19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2024 11:00 | Son Güncelleme: 04.09.2024 11:16

Milli atlet Serkan Yıldırım'ın altın madalyası neden geri alındı?

Serkan Yıldırım'ın Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda kazandığı altın madalya IPC'nin itirazı sonucu üst mahkeme kararıyla geri alındı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi konuyla ilgili hukuk mücadelesi başlatıldığını duyurdu. Peki pistteki başarı neden yargıya takıldı ve süreç nasıl işleyecek?
Milli atlet Serkan Yıldırım'ın altın madalyası neden geri alındı?

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazanan milli atlet Serkan Yıldırım'ın madalyası, Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) itirazı sonucu üst mahkemenin verdiği kararla geri alındı.  Bunun üzerine Türkiye Milli Paralimpik Komitesi; "Serkan'a yargı freni" başlıklı bir açıklama yaptı ve konuya açıklık getirdi. 

  • Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Almanya yasalarına tabi olan IPC'ye karşı Alman mahkemesinde açtığı davadan Serkan Yıldırım'ın Paris 2024’te yarıştırılması yönünde karar çıkartmış ve sporcumuz 100 metrede şampiyon olmayı başarmıştı.
  • Ancak IPC bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı ve oradan Serkan Yıldırım için 'Yarışmaya uygun değil' yönünde karar çıkarttı.
  • Şampiyon atletimiz, bu nedenle 400 metre yarışının listelerinden çıkarıldı. Ayrıca yasal sürecin bir parçası olarak 100 metre madalyası alındı.

"Hukuk mücadelesi devam edecek"

Sporcunun sonuna kadar yanında olunduğu belirtilen açıklamada, "Sporcumuzun haziran ayından beri verdiği hukuk mücadelesine devam edeceğiz ve pistte kazanılan başarıların yargıda kaybedilmemesi için Serkan Yıldırım’ın yanında olacağız. 100 metre madalyasını geri almak için yasal haklarımızı kullanıyoruz ve sporcumuzun hakkını sonuna kadar arayacağız" ifadeleri kullanıldı.

Resmi açıklama yapılmadı

Paralimpik Olimpiyat Oyunları, Serkan Yıldırım'ın neden diskalifiye edildiği ile ilgili henüz resmi bir açıklama (4  Eylül 11.00 itabarıyla) yayınlamadı. Buna göre altın madalyanın yeni sahibi ABD'li Noah Malone, gümüş madalya Brezilya'dan Joeferson Marinho de Oliveira ve bronz madalya ise Büyük Britanya'dan Zachary Shaw'ın oldu.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Engin Kocabıyık  ise "Sporcumuzun 100 metrede altın madalya almasının ardından 400 metrede yarışmaması için yeniden itiraz edildi. Sporcumuz hastaneden yeniden rapor aldı. Sıkıntı şu ana kadar çözülemedi. Sporcumuz 400 metre listesinden çıkarılmış durumda" dedi ve süreç hakkında bilgiler paylaştı: 

"Yapılan itiraz görme engelinin seviyesiyle ilgili"

  • Yapılan itiraz görme engelinin seviyesiyle ilgili. Elimizde federal mahkeme kararı var ama baştan sona saçma bir sürecin içindeyiz.

"İtirazı yapan ülke İran"

  • Daha önce kısaca yazmıştım. İtirazı yapan ülke İran. Serkan, İran doğumlu Türk Azerisi. Daha önce bu mesafede Londra 2012 dahil İran adına yarıştı. 2016'da sporu bıraktıktan sonra 2022'de Türkiye adına yeniden spora başladı.
  • Serkan Yıldırım İran ile gerilim yaşadığımız sporcu değil. Tokyo 2020 öncesi İran'dan Muhsin Kaedi ve Muhammet Khalvandi tarafımıza geçmişti.
  • İran'ın itirazıyla bu iki sporcu Tokyo'ya katılamamıştı. Kaedi'ye ne oldu bilmiyorum ama Khalvandi Paris'te gümüş madalya kazandı.

Ne olmuştu? 

TMPK, Dünya Para Atletizm Federasyonu'nun sınıflandırma durumunu inceleme altına alması kararına, Alman mahkemesinde itiraz ederek Yıldırım'a Paris 2024'te mücadele etme hakkını kazandırmıştı. Milli sporcu, erkekler 100 metre T12 sınıfında altın madalya almıştı.

 

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nden (TMPK) konuyla ilgili  yapılan 30 Ağustos'taki açıklamada durum şu şekilde anlatılmıştı:

  • Haziran ayında Uluslararası Paralimpik Komitesine (IPC) bağlı WPA'nın başlattığı süreçle sporcumuzun onaylanmış sınıflandırması, sebebini bilmediğimiz gerekçelerle tekrar incelemeye alınarak sınıflandırma durumunun 'inceleniyor' olarak değiştirilmesiyle Serkan Yıldırım'ın Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda yarışamayacağı bilgisi verilmişti.
  • IPC ve WPA'daki yetkili tüm mercilere TMPK olarak itirazımızı yapıp başvurularda bulunsak da girişimlerimiz sonuçsuz kalınca Almanya yasalarına tabi olan IPC’ye karşı Alman mahkemesinde avukatlarımız aracılığıyla dava açtık. 29 Ağustos 2024 TSİ 20.38'de mahkeme kararıyla haklılığımız ispatlandı ve sporcumuz Serkan Yıldırım’ın Paris 2024’te yarıştırılmasına karar verildi.

Mahkemenin Serkan lehine verdiği kararın emsal teşkil edeceği belirtilen açıklamada "Serkan Yıldırım’ın mahkemedeki zaferini madalya hatta madalyalarla taçlandırdığı bir Paralimpik Oyunlar olmasını temenni ederiz" denilmişti. 

Serkan Yıldırım kimdir?

22 Ağustos 1991 yılında Tebriz’de dünyaya gelen aslen Azerbaycanlı Serkan Yıldırım, T12 engelli sınıfı erkekler 100 m ve 400 m sprint yarışlarında yarışan dünya şampiyonu ve dünya rekoru sahibidir.

33 yaşındaki sporcu, 2024 Paris Paralimpik Oyunları atletizm mücadelesinde erkekler 100 metre T12 sınıfında final müsabakası gerçekleştirildi. Serkan Yıldırım, para atletizmde Türkiye'nin en iyi sonucu olan 10,70’lik zaman skorunu elde ederek ve Türkiye'ye Paris'te 3'üncü altın, toplamda 9'uncu madalyasını kazandırdı. 

Sporcunun 100 metre T12 sınıfında kazandığı altın madalya, Uluslararası Paralimpik Komitesinin (IPC) itirazı sonucu üst mahkemenin verdiği kararla geri alındı.