19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2022 04:30 | Son Güncelleme: 10.06.2022 13:18

Futbolda siyaset yine başrolde

Türkiye Futbol Federasyonu seçimi için son dönemece yaklaşılırken ortada tek bir aday var. Siyaset Mehmet Büyükekşi’nin arkasında ama 19 kulüp Servet Yardımcı’yı aday çıkarmak istiyor. Yani dengeler hassas, seçim tarihine kadar çok şey değişebilir
Futbolda siyaset yine başrolde

İş insanı Nihat Özdemir’in geçen nisandaki beklenmedik istifasıyla başlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlık seçiminde final günleri yakın. TFF’nin 71’inci başkanını seçmek amacıyla 311 genel kurul delegesi haftaya perşembe Ankara’da bir araya gelecek. Başkentin en lüks otellerinden JW Marriot’ta yapılacak genel kurulda yeterli çoğunluk sağlanamazsa seçim ertesi güne kalacak.

TFF’nin açıkladığı bu takvime karşın seçime günler kala ortaya çıkan tablo, daha ilk toplantıda yeni başkanın seçim işleminin tamamlanacağını gösteriyor. TFF yakın geçmişte bugüne göre spor ruhuyla yetişmiş, Türk futboluna katkı vermeyi amaçlamış, başkanlık koltuğunu maddi ve siyasi güç kaynağı olarak görmeyen idarecilerin yönetimindeydi. Ancak futbolun endüstrileşmesi TFF’nin de siyasetin yörüngesine girmesini kaçınılmaz hale getirdi.

Buradaki asıl gerekçe, ülkenin neredeyse futboldan fazlasıyla anlaması ve söz konusu hareket alanını lehine kullanmak isteyen siyasetin futbolsever kitleyi oy potansiyeli olarak görmesi. İki yıl önce küme düşen üç takımın “siyasetin talimatıyla” ligde tutulması bunun en belirgin örneği.

Bir parantez açayım. Sadece Türk futbolunu yöneten TFF değil, farklı liglerde boy gösteren Anadolu ekiplerini temsil eden başkan ve yönetimlerinin de “siyaset-para-güç” denklemi içinde yer aldığını unutmamak gerekiyor. Hatta öyle ki, bir dönem mafya dediğimiz organize suç örgütleri, TFF seçimlerinde belirleyici unsur oldu

Yakın geçmişe kadar Emniyet teşkilatının organize suçlarla mücadele birimleri uzman ekiplerini TFF seçimlerinde görevlendirirdi. Sivil polisler seçim salonundaki gelişmeleri sesli ve görüntülü kayıt altına alır, sonrasında raporlaştırıp gelecekteki olası mafya operasyonlarında delil olması amacıyla arşivlerdi.
Bugün gelinen noktada, TFF başkan ve yönetiminin oluşmasındaki parametre zinciri bozulmadan devam edecek kuşkusuz.

★ ★ ★

TFF Genel Kurulu’na günler kala kulisler fazlasıyla hareketli.

Özdemir’in istifasının peşi sıra TFF’nin yeni başkanı olabilecek adaylar ortaya atılmıştı. Hüsnü Güreli, Yıldırım Demirören, Göksel Gümüşdağ, Ahmet Ağaoğlu, Ahmet Nur Çebi ve Özdemir yönetiminin güçlü ismi mevcut başkan vekili Servet Yardımcı, ismi ilk seslendirilenler oldu.

Mehmet Büyükekşi

Ancak genel kurula sayılı günler kala henüz tek aday var: Gaziantep Kulübü eski başkanı Mehmet Büyükekşi. Büyükekşi adaylığını açıklamadan önce öne çıkan isim ise, mevcut başkan vekili Servet Yardımcı’ydı. Ancak Gaziantepli iş insanının ortaya çıkmasıyla Yardımcı’nın yıldızı söndü. Büyükekşi’nin adaylığını ilan etmesinin ardından ilk eleştiri Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan geldi. Koç isim vermeden Büyükekşi’yi hedefine aldı ve “Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, lütfen bu hatadan dönelim” dedi.

Büyükekşi ise Koç’a “Çamur at izi kalsın yöntemi uygulanmaya çalışılır. Ben kamuda yıllardır hizmet vermiş biriyim. Bu ülkeye olan sevgimi, sadakatimi, maddi ve manevi değerlerimi çoktan ispatladım” yanıtını verdi.
Bu arada olağanüstü seçim takvimine giren Galatasaray cephesinden de Büyükekşi’nin adaylığı sonrasında açıklama geldi. Mevcut başkan Burak Elmas’ın değerlendirmesi şöyle:

“Biz şeffaf, kurulların ahbap çavuş ilişkisiyle oluşturulmadığı bir federasyon istiyoruz. Maalesef TFF’nin gelmiş olduğu noktada bir senelik seçimle çözülemeyecek büyük sorunları var” diye konuştu. Gelişmeler çerçevesinde Kulüpler Birliği geçen cuma Büyükekşi’yle bir araya geldi. Birlik Büyükekşi’nin seçilmesi halinde yapacaklarını bizzat dinleyerek kulüplerden destek istedi.

