02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2023 08:30 | Son Güncelleme: 27.06.2023 08:45

Icardi'nin durumu her şeyi özetliyor: Suudileri Avrupa'da transferi kilitledi

Icardi'nin Galatasaray'a olası transferindeki durum Suudi Arabistan'ın futboldaki etkisini özetliyor. A grubu oyunculara çılgın paralar verilince; Avrupa’da transfer durdu, herkes Suudileri bekliyor. Üstelik Benzema ve Koulibaly ile başlayan liste daha da uzayacak gibi duruyor
Icardi'nin durumu her şeyi özetliyor: Suudileri Avrupa'da transferi kilitledi

Suudi Arabistan, yeşil sahadaki gücünü artırmak için son aylarda Cristiano Ronaldo ve Karim Benzema gibi efsanevi oyuncular da dahil olmak üzere uluslararası futbol yıldızlarını kapmak için yüz milyonlarca dolar harcıyor. Bloomberg'e göre bir ülkenin ulusal bir spor ligi kurmak ya da markası oluşturmak için çok para harcadığını ilk kez görmüyoruz. Ancak bu sefer ki Çin'de ya da ABD'de gördüğümüz gibi önceki girişimlerden bazı önemli farklılıkları var.

Finansal Fair Play kurallarını alt üst ediyor

Öncelikle, Suudi Arabistan çok fazla para harcıyor ve bu da dünya çapında rekabet ve özellikle Avrupa'daki Finansal Fair Play kuralları hakkında çetrefilli sorulara yol açıyor. Daha da önemlisi, bunu devlet ölçeğinde yapıyor ve krallığın egemen varlık fonu ile devlete ait petrol devi aktif roller üstleniyor. Peki Suudi Arabistan tam olarak neyi başarmaya çalışıyor ve başarılı olacak mı? Ve bu büyük para akışı dünyanın geri kalanındaki futbol için ne anlama geliyor?

Turizmi güçlendirme hamlesi olabilir mi?

Bazı analistler Suudi Arabistan'ın küresel sahnedeki itibarını ve etkisini arttırmak için popüler Batı kültürünün ikonlarını kullandığını savunuyor. Bu teze göre ülke dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olarak elde ettiği fazla gelirle desteklenen bu harcamaların, gelişmekte olan genç nesli heyecanlandıracağını ve turizm endüstrisini güçlendireceğini umuyor. Hatta insanları Suudi Arabistan'ın tehditkar değil, misafirperver bir yer olduğuna ikna etmek istiyorlar.

Kötü sicili unutturma çabası mı?

Madalyonun diğer yüzünde ise Suudi Arabistan'ın göz boyama çalışmaları olduğu iddiaları var. Yakın zamana kadar kadın ve erkeklerin kamusal alanda bir arada bulunmasını yasaklayan kurallar uygulayan ülkede, spor ve kültür etkinliklerinin artması popüler bir hal aldı. Ülkenin bu sayede dikkatleri ifade özgürlüğü ve diğer insan hakları konusundaki kötü sicilinden başka yöne çekmeye çalıştığı konuşuluyor. Arkasındaki neden ne olur olsun futbola yapılan devası yatırımın ülkenin yeni imaj çalışması olduğu tartışmasız.

Icardi'nin transferi durumu özetliyor

Ancak Suudi Arabistan'ın futbola yaptığım yatırım Avrupa'da ciddi bir krize neden oldu. Başta Galatasaray olmak üzere Türk futbolseverlerim yakından takip ettiği Icardi transferindeki durum, yaşananları özetler nitelikte. Galatasaray Başkanvekili Erden Timur dün yapığı açıklamada; Suudileri çok iyi bir teklif yaptı ama Icardi Avrupa’da özellikle de bizde kalmak istiyor. Buna rağmen Suudiler şu anda bütün dünyada transfer piyasasını kilitlediler. Bakın, Avrupa’da da herkes bekliyor. Suudilerin rakamlar delirmiş. Menajerlerin gözü orada ama Icardi gerçekten çok ahlaklı bir adam ve hâlâ Suudilere evet dememekte direniyor. Şöyle diyeyim, bizim 1’imiz Suudilerin 3’ünden daha geçerli Icardi için. Ama Suudi parası ciddi sorun olmaya başladı" dedi.

Avrupa'da transfer durdu

Sarı Kırmızılıların transferde en yetkili olan ismi "Bakın, Avrupa’da da transfer durdu, herkes Suudileri bekliyor. A grubu oyunculara bu çılgın paralar verilince, genelde bizim talip olduğumuz B ve B plus oyuncular da fiyat arttırıyor. Ya da zaman zaman kiralayarak sahip olduğumuz ya da açığa düşünce alabildiğimiz Drogba, Sneijder, Icardi, Toreira gibi A sınıf oyuncuları da artık alamayacak duruma geliyoruz. FIFA burada bir şey yapmalı yoksa futbol mahvolacak” diye konuştu.

