17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2024 06:30 | Son Güncelleme: 01.08.2024 15:45

Paris 2024: Dünün özeti, olimpiyat magazini ve bugünün programı

Bugün 18 madalya müsabakası var. Paris 2024'te dün yaşananlar, bugünün programı ve kaçırmamanız gerekenler Eurosport Türkiye editoryal kadrosuyla hazırladığımız rehberde
Paris 2024: Dünün özeti, olimpiyat magazini ve bugünün programı

Eurosport Türkiye editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu ve İbrahim Bora Kaya'nın hazırladığı Paris 2024 gün raporuyla karşınızdayız.

Her zamanki gibi 'Dün ne oldu' sorusunu sorup kısa notlar halinde ilerleyeceğiz.

  • Paris 2024’ün ilk dünya rekoru erkekler 100 metre serbest mücadelesinden geldi. Çinli Pan Zhanle kendisine ait dünya rekorunu 0.4 saniye geliştirerek 46.40’lık derecesi ile olimpiyat şampiyonu oldu. Zhanle’nin dünya rekoru kırdığı yarışın videosu aşağıda. 
  • Amerikalı yüzücü Katie Ledecky, kadınlar 1500 metre serbest yarışında bir kez daha tarih yazdı. Favori olarak başladığı yarışı rahat bir şekilde kazanan Ledecky, kendi rekorunu geliştirerek yeni bir olimpiyat rekoruna imza attı. Katie Ledecky’nin 15.30.02’lik derecesi kadınlar 1500 metre serbestte en iyi 8'inci performansı olarak tarihe geçti. Grafik yine New York Times'tan. 
  • Leon Marchand, aynı gün içinde 200 metre kelebek ve 200 metre kurbağalama kategorilerinde olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu. Marchand, üç gün önce yine olimpiyat rekorunu kırarak 400 metre karışıkta altın madalyayı kazanmıştı. Bu Marchand'ın Paris 2024’teki üçüncü altın madalyası oldu.
  • Kadınlar 100 metre serbest finalinde dünya rekorunun sahibi İsveçli Sarah Sjoestrom 52.16’lık derecesiyle altın madalyanın sahibi olurken, Amerikalı Torri Huske gümüş, Hong Konulu Siobhán Haughey bronz madalya kazandı. Sjoestorm 30 yaşında ve olimpiyat tarihinde bireysel dalda altın kazanan en yaşlı ikinci kadın yüzücü oldu.
  • Rafael Nadal ve Carlos Alcaraz çift erkekler çeyrek finalinde Amerikalı Austin Krajicek ve Rajeev Ram ikilisine 2-6/4-6'lık setlerle kaybederek turnuvaya veda etti. İspanyol efsane Nadal'ı son kez sahada gördük. Paris 2024 resmi hesabı güzel bir veda görseli hazırlamış.
 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Olympic Games (@olympics)'in paylaştığı bir gönderi

