27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 22:37 | Son Güncelleme: 11.06.2024 23:03

İBB Meclisi'nde 'Metin Kurt' tartışması

İBB Meclisi'nde, Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’ne Galatasaray'ın eski futbolcularından Metin Kurt'un isminin verilmesi teklif edildi. AK Parti'li üyelerin karşı çıktığı teklif oy çokluğuyla kabul edildi
İBB Meclisi'nde 'Metin Kurt' tartışması

İstanbul Zeytinburnu’ndaki Yedikule Gençlik Kulübü Spor Tesisleri’ne, 2012'de yaşamını yitiren Galatasaray'ın unutulmaz oyuncularından Metin Kurt'un ismi verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde tesisin isminin Yedikule Metin Kurt Spor Tesisi olarak değiştirilmesi teklifine AK Parti'li üyeler karşı çıktı. 

AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, “Metin Kurt, milli bir futbolcu ama daha çok ideolojik duruşu var. Türkiye Komünist Partisi milletvekili adayı olmuş, Türkiye Komünist Partisi üyesi. Orayla tek bağlantısı, Yedikule Spor’da bir dönem antrenörlük yapmış, başka bağlantısı yok. Orada yaşamış biri değil. İdeolojik anlamda bu ismin verildiğini düşünüyoruz. Bu nedenle muhalefet şerhi koyuyoruz” dedi. CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan ise “Sadece düşüncesi, hayata bakışı kendilerinden farklı diye Türk sporuna katkı vermiş, futbolda örgütlenmeyi savunan bir insanın bu ülkeye yapmış olduğu katkıyı görmezden gelmeleri gerekmez. İdeolojik gerekçelerle isminin buraya verilememesini insani bulmadım, kendilerine de yakıştıramadım” ifadelerini kullandı.  Yapılan oylamada teklif oy çokluğuyla kabul edildi. 

Metin Kurt kimdir? 

Kırklareli’nde 15 Mart 1948’de dünyaya gelen Metin Kurt, Beyoğlu Yeni Çarşı, Alibeyköy Adalet, Altay, PTT, Galatasaray ve Kayserispor kulüplerinde oynadı. Galatasaray'da 1970 ile 1976 yılları arasında forma giyen Metin Kurt, Brian Birch yönetiminde 1970 ile 1973 yılları arasında kazanılan üç şampiyonlukta en önemli pay sahibi oldu. Metin Kurt, 1966-1975 yılları arasında 26'sı (A) milli, 9'u ümit milli, 2'si de 18 yaş altı milli olmak üzere toplam 37 kez ay-yıldızlı formayı giydi. Türk sporuna futbolcu ve teknik adam olarak hizmet veren Metin Kurt, siyasi kimliğiyle de ön plana çıktı. Sporculara yönelik sendikal çalışmalarda bulunarak, Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nı kuran Kurt, 2011 genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi'nin İstanbul milletvekili adayı oldu.