğim. Yabancı hakem uygulamasının acil bir şekilde başlamasını desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. 

21.15: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç konuşmasını tamamladı. Toplantıda şimdi genel kurul üyeleri söz alacak. 

"Fenerbahçe'nin siyasetle hiçbir ilgisi, bağlantısı yok"

21.05: Ali Koç: Fenerbahçe her adımını ülkesine duyduğu bağlılıkla atan milli bir değerdir. Fenerbahçe vatanın ışıldayan yüzü, teminatıdır. Fenerbahçe demek Türkiye demek, Türk sporu demektir. Bugün sesini yükseltiyor diye kötü çocuk ilan edilen Fenerbahçe dik başlı değil mağrur, oyunbozan değil mağdurdur. Ne kadar içine çekilmek istensek de, ne kadar hiçbir alakamız olmayan konulara bulaştırılsak da, hiçbir ilgimiz bilgimiz olmayan konular üzerinden dahil edilmeye çalışsak da Fenerbahçe'nin siyasetle hiçbir ilgisi, bağlantısı yoktur. Ama devletimiz hakkımızı korumak için gözümüzü kırpmayacağımızı da bilmelidir. 2024 yılında nisan ayında bir kez daha hatırlatıyor ve ikaz ediyoruz. Futbol üzerinden bir yapı ülkemizi kaosa sürüklemeye çalışıyor. Bu sefer göz ardı etmeyin, lütfen ciddiye alın. 

"Kupada yeni formatı Fenerbahçesiz yapsınlar"

20.50 Ali Koç: Taraftara aynı çağrıyı tekrar yapıyorum. Lütfen Urfa'ya seyahat planı yapmayın. Süper Kupa biletlerini rezerve etmeyin. Birinci opsiyonumuz Süper Kupa'ya hiç çıkmamak, ikincisi U-19'la çıkmak. Biz yönetim kurulu olarak bu maça U-19 takımıyla çıkma opsiyonunu birazdan tarafınıza getireceğiz. Bu ıslıklardan anladığım, "Hiç çıkmayın, U19'la çıkacağınıza" Bizim de tercihimiz o. Ama işin mali tarafını o kadar önemsemiyorum. Ama hukuki tarafında onlara bu malzemeyi veremeyiz. Bunu, burada sizden yetki isteyeceğiz. Verip vermemek size kalmış. Önümüzdeki sezon Türkiye Kupası'na katılmamak. Üçüncü size sunacağımız opsiyon. Türkiye Kupası'na, önümüzdeki sezon için en az iki sezon Türkiye Kupası'na katılmamamız düşüncesindeyiz. Buradaki durum nedir, 3 ay ile 1 yıl hak mahrumiyeti ama bence bu göze alınacak bir durumdur. Türkiye Kupası'na elde edilecek gelir, iade edilecek. Zaten külliyen zarar. Dolayısıyla o tarafı da o kadar önemli değil. Önümüzdeki sene yeni bir format oluyor, Fenerbahçesiz yapsınlar o formatı. Türkiye Kupası'nda mali tablodan çok tasarruf edeceğimiz bir tablo ortaya çıkıyor. Mehmet bey (kürsüye gelen bir kongre üyesi) sizin hissiyatınızı yakın bir menzilden söyledi. Ya bize bir şey olursa ne olur diyorum, biz arkanızdayız diyor. En korktuğum sözdür Türk futbolunda. Trabzon'a faili meçhul (otobüsün kurşunlanması) çözülene kadar maça gitmeyelim deniyor. 

"Ligden çekilmeyi olağan genel kurula dek masadan kaldırıyoruz"

