21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.06.2024 04:30 | Son Güncelleme: 23.06.2024 00:18

Nuri Şahin de Dortmund da zirveden bir adım uzakta

Dortmund efsanesi Nuri Şahin, görevi devraldıktan sonra spordan sorumlu CEO Lars Ricken ve sportif direktör Lars Ricken ile poz verdi. Karedeki üç isim de kulübün eski futbolcusu. Fotoğraf: Getty Images
Dortmund efsanesi Nuri Şahin, görevi devraldıktan sonra spordan sorumlu CEO Lars Ricken ve sportif direktör Lars Ricken ile poz verdi. Karedeki üç isim de kulübün eski futbolcusu. Fotoğraf: Getty Images

Borussia Dortmund’un Nuri Şahin’i 37 yaşında teknik direktörlüğe getirmesinin tek nedeni kendi altyapısından çıkmış büyük bir futbolcu olması olabilir mi? Onun Türkiye’den çıkarılıp hücum koçu olarak Edin Terzic’in takımına katılması bile bir planın başlangıç adımlarıydı. Dortmund en elit seviyeden sadece bir basamak uzakta


Emre Özcan

Borussia Dortmund gibi Avrupa’nın en büyük yetiştiricilerinden biriyken aynı zamanda rekabetçi de olabilen bir kulübe 37 yaşında teknik direktör olmak ne anlama geliyor?

Julian Nagelsmann’ın 29, Domenico Tedesco’nun 32 yaşında Schalke’nin başına geçtiği bir ortamda en azından yaş itibarıyla büyük bir devrim gibi durmuyor. Fakat Nuri Şahin’in Almanya’da doğmasına karşın Türk bir teknik adam olarak bu başarıya nail olması elbette bizi gururlandırıyor. Dortmund altyapısında futbola başlayan, 10 yılı aşkın bir kariyer sonrasında Dortmund’dan çıkarak Real Madrid ve Liverpool gibi kulüplerde çok özel teknik adamlarla çalışmış olan bir futbolcunun Borussia Dortmund için ne ifade ettiğini gösteren bu atamanın Şampiyonlar Ligi finali oynamış ve şampiyonluğu küçük farklarla kaçırmış bir kulübe bu başarıdan sadece birkaç hafta sonra gelmesiyse elbette fazlasıyla özel hissettiriyor.

Peki bunun tam tersi? Edin Terzic’in büyük bir başarıdan sonra görevden alınması ne anlama geliyor olabilir? Bu sezon devler liginde adeta destan yazıp Milan, Newcastle ve Paris St. Germain gibi kulüplerin arasından kendini son 16’ya atıp orada da Atletico Madrid ve Paris St. Germain’i eleyerek finale yükselen bir takımda neden teknik adam değişikliği yapılır? Bunun nedenlerine inmek için Dortmund’un oynadığı futbola ve lig performansına biraz göz atmak gerekiyor.

Dortmund bu sezon ligde gerçekten zayıf bir performans gösterdi. Savunma problemleri sezon boyunca ön plana çıkarken takım toplu oyunda da oldukça yetersiz göründü ve skor yaparken de epey zorlandı.

Yönetim Terzic’ten memnun değildi

Öyle ki Dortmund ligi beşinci sıra gibi onlar için çok kötü bir pozisyonda bitirirken onların üstünde yer alan tüm takımlar Borussia Dortmund’dan çok daha fazla skor yaptılar. Bu sorunlar Dortmund yönetimi tarafından da tespit edildi. Edin Terzic’in işinden olabileceğine dair söylentiler ortaya çıktı ve sezon ortasında Terzic’in altına takviye yapılarak bu sorunları gidermeye çalıştılar. Nuri Şahin’in Sven Bender’le birlikte yeni yılda takımın teknik kadrosuna katılması Dortmund yönetiminin Terzic’in yetersizliklerini örtme çabasıydı. Sven Bender savunmadan, Nuri Şahin ise hücumdan sorumlu asistan teknik adamlar olarak çalışmaya başladılar. Edin Terzic’in pozisyonu bu atamalardan sonra farklı şekilde sorgulanmaya başlandı. Antrenmanlarda biraz daha geri planda kalması, Bender-Şahin ikilisinin özellikle takım çalışmalarında direksiyonda görünmesi, Edin Terzic’in bu isimlere onay vermesine karşın yanlış bir şekilde algılanarak hocanın liderliğinin biraz daha fazla sorgulanmasına sebep dahi olmuş olabilir. Sonuç olarak Şampiyonlar Ligi finalinden birkaç hafta sonra Terzic gönderildi ve yerine Nuri Şahin getirildi.