20 takıma 1'er milyar dolar

Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk'ün geçen hafta yaptığı açıklama da Suudi Arabistan'ın futbola yapacağı yatırımın boyutunu gözler önüne seriyor. Öztürk, Mauro Icardi transferi için yaşanan krizi "Bu seneyi Suudi Arabistan atılım yılı ilan etmiş. 20 takıma 1'er milyar dolar verildiği söyleniyor. 100-200 milyon euro bütçeye gidiyorlar bir oyuncuya. Bu paralar teklif edilirse biz baş edemeyiz" sözleriyle ifade ediyor. Eğer Öztürk'in belirttiği rakamlar doğruysa Avrupalı futbol severlerin hayranı oldukları oyuncaları takımlarında izleme ihtimalleri her geçen gün azalacak gibi duruyor.

Suudi Arabistan'ın yaptığı transfer hamleleri

Suudi Arabistan'ın bu transfer sezonunda yaptığı en büyük transfer Karim Benzema oldu. 35 yaşındaki golcü, senelik 200 milyon euro karşılığında Al ittihad ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. Al-Ittihad'ın ses getiren bir diğer transferi ise Chelsea'den Fransız futbolcu N'Golo Kante oldu. 32 yaşındaki orta saha oyuncusunun 3 yıllık sözleşmesi boyunca toplamda 100 milyon euro maaş kazanacağı öne sürüldü.

Bir diğer Suudi Arabistan ekibi Al-Hilal önce İngiltere'nin Wolverhampton takımından Ruben Neves'i kadrosuna kattı. Sadece 1 yıllık kontratı kalan 26 yaşındaki oyuncu için 55 milyon euro bonservis bedeli ödendi. Portekizli milli futbolcunun ne kadar kazanacağı ise açıklanmadı.

Ligi geçen sezonu 3. sırada tamamlayan Al-Hilal'in bir sonraki adımı ise Chelsea'den Koulibaly oldu. Kulüpten yapılan açıklamaya göre, 32 yaşındaki Koulibaly ile 3 yıllık sözleşme imzalandı. Koulibaly'nin bonservis bedeline ilişkin bilgi verilmedi ancak İngiliz basını, transferin 25 milyon euro karşılığında gerçekleştiğini öne sürdü. Koulibaly'nin üç sezonda toplam 75 milyon euro alacağı konuşuluyor.

Yıldız oyunculara reddedilmesi zor teklifler yapan Suudi Arabistan kulüpleri teknik direktörlere de yüksek teklifler götürmeye başladı. El-İttifak kulübü son olarak genç teknik adam Steven Gerrard'ı göreve getirdi. 43 yaşındaki teknik adamın ne kadar kazanacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Transferi gündemde olanlar

Yaz transfer döneminin açılmasıyla birlikte Suudi Arabistan ekiplerinin yaptığı dev hamleler tüm dünyada gündem olurken bu hamlelerin devamı gelecek gibi görünüyor.

  • Fabrizio Romano'nun haberine göre; Suudi Arabistan kulüpleri, son olarak Arsenal'in Ganalı yıldızı Thomas Partey'e talip oldu. Haberde bazı Suudi kulüplerinin Partey için Arsenal'e 40 milyon civarında bir teklif yapmaya hazırlandığı ve oyuncunun kulüpten ayrılabileceğine yer verildi.
  • Al Ittihad'ın Tottenham Hotspur'un yıldız oyuncusu Heung-Min Son'a gözünü diktiği iddia edildi. ESPN'in haberine göre Al Ittihad, Güney Koreli yıldız için Tottenham'a 65 milyon euro'luk telif yaptı.
    Suudi ekibinin Heung-Min Son'a yıllık 30 milyon euro maaş ve 4 senelik sözleşme teklifinde bulunduğu aktarıldı.
  • The Athletic bir Suudi kulübünün, Manchester City'in yıldızı Bernardo Silva'yı transfer  etmek istediğini yazdı. Silva'nın menajeri Jorge Mendes'in görüşmeleri yürüttüğü ve Suudi ekibiyle rakamları masaya yatırdığı kaydedildi.
  • Kadrosunda Cristiano Ronaldo'yu bulunduran Al Nassr'ın ise Atletico Madrid'de forma giyen Antoine Griezmann'a göz diktiği konuşuluyor. Foot Mercato'nun haberine göre Al Nassr yöneticileri, Fransız oyuncunun temsilcileri ile Londra'da bir araya geldi.