18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.01.2024 11:01 | Son Güncelleme: 22.01.2024 12:28

Messi transferi parayı getirdi, hayalleri götürdü

Arjantinli süperstar Messi'nin Inter Miami'ye transferi, beklendiği gibi Amerikan futbol ligi MLS'in gelirlerini arttırdı ancak hayal ettirdikleri gerçek olmadı. 36 yaşındaki futbolcunun varlığı dünya çapındaki genç yetenekler yerine Suarez, Busquets ve Alba gibi yaşlı oyuncuların transferine yaradı
Messi transferi parayı getirdi, hayalleri götürdü

ABD, Lionel Messi'nin Inter Miami'ye transferinin etkilerini tartışıyor. 36 yaşına merdiven dayayan Arjantinli yıldızın varlığı beklendiği gibi MLS'in gelirlerini arttırsa da uluslararası yetenekler için bir mıknatıs etkisi yaratmadı. Bunun aksine ligi yaşlılar kulübüne çevirdi. Amerikalı taraftarlar MLS’nin Messi için yeterinde iyi olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Arjantinli futbolcunun ‘tüm zamanların en iyisi’ olma iddiası yeni alınan FIFA Dünya Kupası şampiyonu madalyasıyla daha da güçlendi. Messi’nin varlığı MLS'deki standartların yükseltilmesine, Amerikalı oyuncuların daha yüksek kalitede futbolla tanışmasına ve sonuçta ABD erkek milli takımına fayda sağlamasına yardımcı olacak.

Bu hafta bir kez daha dünyanın en iyi oyuncusu seçilen Messi, anlaşmanın ilk kısmını kesinlikle yerine getirdi. MLS, bilet satışlarından, TV anlaşmalarından ve sponsorluklardan büyük kâr elde etti. Apple, Arjantinli yıldızın lige gelişinden bu yana izleyici sayısındaki artıştan memnun olduğunu dile getirdi.

Bilet fiyatları Taylor Swift konseriyle yarıştı

Inter Miami, bilet fiyatlarının bazen Taylor Swift'inkiyle rekabet ettiği büyük ücretlerin tadını çıkardı. Takımın pembe forması dünyanın en imrenilen spor ürünü haline geldi ve neredeyse tesadüfen kulübe ilk kupasını getirdi. Gelecek ay yeni futbol sezonu başladığında daha fazla Messi çılgınlığı göreceğiz. Inter Miami biletleri çoktan tükendi ve taraftarların Messi ürünlerine olan iştahının azalması pek mümkün görünmüyor. Lig ayrıca sponsorlardan gelen yüklü çeklere de güvenebilir.

Gençler yerine yaşlı oyuncular transfer oldu

Ancak Messi'den ilham alan genç yıldızlar MLS'ye gelmedi. Arjantinli yıldızı ABD ve Inter Miami’ye kadar takip eden en önemli oyuncular Sergio Busquets, Jordi Alba ve Luis Suarez oldu. Hepsi de Messi ile FC Barcelona'da oynadı. Dörtlünün bir diğer ortak yanı ise hepsinin yaşının ilerlemiş olması. Suarez 37, Messi 36, Busquets 35 ve Alba ise 34 yaşında. Buna rağmen Inter Miami, MLS Kupası'nın favori takımı. Suarez, takımın yeni sezonda dört kupayı da kazanmayı hedefleyebileceğine inanıyor.

Ligin amacı yaşlı futbolculara sığınak olmak değil

MLS'in emekli olmadan önce son maçlarını oynayacak olan kıdemli futbolcuları cezbetmek için Messi’ye ihtiyacı yoktu. Arjantinli yıldız Inter Miami’ye gelmeden önce İtalyan efsane Giorgio Chiellini ve forvet Gareth Bale gibi isimler bu yolu çoktan açmıştı. Oysa ki lig, futbolun emekliye ayrılacak yıldızları için önde gelen sığınağı olmayı amaçlamıyor. Lig, büyük harcamalar yapan Suudi Pro Ligi'ne gerçekçi bir şekilde rakip olamayabilir. Ancak MLS'deki başka hiçbir takım Messi ve Barcelona'daki arkadaşlarının ilgisini çekmeyi başaramadı.

Toronto FC'nin İtalyan ikilisi 32 yaşındaki Lorenzo Insigne ve 29 yaşındaki Federico Bernardeschi'nin güçleri çok daha düşük ve Messi kadar uzun boylu değiller. Ancak şimdiden her ikisinin de Avrupa'ya dönmek istedikleri bildiriliyor. Messi'nin yanında ya da Messi'ye karşı yeteneklerini sınama ihtimali de en yetenekli genç Amerikalı oyuncuları Avrupa'ya kaçmaktan alıkoymuyor.

Eğer gençleri çekmek istiyorsa parayı iyi kullanmalı

Sonuç olarak yıldız oyuncuların çoğu yeteneklerine uygun turnuvalarda oynamak istiyor ve MLS, Messi ile bile bu ligde değil. Eğer MLS sadece yaşlı yetenekler için değil, üst düzey yetenekler için de rekabet edecekse, Messi'nin gelişiyle kazandığı parayı Amerikan oyununun standardını yükseltmek için kullanmalı. MLS, US Soccer ile birlikte çalışarak altyapı seviyesindeki antrenörlerin kalitesini artırabilir. Birkaç yabancı antrenör ithal etmek işe yarayabilir, hatta yaş ve tecrübe de bir avantaj olabilir.