Savunmacıyı değil hücumcuyu seçtiler

Borussia Dortmund’un bu sezonki savunma performansı, Avrupa dışında son yılların en kötüsü olarak nitelendirildi. Buna karşın savunmayı geliştiren Sven Bender yerine hücum tarafına atanan Nuri Şahin’in teknik direktörlüğü alması da aslında bize bir şeyler anlatıyor. Trend futbolda gelişmiş teknik adamlar daha çok toplu oyuna kafa yoruyorlar. O topu elde etmek için elbette büyük bir efora ve plana ihtiyaç var fakat özellikle topu aldıktan sonra yapılan şeyler şu anki trend teknik adamlığı da tanımlayan şeylerden biri olmuş durumda. Nuri Şahin’in de bu yönüyle öne çıkan bir hoca olduğunu sadece Antalyaspor kariyerinden okumak mümkün.

Nuri Hoca Antalyaspor’da hep pozitif futbol oynayan bir takım oluşturmaya çalıştı. Ana hedefi topa sahip olmaktı ki üç farklı sezonda çalışmasına karşın bu üç sezonda da ortalama yüzde 49’la topa sahip olan bir Antalyaspor ortaya çıkarması bunu doğruluyor. Türkiye Süper Ligi’nin ortalamasının üzerinde olan bir oran Antalyaspor’un takım gücünü düşününce önemli görünüyor. Zira bu oyun bildiğiniz gibi futbolda biraz da zengin oyunu olarak görülüyor ve Antalyaspor yönetimlerinin Nuri Şahin’e yardımcı olma çabasına karşın refah gücü çok da yüksek olmayan yapılar olması elbette hocanın işini bu yönden zorlaştırdı.

Modern oyun kurma yapıları

Geriden oyun kurmak da onun için hep önemli oldu. Oyunu arkadan başlatma şablonlarına özel vurgular yaptı ve oyuncu seçimlerini de buna göre oluşturmaya çalıştı. 3+2, 2+3, 4+2 gibi modern oyun kurma yapılarını lige ve takımına uyarlama çabası içine girdi. Ama elbette topa bu kadar önem verirken topsuz oyunu da asla arka plana atmadı. İyi bir topa sahip olma ve oyun kurma, takım gücünü topsuz oyundan alır düşüncesi onun için hep geçer akçeydi ve bunu da Antalyaspor döneminde defalarca deneyimledik. Geçtiğimiz sezon lige fırtına gibi bir başlangıç yapan Fenerbahçe’nin ligin ilk 3 ayı içerisinde en zorlandığı maç muhtemelen Kadıköy’de oynadıkları Antalyaspor maçıydı. O mücadelede harika bir pres oyunu kurgulayan Nuri Şahin’in Antalyaspor’u, Fenerbahçe’yi 80. dakikaya kadar puan kaybı tehlikesiyle karşı karşıya bırakmış ve son ana kadar maçın içinde kalmıştı. Bire bir baskıyı, baskı yönlendirmeyi, kanal kapatan eksik giden karşılama planını ve orta blok presini düzenli bir şekilde kullanan Nuri Şahin, Antalyaspor’da gerçekten modern bir topsuz oyun takımını da ortaya çıkarmıştı.

Peki siz gerçekten Borussia Dortmund’un bunların farkında olmadığını düşünüyor musunuz? Nuri Şahin’in 35 yaşında bu işi almasının tek nedeni Dortmund altyapısından çıkmış büyük bir futbolcu olması olabilir mi? Onun Türkiye’den çıkarılıp hücum koçu olarak Edin Terzic’in takımına katılması bile aslında geleceği düşünen bir planın başlangıç adımlarıydı. Yoksa Dortmund geçmişinin yanında genç teknik adamlara iş verme modası da bu kulübün iş verme metotları içinde muhtemelen yer almıyor. Peki Nuri Şahin’in Dortmund’da yaşaması muhtemel bir problem var mı? Elbette. Öncelikle teknik adamın duygusal yapısı, bundan tamamen bağımsız karar veren Almanların futbol yapısı içinde hocaya dezavantaj getirebilir. Bunun dışında Antalyaspor’da çalışırken sportif direktör gibi bu ülke topraklarına çok uzak bir olgudan kilometrelerce ötede, hem hocalık hem menajerlik hem de sportif direktörlük yapan bir futbol insanı olarak görevlerin çok önceden çizildiği bir yapı içine girecek olmak kısa vadeli problemler yaratabilir. Nuri Şahin’in Almanya’da yetişmesi ve sportif direktörlük olgusunu bilen bir teknik adam olması elbette bu dezavantajı törpülüyor. Fakat Hans-Joachim Watzke gibi 20 yıldır bu kulübün içinde yer alan ve 2025 sonu itibarıyla kulüpten ayrılacak olan bir figürün arkasından yaşanacak muhtemel idari ve sportif yönetim zaafiyetleri de Nuri Şahin için kısa vadede başka problemler çıkarabilir.