  • Amerika, Paris Olimpiyatları'ndaki ikinci maçında Güney Sudan'ı 17 sayı farkla 103-86 mağlup ederek gruptan çıkmayı garantiledi ve çeyrek finale yükseldi.
  • Masa tenisi: Dünya 1 numarası Wang Chuqin elendi ve erkekler masa tenisinde büyük bir sürpriz yaşandı. 32. turda, dünya sıralamasının en üstünde yer alan Wang Chuqin'in Truls Moregard mağlup etti.
  • Ev sahibi Fransa’dan Cassandre Beaugrand, kadınlar triatlonda altın madalya kazandı. Son düzlükte tezahüratlarla karşılanan Beaugrand, yarış bittikten sonra gözyaşlarına hâkim olamadı. İsviçreli Julie Derron, altı saniye geride gümüş madalyayı alırken, Büyük Britanyalı Beth Potter ise lideri 15 saniye geriden takip ederek bronz madalyanın sahibi oldu. Fransız sporcunun kardeşi ve kuzenleriyle gözyaşları eşliğinde sevincini paylaştığı görüntü de aşağıda.
  • Amerika, voleybol takımının pasörü Lauren Carlini'nin sakatlık sebebiyle kadrodan çıkarıldığını yerine Micha Hancock'ın eklendiğini açıkladı.
  • 2 kez dünya şampiyonu Shericka Jackson basın toplantısında kadınlar 100 metrede yarışmayacağını açıkladı. 
  • Guatemala, tarihinin ilk olimpiyat altınını atıcılıkta kazandı. 50 atışta 45 isabet bulan Adriana Ruano, kadınlar trap olimpiyat rekorunu kırarak şampiyon oldu ve ülkesine ilk olimpiyat altınını getirdi. İtalyan Silvana Maria Stanco gümüş madalyanın sahibi olurken, Avusturalyalı Penny Smith bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Dün erken saatlerde elemeleri geçerek yarı finale kalan Büyük Britanyalı Luke Greenbank, pek bilinmeyen bir kuralı ihlal ettiği için erkekler 200m sırtüstü yarışmasından diskalifiye edildi. Tokyo'da bronz madalya kazanan Greenbank, yarışın başlangıcında izin verilen 15 metreden daha fazla suyun altında yüzdüğü için yarışmadan çıkarıldı. 
  • Kadınlar senkronize 10 metre kule kategorisinde altın madalyayı Çinli Chen Yuxi ve Quan Hongchan 359.10 puanla kazandı. Olimpiyatlara dahil edildiği Sidney 2000’den beri bu kategoride altın madalya kazanan başka bir ulus yoktu, gelenek değişmedi. 315.90 puanla gümüş madalya kazanan Kuzey Kore ve 304.98 puanla bronz madalyanın sahibi olan Büyük Britanya‘nın olimpiyat tarihlerinde bu disiplinde kazandıkları ilk madalya oldu.
  • Erkekler triatlon mücadelesinde altın madalyayı Büyük Britanyalı Alex Yee kazandı. Son bölüme kadar Yeni Zelandalı Hayden White’ın gerisinde olan Yee, epik bir geri dönüşle yarışın galibi oldu. 2020 Tokyo’da karışık bayrak kategorisinde altın madalya kazanan Büyük Britanya takımının bir parçası olan Yee, bireyselde de gümüş madalya kazanmıştı.
  • Kürek kadınlar dört çifte’de Hannah Scott, Lola Anderson, Georgie Brayshaw ve Lauren Henry’li Büyük Britanya altın madalyayı kazandı. Yarışın finali muhteşemdi. Videosu aşağıda. 
  • Kürek Erkekler dört çifte’de Hollanda Olimpiyat şampiyonu ünvanını korudu ve altın madalyayı kazandı! Hollanda, Tokyo 2020'de altın madalya kazanan kürekçilerden Tone Wieten ve Koen Metsemakers, 2023 dünya şampiyonası ekibinde de yer alan Lennart van Lierop ve Finn Florijn’den oluşan dörtlü, 5:42.00 süresiyle Olimpiyat altın madalyasını kazandı.
  • Kadınlar BMX serbest park finali sona erdi ve Çin'den Deng Yawen ülkesine ilk madalyasını getirirdi. ABD'den Perris Benegas ve Avustralya'dan Natalya Diehm'in önünde altın madalyayı kazandı.
  • Judo Erkekler 90 kiloda son olimpiyat şampiyonu Lasha Bekauri, Japon rakibi Sanshiro Murao’yu ippon ile mağlup ederek ünvanını korudu. Aynı zamanda Gürcistan’a bu olimpiyatlardaki ilk altın madalyasını getirdi.
  • Judo Kadınlar 70 kiloda 2021 ve 2022 dünya şampiyonu olan Barbara Matic, finalde Alman Miriam Butkereit’i waza-ari ile mağlup ederek olimpiyat şampiyonluğuna uzandı. Matic, Hırvatistan’a olimpiyat tarihlerindeki ilk judo madalyasını getirmiş oldu.
  • Erkekler BMX Serbest Park’ta altın madalya Jose Torres Gil’in oldu. 2023 Pan Amerikan şampiyonu Arjantinli, 94.82’lik puanı ile, ülkesine 2016 Rio’dan sonraki ilk altın madalyayı getirdi. Son dünya şampiyonu Kieran Reilly ikinci turunda her şeyini ortaya koydu, ancak altını 93.91’lik puanla kıl payı kaçırdı. İlk turunda hata yapan Fransız ev sahibi Anthony Jeanjean, 93.76 puanla bronz madalyayı kazandı.


Madalya Sıralaması

Çin: 9 altın (Toplam 19)

Fransa: 8 altın (Toplam 26)

Japonya: 8 altın (Toplam 15)

Avustralya: 7 altın (Toplam 16)

Britanya: 6 altın (Toplam 17)

Güney Kore: 6 altın (Toplam 12)

ABD: 5 altın (Toplam 30)

İtalya: 3 altın (Toplam 13)

Kanada: 2 altın (Toplam 7)

Almanya: 2 altın (Toplam 6)

Team Türkiye ne yaptı? 