20.28 Ali Koç: Eski yönetim kurulu üyelerimizle, divan kurulu üyeleriyle, basınla, hukukçularla istişareler yaptık. Son olarak Samandıra'ya gittik, oyuncular, İsmail Kartal hocamızla konuştuk. Kaptanlar, hocamız söz aldı. Gözümün içine baktılar ve 'Sonuna kadar mücadele etmek istiyoruz, şampiyon olacağız' dediler. İstişareler sonucu ortaya çıkan görüşleri özetleyeceğim. Hiçbir şey yapmamak yapabileceğim en kötü tercihtir dendi. Ne yapacaksak ölçülü zamanlaması doğru olmalı dendi. En güçlü mesajı verirken en az zarar gördüğümüz formülü seçmeliyiz dendi. Esas mücadele bugün burada başlıyor. Hep beraber karar vereceğiz. En uç opsiyonlardan biri olan ligde çekilme. Anlıyorum, bu tiyatronun figüranı olmayalım diyorsunuz. Ama figüran olmamakla meydanı boş bırakmamak arasındaki dengeyi iyi düşünmemiz gerekiyor. Bu görüş çok ama çok ağır bastı; ligden çekileceğimize faaliyetleri donduralım. Bir alt lige gideceğiz. Aynı federasyon, aynı MHK olacak diyenler oldu. Lige genç takımla devam edelim, Süper Kupa ve Avrupa'ya as takımla çıkalım diyenler oldu. Bu konuyla ilgili bizi görüşümüz, futbol faaliyetlerini askıya almayı değerlendirmiyoruz. Bunun için hazırlığınızın olması gerekir. Askıya almak demek amatör kümeden başlamak demek tekrar hazır olduğumuzda. Dolayısıyla doğru dürüst bir yurt dışı yapılanmamız olmadan bunu düşünmüyoruz. Ligde bundan sonraki maçlara çıkmamamız halinde ise gelecek sene Avrupa'da olup olmayacağımız TFF'nin kararına kalacak. Sponsorlarla görüştük, ana gelir kalemlerimizde de sıkıntı yok. Tek sıkıntı önümüzdeki sezon için yayın gelirleri. Fenerbahçeli iş adamlarının işin o tarafını da kapatacağından zerre şüphemiz yok. Esas önemli konu SPK. Onlar doğal olarak halka açık bir şirket olduğumuz için işin o tarafına bakıyorlar. Belki bir çağrı yapmamız gerekebilir. Küçük hissedarların arzu ettiği takdirde hisseleri satın alınabilir. Yaptığımız bütün görüşmelerde en az tercih edilen, tercih edenler tarafından da en son opsiyon olarak değerlendirilen opsiyon, ligden çekilme olarak ifade edildi. Dolayısıyla bu opsiyonu 3 ay sonraki genel kurula kadar masadan kaldırıyoruz.

20.22: Ali Koç: Organize kötülüklerin sahibi grup, parti, kurum ne derseniz var. Bu bir konsorsiyum. Siz hiç Fenerbahçe'yi tanımamışsınız. Biz ne boyun eğeriz ne şampiyonluklar ne kupalar uğruna inandığımız herhangi bir değerden, ilkeden en ufak bir taviz vermeyiz. Bu da böyle bilinsin. İki uç alternatifimiz var. Biri hiçbir şey yapmamak. Biri de futbol faaliyetlerini askıya almak. Biz artık hiçbir şey yapmamaktansa bundan sonraki süreçte itiraz bayraklarımızı kaldırarak, her gün ölmektense bir gün ölmenin daha iyi bir yöntem olacağını düşünerek huzurunuza çıktık. 

20.15: Ali Koç: Video hepimizin duygulanmasına, yeniden öfkelenmesine neden olmuştur. Görüntüler yaşadıklarımızın kısa bir özeti. Son bir istatistik paylaşacağım.  

Son beş senedeki şampiyon olmuş takımların puanlarını gösteriyor. Hepsi 178 maç yapmış, Fenerbahçe 367 puan almış. Bu tabloda sadece Fenerbahçe'nin şampiyonluğu yok. Son 10 sezonda Fenerbahçe ile Galatasaray 697'şer puan almış. Ve bu 10 senede Galatasaray 4, Beşiktaş 3, Başakşehir 1, Trabzonspor 1 olmak üzere şampiyonluk almış. Bu istatistikle gösterdiğimiz, aslında haftalardır, aylardır dillendirdiğimizi, Fenerbahçe'nin 3 Temmuz'dan sonra 13 yılda sadece bir kez şampiyon olması sportif argümanlarla açıklanamaz. Hayatın olağan akışına aykırıdır.

19.41: Ali Koç olağanüstü genel kurula iftar için 20.00'ye dek ara verildiğini duyurdu.

19.14: Acun Ilıcalı'nın desteğiyle hazırlanan 'Fenerbahçe taraftarı neden isyan ediyor' temalı video katılımcılara izletiliyor. 