Ne beklemeli?

Hoca için bu çok büyük bir fırsat. Dortmund artık öyle bir marka ki futbolcular için de teknik direktörler için de en elit seviye oradan sonra artık sadece bir basamak uzaklıkta. Nuri Şahin’in Dortmund’da göstereceği parlaklık kendisini beş büyük ligin şampiyonluk adayları için hızlı bir aday haline getirebilir. Ama unutulmaması gereken şey Jude Belingham’ı kaybettikten sonra Dortmund’un kadro profili itibarıyla birkaç basamak geriye gidişi. Edin Terzic’i ligde yıpratan şey buydu ve Nuri Şahin için de bu durum orada beklemeye devam ediyor. Hocanın Dortmund’un transfer ağına en çok ihtiyacı olan an muhtemelen şu an. Burada yapılacak birkaç klasik Dortmund hamlesi Nuri Hoca’nın işini çok kolaylaştırabilir.

Yaratıcı ve akıllı seçim

The Athletic de Nuri Şahin’in göreve gelmesini övgü dolu bir yazıyla karşıladı. İşte o yazıdan bazı bölümler…

Nuri Şahin 13 yaşında Dortmund’un altyapısına katıldı ve 2011’de Real Madrid’e katılmadan önce kulüpteki ilk döneminde 153 kez ilk on birde sahaya çıktı. Türk oyuncu Madrid’de sadece 10 maça çıktı ve 2012-13 sezonunun ilk yarısını Liverpool’da kiralık olarak geçirdi ve burada 12 maç oynadı. Ocak 2013’te Dortmund’a kiralık olarak geri döndü ve sonraki 18 ayını kulüpte geçirdikten sonra 2014 yazında kalıcı olarak transfer oldu.

13 yaşından beri Dortmund’da olan Nuri Şahin, top toplayıcılıktan
teknik direktörlüğe geldi.

 

Bundesliga ekibi için toplam 121 maça çıkan Şahin, iki sezon Alman rakibi Werder Bremen’de oynadıktan sonra 2020-21 sezonunu Antalyaspor’da geçirerek futbol kariyerini sonlandırdı ve ardından Antalyaspor’un teknik direktörlüğüne getirildi.

Nuri Şahin Borussia Dortmund için yaratıcı ve akıllı bir seçim. Dortmund’un Marbella’daki kış kampı sırasında, takımın hücum yapısını geliştirmek için tasarlanan antrenmanlara hemen hükmetti. Yumuşak başlı biri değil. Oyunculara karşı açık sözlü ve antrenmanlarda standartlarını karşılamadıklarında talepkâr olabiliyor. Antrenör kişiliği bu açıdan Terzic’inkinden farklı ve A takımın atmosferini değiştirmenin Dortmund’un ileriye dönük planlamasının bir parçası olduğu açık.

Yine de halef ve selef arasında bazı örtüşmeler var. Terzic gibi Şahin de o bölgede doğmuş bir isim. Dortmund’a 50 kilometre uzaklıktaki Ludenscheid’da büyüdü. 2008-2011 yılları arasında Jurgen Klopp yönetiminde oynadı ama 13 yaşından beri orada.

Dortmund kendi oyuncularına büyük değer veriyor ve kulübün içinde yetişen insanlara güven duyuyor. Lars Ricken şu anda spordan sorumlu CEO. Sebastian Kehl ise sportif direktör. Her ikisi de ünlü eski oyunculardı.

Ama bunun etkisi Şahin’in teknik direktörlük performansından daha büyük değil. Aynı dönemde antrenör kadrosuna katılan bir diğer eski oyuncu Sven Bender ile birlikte Şahin’in antrenman standardı üzerindeki etkisi, oyuncular tarafından büyük övgüyle karşılandı. Şahin aynı zamanda Dortmund’un geçen sezonun ikinci yarısında oynadığı hücum futbolunun ve Şampiyonlar Ligi finaline giden yolda yaşanan iyi anların mimarı olarak da gösteriliyor.

Şahin’in daha önceki tek baş antrenörlük görevi Antalyaspor’daydı, bu yüzden bu bir inanç sıçraması.
Halihazırda kurduğu otorite, tamamladığı iş ve aldığı büyük takdirin de etkisiyle kontrolü ele alacaktır.