  • Atıcımız Rümeysa Pelin Kaya, iki gün süren kadınlar trap elemelerinde toplam 125 atışta 117 isabet sağladı. 30 sporcu arasında ilk 6 ismin finale kalacağı organizasyonda 13. sırayı alan sporcumuz oyunlara veda etti.
  • Judokamız Mihael Zgank, erkekler 90kg son 32 turunda Azerbaycan'dan Eljan Hajiyev'e altın skorda mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Judokamız Fidan Ögel, kadınlar 70kg son 32 turunda ippon ile yenilerek oyunlara veda etti.
  • Kürekçimiz Elis Özbay, kadınlar tek çifte C/D yarı finalinde serisini 8:02.47’lik dereceyle 4. sırada tamamladı. Sporcumuzun olimpiyat sıralamasının (19-24 arası) belli olacağı D finali yarın yapılacak.
  • Okçumuz Elif Berra Gökkır'ın dün akşam yapılacak olan son 64 turu karşılaşması Paris'te beklenen fırtına nedeniyle bugüne ertelendi.
  • Dün kadınlar IQ Foil (Rüzgar Sörfü) 8-11. yarışları yapıldı. Merve Vatan, sekizinci yarışı 12., dokuzuncu yarışı 13., onuncu yarışı 10. ve on birinci yarışı 19. sırada tamamladı. Merve Vatan, ilk 11 yarış sonunda 24 sporcu arasında genel klasmanda 18. sırada bulunuyor
  • Ülkemize okçuluk ve atıcılıkta olimpiyat tarihine geçen madalyalar kazandıran sporcularımız Trocadero Meydanı'na kurulan Şampiyonlar Parkı'nda sporseverleri selamladı. 

Paris 2024 magazini: Aşkların en madalyalısı

  • Rossella Fiamingo, kadınlar takım epe etkinliğinde altın madalya kazandı. Nişanlısı Gregorio Paltrinieri ise 15 dakika önce erkekler 800 metre serbest stil yarışında bronz madalya alarak üç ardışık Olimpiyat'ta madalya kazanan ilk İtalyan yüzücü olmuştu. 
  • Yusuf Dikeç fenomeni tüm sosyal medyayı kasıp kavuruyor. Son olarak Elon Musk’tan Dikeç’in “rahat adam” pozuna bir yorum geldi. 
  • Snoop Dogg ve Micheal Phelps yüzmede hünerlerini gösterdi.
  • Simone Biles, Amerika cimnastik takımıyla altın madalya kazanırken saçlarının dağınıklığı ile ilgili yorum yapanlara Instagram’dan cevap verdi. “Siz benim saçlarımı dert etmeyin.”
  • Iga Swiatek, skor 6-1, 2-6, 4-1 iken Danielle Collins'in maçtan çekilmesiyle Olimpiyatlarda yarı finale yükseldi. Maç sonunda iki tenisçi arasında kısa bir gerginlik yaşandı. 
  • Artistik cimnastik takımlarda İtalya ile gümüş madalya kazanan Giorgia Villa’nın sponsoru bir peynir markası ve markanın reklamlarında İtalyan cimnastikçi peynirler ile poz veriyor. 
  • Amerikan eskrim erkekler kılıç takımında dört eskrimci bulunuyor: üçü Harvard mezunu ve biri Harvard'a yeni başlayan birinci sınıf öğrencisi. Wall Street Journal aktarıyor. 

Bugünün madalya mücadeleleri

8.30 Atletizm -Erkekler 20km yürüyüş
10.20 Atletizm -Kadınlar 20km yürüyüş
10.30 Atıcılık -Erkekler 50m tüfek 3 pozisyon
11.30 Kürek -Kadınlar iki çifte
11.42 Kürek -Erkekler iki çifte
11.54 Kürek - Kadınlar dört tek
12:06 Kürek -Erkekler dört tek
15.43 Yelken -Erkekler skiff
16.43 Yelken - Kadınlar skiff
18.00 Judo -Erkekler 100kg
18.18 Judo -Kadınlar 78kg
18.30 Kano/Kayak Slalom -Erkekler Kayakçılık
19.15 Artistik cimnastik -Kadınlar bireysel genel tasnif
21.30 Eskrim -Kadınlar takım flöre
21.30 Yüzme -Kadınlar 200m kelebek
21.38 Yüzme -Erkekler 200m sırtüstü
22.11 Yüzme -Kadınlar 200m kurbağalama
23.03 Yüzme -Kadınlar 4x200m serbest bayrak

Bu 5 müsabakayı kaçırmayın 

Yüzme | Kadınlar 4x200 Elemeleri ve Finali: Kadınlar 4x200 yüzme milli takımımız bugün 13.05’te ilk eleme serisinde yarışacak. İlk sekize girmesi halinde finalde yarışacak olan takımımızı finalde son derece güçlü ekipler bekliyor olacak. Tokyo’da olimpiyat rekorunu kıran Çin, geçtiğimiz sene dünya rekorunu geliştiren Avustralya ve ABD altının en büyük adayları.