"Geçmiş olsun mesajı gelmemesi son derece manidar"

19.10: Ali Koç: "Tünel videolarına ulaşmak istiyoruz. Onlara da ulaşamıyoruz, yok diyorlar. Trabzon'da verilen verilmeyen cezalar gösteriyor ki sanki orası özerk bir bölge. Fenerbahçe'nin ülkesi ve vatanı için duruşu ortadayken tek bir siyasi partiden, siyasetçiden, devlet erkanından veya herhangi bir futbol paydaşından bir geçmiş olsun mesajı gelmemesi son derece manidar ama bir o kadar da derin anlam taşıyor. Şampiyonluk hedefimize ilk taş koymayı Pendikspor maçında denediler. Orada hedefe ulaşamadılar. Batshuayi'nin son dakika golüyle Trabzonspor maçında da şampiyonluk yolculuğumuza engel koyamadılar. Ama sanmayın ki teşebbüs etmeye devam etmeyecekler. Yöneticiler arasında bir sıkıntı yok, maç 2-0 gidiyor, şöyle bir gerginlik söz konusu. Ama başka bir İstanbul takımına 5-1 yenilince böyle bir görüntü yok."

Erden Timur'a: Her gece yatarken bizi düşün

19.00: Ali Koç: "Trabzon'da yaşanan güvenlik zafiyeti hafife alınacak bir konu değildir. Tribünlerin en görünür yerinde oturan maskeli taraftarlar nasıl oluyorsa göz ardı edilmiştir. Karadeniz insanına pek çok sıfat addedebilirsiniz, bunlardan biri de 'Mert'tir. Mert olan insanlar tribünde maskeyle durmazlar. Yüzlerce kişi futbolcularımıza saldırmak için sahaya girmiştir. Sadece 12 kişi tutuklanmış ve sadece 5 kişi gözaltındadır. Buna rağmen 3 oyuncumuz ve 2 çalışanımız disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Trabzonspor maçları gergin geçer ama bu maçta su, patlayıcı ve yanıcı maddeler sahaya atılmıştır. Maçta her dakika gerginlik artmıştır. Gerekli güvenliği sağlaması gereken kişiler, maçı iptal etmesi gereken hakem, federasyon, hayatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam ederken, bazı rakiplerimizin de yaratmaya çalıştığı kamuoyu baskısı sayesinde kendilerini linçten kurtarmaya çalışan futbolcularımız, TFF tarafından PFDK'ye sevk edilmiştir. Tek önceliği futbolcularımıza ceza verdirtmeye çalışan bazı rakiplerimizi de not ettik. Ancak bir tanesi var, lugattaki kelimelerin insan versiyonları olsa, bu, yalanın insan versiyonu olurdu. Yanında bir de suç makinesi, terbiyesiz utanmadan televizyona çıkıyor. Trabzon'da yaşanan olaylar için sadece 'Olmamalıydı' deyip, 15 dakika bizim futbolcularımıza nasıl ceza verilmesi gerektiğini, o yarım aklıyla satır arası mesajlarla vermeye çalışıyor. Koskoca camiana yaptığın kontratlarla, verdiğin bilgilerle zaten yalanı dibine kadar soktun, bakalım nereye kadar. Ama Fenerbahçe seni de not etti. Sen 3-5 gün camianda söylediklerinden dolayı popüler olabilirsin ama her gece yatarken bizi düşün. Özellikle de benim başkanlığım bitince. TFF'nin anlayışına göre oyuncularımız kaçmalıymış. Kaçsalarmış bütün bunlar yaşanmazmış. Herhalde futbolcularımızın uslu uslu dayak yemelerini bekliyorlardı. Kahramanca armamızı temsil ettiler orada."

18:57: Ali Koç: "Bugün burada olağanüstü toplanmamızın sebebi sadece o maçta yaşananlar değil, çok daha fazlasıdır. Son maçlarda kaybettiğimiz 3 şampiyonluk, sözde şike kumpası, kirli ittifaklarla şampiyonluklarımızın çalınması, saha içinde insanları çıldırtan kararlar, TFF ve kurullarının çifte standart yaptırımları, başarı için her yol mübah anlayışı ile kin ve nefret kusan bazı rakipler ve saymakla bitmeyecek birçok olay. Bizlere artık yeter dedirtti. Gerçek anlamda yeter, o bildiğiniz yeter değil!"

18:55: Ali Koç: Son maçımızda Trabzonspor ile, dünyanın hiçbir normal ülkesinde tamamlanmasına izin verilmeyecek bir maçı, bir kez daha oynamak zorunda bırakıldık. Daha evvel, birçok kez yaşadığımız gibi, bir kez daha planlı bir organizasyonla emeklerimiz çalınmaya teşebbüs edildi. Korkarım bunlar sezon sonuna kadar devam edecektir. Bu yaşananlar, birazcık vicdanı olan herkesi rahatsız edecek boyuttadır.

"Pankartı kaldıralım, tüylerim diken diken oluyor"

18:52: Ali Koç: Olağanüstü bir kongreye, olağanüstü olağanüstü olağanüstü katılım. İşimiz çok, anlatacağımız ve konuşacaklar çok. Olağanüstü diyorum, Olağanüstü Genel Kurul olduğu için değil. Mübarek Ramazan ayında çok kısa süre içinde tribünleri bu şekilde doldurmanız olağanüstü. Bu sayıyı yakalayamamamızı isteyen düşmanlarımız vardı. Bu katılımla düşmanı, trolleri boşa çıkardınız. Helal olsun size.

18:50: Ali Koç: Değerli kongre üyelerimiz, Türkiye'nin en büyük ailesi Fenerbahçe'nin sevgili mensupları, karşımda gördüğüm pankartlar beni ve arkadaşlarımı duygulandırdınız. Zaten dik durduk, eğilmedik sıkıntı buradan doğuyor. Teşekkür ediyorum, bence pankartı kaldıralım. Tüylerim diken diken oluyor

18:42: Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar: "Dünyanın en büyük spor kulübü Fenerbahçemizin saygıdeğer kongre üyeleri, hepinizi en içten sevgi ve saygılarımızla selamlıyoruz. Bugün kulübümüzün şanlı tarihine çok önemli ve kuşaktan kuşağa gururla anlatılacak bir gün için toplanmış bulunuyoruz."

18.37: Erol Bilecik: "Türk spor tarihinde milat sayılabilecek bir gün yaşıyoruz. Şunu unutmayın, bize yapılan her haksızlık, Türkiye'ye yapılan haksızlıktır. Fenerbahçe'nin her ayağa kalkışı, Türkiye'nin ayağa kalkışıdır. Bugün bir kez daha haksızlıklar ve adaletsizlikler karşısında ayağa kalkacağız."

18.35: Erol Bilecik: "Fenerbahçemize yıllardır yapılan haksızlıkları sorgulamak ve ortak bir karar vermek için buradayız. Trabzonspor maçında futbolcularımıza yapılan saldırı artık bardağı taşıran son damla olmuştur."

18.30: Erol Bilecik: "Sevgili Fenerbahçeliler, bugünü iyi not edin. Bugün 22.588'i geçmiş bulunuyoruz. Bugün hepinizin, ileride bir gün, "O günü çok iyi hatırlıyorum, ben de oradaydım" diyeceğiniz bir gün. Bugün, hakkımızı aramak için ayağa kalkacağımız gün."

18.29: Erol Bilecik: "Hazirunda minimum yeterlilik sayısı 22.588 sayısını aşmış bulunmaktayız. Hayırlı, uğurlu olsun."

18.00: Fenerbahçeli üyelerin stadyuma girişleri devam ediyor.

17.15: Fenerbahçe Başkan Vekili Erol Bilecik: "Sevgili büyük Fenerbahçeliler hoş geldiniz. Sanki bir yaz günü kadar bir sıcak, muazzam da bir yaza giriş günü yaşıyoruz. Bu birçok şeyin habercisi. Biraz daha sabrınıza ihtiyacımız var. Böylesine bir ortamda olmaktan duyduğumuz gururu bir kez daha paylaşmak istiyorum. Biraz daha zamana ihtiyacımız var. Sabrınız için tekrardan teşekkürler"

16.55: Fenerbahçe Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin: "Gerçekten Fenerbahçeli olarak buna şahit olmak, burada bulunmak... yeni nesillere anlatacağımız tarihi bir gün. Olağanüstü olacağı kesin. Dışarıda bundan fazla var, yolda olanlar var. Kayıt olanlar var. Sayıyı fazlasıyla aşacağımıza inanıyorum"

16.20: Fenerbahçeli üyelerin büyük ilgi gösterdiği Ali Koç, stadyumda üyelerle fotoğraf çektirdi.

16.10: Fenerbahçeli üyeler, teknik direktör İsmail Kartal ve takıma destek verdi.

16.05: Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, teknik direktör İsmail Kartal ve futbolcular stadyuma geldi.

16.00: Fenerbahçeli üyeler, genel kurul için stadyumdaki yerini almaya başladı.

Kaynak: AA