★ ★ ★

Yardımcı cephesinde ise son durum şöyle:

Süper Lig’den Beşiktaş, Trabzonspor, Ankaragücü, Ümraniyespor, Antalyaspor, Fatih Karagümrük, Adana Demirspor, Kasımpaşa, Sivasspor ve Giresunspor, Yardımcı’ya destek sözü verdi. Birinci Lig kulüpleri ise ortak açıklamayla Yardımcı’ya ‘aday ol’ çağrısında bulundu.

Yardımcı’ya desteğini açıklayan 19 kulübün TFF Genel Kurulu’nda 38 delegesi var. Birinci Lig kulüplerinin ardından 39 delegesi bulunan 2. Lig ile 53 delegesi bulunan 3. Lig kulüpleri de Yardımcı’ya destek taahhüdünde bulundular.

Başakşehir, Galatasaray, ve Gaziantep FK’nın Yardımcı’ya destek vermeyeceği belirtiliyor. Zira, Başakşehir’in başkanı Göksel Gümüşdağ, Büyükekşi’ye açıktan destek veriyor. Ayrıca Konyaspor da Başakşehir gibi Büyükekşi’yi destekleyenlerden.

Fenerbahçe ise, henüz net tavrını ortaya koymuş değil. Sarı lacivertli kulüp gibi tavrını netleştirmeyenler arasında Alanyaspor ve Kayserispor var.

★ ★ ★

Şimdi geldik kulislerdeki son bilgilere...

Eski futbolcu ve MHP’li Saffet Sancaklı, Büyükekşi’nin adaylığını eleştiren bir açıklama yaptı:
“Ben o beyefendiyi tanımıyorum, Ali Bey’in (Koç) elinde illaki doneler vardır. Bizim bu konuda duruşumuz net; bir terör örgütüne en ufak yakınlığı olan kişiler hiçbir kurumda görev almamalı!”

Sancaklı’nın mesajı doğrudan FETÖ bağlamındaydı elbette.

Bu arada aday olması beklenen Yardımcı ise geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Yardımcı Erdoğan’a futbol camiasında büyük gürültü kopartan hakem operasyonu başta olmak üzere yaşananlarla ilgili bilgi aktardı. 

Servet Yardımcı

Spor kulüplerinin desteğini almasına karşın -bu yazıyı yazdığım çarşamba akşamına kadar- henüz adaylığını açıklamayan Yardımcı’nın karşısında ciddi bir blok var.

Hiç ismi geçmezken aday olan Büyükekşi, Göksel Gümüşdağ, Rıdvan Dilmen, Mehmet Baykan, Eski Bakan Osman Aşkın Bak ve mevcut Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun desteğini arkasına almış durumda.

Hatta ekleyim, Yardımcı’nın arkasında duran kulüplerle yapılan görüşmelerde Büyükekşi lehine “taraf olmayan bertaraf olur” şeklinde değerlendirmeler yapıldığı iddialar arasında. Kulislere yansıyan diğer bir iddia ise, Büyükekşi taraftarlarınca “Yardımcı yönetimindeki mevcut yönetimin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketinin takımı Çaykur Rizespor’un küme düşmesine seyirci kaldığı” değerlendirmesi. Yardımcı’ya yakın kaynaklar bu konuda süreci manipüle edecek bilgilerin Erdoğan’a aktarıldığını ileri sürüyor.

Öte yandan aday olan Büyükekşi’nin seçime günler kala henüz listesini açıklamamış olması dikkat çekici. Ayrıca Büyükekşi’nin TFF Başkanlığı’na adaylığını bir medya organizasyonu yerine noter üzerinden sessiz sedasız yapması başka bir ayrıntı.

Büyükekşi’nin söz konusu yaklaşımlarını bir araya getirdiğimizde süreçte bir tuhaflık seziliyor. Büyükekşi sanki “istemeye istemeye sürece girdiği”, diğer deyişle “zorla aday yapıldığı” havasını yansıtıyor.
Oksijen’i okumaya başladığınız cuma günü durum biraz daha netleşmiş olacak kuşkusuz.
Futboldaki hesap kitap işleri adaylığın açıklanacağı son saatlere kadar devam edecek.