Cimnastik | Kadınlar Genel Tasnif: Salı günü takım altınını kazanan ABD’li takım arkadaşları Simone Biles ve Suni Lee bugün 19.15’te başlayacak genel tasnif finalinde birbirlerine rakip olacaklar. Biles’ın Tokyo’da çekildiği disiplinde altını Lee almıştı. 24 jimnastikçinin yarışacağı mücadelede dikkat edilmesi gereken bir başka isim ise son Olimpiyat ’tan gümüş madalya ile ayrılan Brezilyalı Rebecca Andrade.

20 Kilometre Yürüyüş: Atletizmin ilk gününde yapılacak olan 20 kilometre yürüyüş yarışında hem kadınlar hem erkeklerde birer temsilcimiz yarışacak. Sabah 8.30’da erkeklerde 2019 Dünya Şampiyonası beşincisi Salih Korkmaz’ın, 10.20’de kadınlarda 2023 Üniversite Oyunları şampiyonu Meryem Bekmez’in yarışı başlayacak. Sporcularımızın yanı sıra Paris sokakları da yarışa seyir zevkine değer katacak.

Erkekler | Okçuluk Bireysel: Mete Gazoz’un ardından ülkemizi okçuluk branşında temsil edecek olan diğer erkek sporcularımız Abdullah Yıldırmış ve Berkim Tümer, olimpiyat arenasında rakipleriyle karşı karşıya gelecekler. Abdullah Yıldırmış, dünya yedincisi olan ve 2019 dünya şampiyonu olan Amerikalı okçu Brady Ellison'a karşı. Berkim Tümer ise Meksikalı Carlos Rojas ile yarışacak. Sporcularımız bu müsabakaları geçmeleri durumunda son 32 turuna kalacaklar.

Kadınlar Voleybol | Türkiye-Dominik Cumhuriyeti: Filenin Sultanları, C grubunun ikinci maçında Dominik Cumhuriyeti ile karşılaşacak. Zehra Güneş’in kadroya geri döndüğü bu maçta alacağımız olası galibiyet, gruptan çıkma yolunda bizim için çok önemli. İlk maçlarında İtalya’yı zorlayan Dominik Cumhuriyeti’ne karşı en büyük kozumuzun servis kalitemiz olması beklenebilir. Maç saat 10.00’da TRT Spor’dan yayınlanacak.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:25 Atletizm – 20 Kilometre Yürüyüş
12:05 Kürek - Erkekler Dörtlü Finalleri
13:45 Kadınlar Voleybol – Brezilya-Japonya
16:30 Kano Slalom – Erkekler K1
17:25 Eskrim - Kadınlar Flöre Takım
18:10 Kano Slalom – Erkekler K1 Finalleri
19:15 Artistik Cimnastik – Kadınlar Genel Tasnif Finalleri
21:15 Yüzme – Akşam Seansı
23:20 Kadınlar Voleybol – Fransa-Çin

Eurosport 2
09:55 3x3 Basketbol – Grup Maçları
12:00 Kadınlar Hentbol – Güney Kore-İsveç
13:30 3x3 Basketbol – Grup Maçları
15:30 Kadınlar Basketbol – Avustralya-Kanada
16:15 Plaj Voleybolu – Grup Maçları
17:00 Kadınlar Hentbol – Angola-Fransa
18:30 Plaj Voleybolu – Grup Maçları
19:00 3x3 Basketbol – Grup Maçları
21:00 BMX – Erkekler Yarışları
23:20 3x3 Basketbol – Grup Maçları

Milli sporcularımız için günün programı

10:00 Voleybol Kadınlar - Türkiye X Dominik Cumhuriyeti
10:30 Okçuluk Erkekler Bireysel - Abdullah Yıldırmış X Brady Ellison
12:40 Yüzme Erkekler 200m Bireysel Karışık - Berke Saka
12:48 Boks 66kg Kadınlar - Buseniz Sürmeneli X Aneta Rygielsa
12:56 Yüzme Kadınlar 4x200m Serbest Bayrak - Ecem Dönmez, Ela Naz Özdemir, Gizem Güvenç, Zehra Duru Bilgin
16:03 Rüzgar Sörfü Kadınlar (IQFOIL) - Merve Vatan
16.30 Okçuluk Erkekler Bireysel - Berkim Tümer X Carlos Rojas
16.46 Boks 50kg Kadınlar - Buse Naz Çakıroğlu X Fatima Herrera
18.06 Boks 54kg Kadınlar - Hatice Akbaş X Enkhjargal Munguntsetseg

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler.