17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.08.2024 06:30 | Son Güncelleme: 02.08.2024 08:56

Paris 2024 izleme rehberi: Bugün asıl kahraman sahne alıyor

Bugün asıl kahramanımız atletizm sahne alıyor. Simone Biles tüm dünyayı büyülemeyi sürdürürken, yüzmede yine rekorlar vardı. Bizim kafileden de bir mürüvet haberi var. Dünün özeti, olimpiyat magazini ve günün kaçmayacak müsabakaları Eurosport Türkiye editoryal ekibiyle hazırladığımız rehberde
Paris 2024 izleme rehberi: Bugün asıl kahraman sahne alıyor

Hazırlayanlar: Eurospor Türkiye editoryal ekibi: Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu? 

  • Kadınlar cimnastik bireysel genel tasnif finalinde altın madalya efsane Simone Biles’ın oldu. İlk üç harekette Brezilyalı Rebeca Andrade ile başa baş giden Biles, yer hareketlerinde gösterdiği kusursuza yakın performansla kariyerinin dokuzuncu olimpiyat altınını kazandı. Güney Amerika kıtasına tarihinin ilk altın madalyasını getirmeye çok yaklaşan Rebeca Andrade gümüş, Tokyo 2020’nin şampiyonu Sunisa Lee bronz madalya kazandı. Biles’ın yer hareketlerindeki performansını ve altın madalyayı kazandığı anın videosu aşağıda. 
  • Kadınlar 200 metre kelebek mücadelesini 2.03.03’lük derecesiyle olimpiyat rekoru kıran Kanadalı Summer McIntosh kazandı. 400 metre bireysel karışık yarışında da altın madalya kazanan Macintosh, Leon Marchand’dan sonra Paris 2024’te birden fazla kez bireysel madalya alan ikinci yüzücü oldu. Amerikalı Regan Smith gümüş, son Olimpiyat şampiyonu Yufei Zhang bronz madalyanın sahibi oldu. 
  • Elemelerinde büyük sürprizler yaşanan erkekler 200 metre sırtüstü finalinde şampiyon Macar Hubert Kos oldu. Yunan Apostolos Christou 2., İsviçreli Roman Mityukov 3. oldu.
  • Kadınlar yüzme 200 metre kurbağalamada Kate Douglass 2.19.24’lük derecesiyle Amerika rekoru kırarak olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. 100 metre kurbağalamanın altın madalyalısı Güney Afrikalı Tatjana Smith gümüş, Hollandalı Ses Schouten bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar 4x200 yüzme yarışını ilk turlardan beri önde götüren Avusturalya son turda Titmus’un performansıyla olimpiyat rekorunu kırarak altının sahibi oldu. Amerika ve Çin’in çekişmeli geçen ikincilik yarışında gümüş Amerika’nın oldu. Çin bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldı. 
  • Çift Erkekler çeyrek finalinde Taylor Fritz-Tommy Paul ikilisine Daniel Evans ile birlikte 6-2 ve 6-4 mağlup olan Andy Murray, tenis kariyerine son noktayı koydu. Andy Murray komik bir mesajla emekliliğini duyurdu. 
  • Qinwen Zheng, büyük bir sürprizin altına imza atarak dört kez Fransa Açık şampiyonu olan Iga Swiatek'i 6-2 ve 7-5'lik setlerle mağlup ederek tek kadınlar finaline yükseldi. Finaldeki rakibi Hırvatistanlı Donna Vekic olacak.
  • Erkekler 20km yürüyüş yarışını Ekvadorlu Brian Pintado kazandı ve Ekvador’a tüm branşlarda tarihinin dördüncü altın madalyasını getirdi (1996 Jefferson Perez -Erkekler 20km yürüyüş, 2020 Richard Carapaz -Yol Bisikleti, 2020 Nesi Dajomes -Halter 76kg). Pintado’nun yarışı kazandı ve Cristiano Ronaldo'nun meşhur “siuu” sevincini yaptı.
  • Atıcılık erkekler 50 metre tüfek 3 pozisyon finalinde dünya rekortmeni Çinli Liu Yukun altın madalyanın sahibi oldu. 2022 dünya şampiyonu Ukraynalı Serhiy Kulish gümüş, Hintli Swapnil Kusale bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar 20km yürüyüş Dünya rekoru sahibi Yang Jiayu ilk kez Olimpiyat şampiyonu olarak Çin’e bu kategorideki 4. Altın madalyasını kazandırdı. Yang'ın hızlı başlangıcı ve yarış boyunca koruduğu istikrarlı temposu yarışı kazanmasını sağladı. 2023 Dünya Şampiyonu Maria Perez, Yang’a yetişemedi ve gümüş madalya ile yetindi. 2023 Dünya Şampiyonası ikincisi Avustralya Jemima Montag ise bronz madalyayı kazandı.
  • Erkekler iki çifte yarışında, Romanyalı Andrei Sebastian Cornea ve Marian Florian Enache ikilisi, 2020 Tokyo’da gümüş madalyanın sahibi olan Hollandalı Melvin Twellaar ve Stef Broenink’i yarışın son bölümünde geçerek altın madalyayı kazandılar. Bronz madalya ise İrlandalı Philip Doyle ve takım arkadaşı Daire Lynch'e gitti.
  • Kadınlar kürek iki çifte yarışını kazanan Yeni Zelandalı Brooke Francis ve Lucy Spoors, ülkelerine Paris 2024'teki ilk altın madalyasını ve dün erkekler triatlonundaki gümüş madalyanın ardından toplamda ikinci madalyasını kazandırmış oldu. Gümüş madalya, Romanyalı sporcular Ancuta Bodnar ve Simona Radis'e gitti, bronz madalya ise Rebecca Wilde ve Mathilda Hodgkins-Byrne'in çabaları sayesinde Büyük Britanya'ya gitti.
  • Erkekler kürek dört tek mücadelesinde altın madalya 5.49.03’lük derecesiyle Amerika’nın oldu. Yeni Zelanda 0.85 saniye geriden gelerek gümüş madalyayı kazanırken, kürsüyü Büyük Britanya tamamladı.
  • Kadınlar kürek dört tek finalinde, Boonstra/Drenth/Offereins/Oldenburg’dan ulaşan Hollanda takımı Redgrave/Booth/Shorten/Glover’dan oluşan Büyük Britanya takımını çok yakın bir farkla geride bırakarak altın madalyanın sahibi oldu. Erkekler dört tek kategorisinde gümüş madalya alan Yeni Zelanda, kadınlarda bronz madalyada kaldı.
  • Erkekler judo 100 kiloda Azeri Zelym Kotsoiev, rakibi Gürcistanlı Ilia Sulaimanidze'nin üç shido uyarısı alması sonrası maçı hükmen kazandı ve altın madalyanın sahibi oldu. Bronz madalyalar İsrail'den Peter Paltchik ve Özbekistan'dan Muzaffarbek Turoboyev'e gitti.
  • İtalyan sporcu Giovanni De Gennaro, kano slalom erkekler K1 eleme turlarında üçüncü ve yarı finalde sekizinci olmuştu, ancak en iyi performansını sona saklayarak altın madalyayı kazandı. Fransasız Titouan Castryck, De Gennaro’nun arkasında kalarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya ise İspanyol Pau Echaniz'e gitti.
  • Kadınlar judo 78 kiloda İtalyan Alice Bellandi, İsrailli rakibi Inbar Lanir’i mağlup ederek Olimpiyat altınını cebine koydu. Bellandi sevincini kız arkadaşını öperek kutladı.
  • Lee Kiefer kadınlar bireysel flörede kazandığı altından sonra, Lauren Scrubbs, Jacquelin Dubrovich, ve Maia Mei Weintraub'lu ABD takımı ile kadınlar takım flöre kategorisinde de altına uzandı. ABD'ye kaybeden İtalya gümüş madalyayı alırken, bundan yaklaşık bir saat önce Kanada'yı yenen Japon bronzz madalyanın sahibi oldu.

Madalya Sıralaması

Çin: 11 altın (toplam 24)
ABD: 9 altın (toplam 37)
Fransa: 8 altın (toplam 27)
Avustralya: 8 altın (toplam 18)
Japonya: 8 altın (toplam 16)
Britanya: 6 altın (toplam 20)
Güney Kore: 6 altın (toplam 12)
İtalya: 5 altın (toplam 16)
Kanada: 3 altın (toplam 8)
Almanya: 2 altın (toplam 6)

Team Türkiye ne yaptı? 

  • Salih Korkmaz, erkekler 20km yürüyüşte 1:29.05'lik derecesiyle 45. sırayı aldı.
  • Filenin Sultanları grubun ikinci maçında Dominik Cumhuriyeti’ni 3-1 mağlup etmeyi başardı. Melissa Vargas 31 sayılık performansıyla yıldızlaştırken İlkin Aydın ve Zehra Güneş sakatlıktan sonra ilk 6 çıktıkları ilk maçta dikkat çeken isimlerdi. Takımımız çeyrek finale yükselmeyi garantiledi.
  • Okçumuz Muhammed Abdullah Yıldırmış, erkekler bireysel ilk tur mücadelesinde ABD'den Brady Ellison'a 6-2 mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Meryem Bekmez, kadınlar 20km yürüyüşte 1:38.06'lık derecesiyle 40. sırayı aldı.
  • Berke Saka, erkekler 200m bireysel karışıkta 2:01.99'luk derecesiyle serisini 4. sırada tamamlarken genel sıralamada 17. sırayı aldı. Sporcumuz bu akşam 22.47'de yapılacak ve en hızlı 16 sporcunun yarışacağı yarı final serisi için 1. yedek olarak bekleyecek.
  • Son olimpiyat şampiyonu milli boksörümüz Busenaz Sürmeneli, kadınlar 66kg son 16 turunda Polonya'dan Aneta Rygielska'yı 4-1 yenerek çeyrek finale yükseldi.
  • Ecem Dönmez, Ela Naz Özdemir, Gizem Güvenç ve Zehra Duru Bilgin'den oluşan Kadınlar 4x200 Serbest Bayrak Takımımız, 8:05.15'lik derecesiyle serisinde 8., genel sıralamada ise 16. sırayı alarak oyunlara veda etti.
  • Yelkencimiz Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde ilk yarışı 18, ikinci yarışı 13. sırada bitirdi. İlk günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 15. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek. ILCA 7'de toplam 10 yarış sonunda ilk 10'da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.
  • Merve Vatan'ın mücadele ettiği kadınlar IQ Foil'de (Rüzgâr Sörfü) bugün 3 yarış yapıldı. Milli sporcumuz, on ikinci yarışı 14, on üçüncü yarışı 21 ve on dördüncü yarışı 18. sırada tamamladı. 20 yarış olarak planlanan IQ Foil müsabakası sürekli yinelenen hava koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle 14. yarış sonunda bitirildi. İlk 10 sporcunun madalya yarışlarına katılmaya hak kazanacağı müsabakada genel sıralamada 18. sırada yer alan Merve Vatan'ın olimpiyat mücadelesi sona erdi.
  • Okçumuz Ulaş Berkim Tümer, erkekler bireysel ilk turunda Meksika'dan Carlos Rojas'ı 6-4 yenerek son 32 turuna yükseldi. Milli okçumuz Ulaş Berkim Tümer, erkekler son 32 turunda Hollanda'dan Steve Wijler'ı 6-2 yenerek son 16 turuna yükseldi.
  • Boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu, kadınlar 50kg son 16 turunda Meksika'dan Fatima Herrera'yı 5-0 yenerek çeyrek finale yükseldi.
  • Yelkencimiz Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde ilk yarışı 9. sırada tamamlarken ikinci yarış olumsuz koşullar nedeniyle yarına ertelendi. 43 sporcunun mücadele ettiği ILCA 6'da toplam 10 yarış sonunda ilk 10'da yer alan sporcular madalya yarışına katılmaya hak kazanıyor.
  • Okçumuz Elif Berra Gökkır kadınlar bireysel ilk turunda Malezyalı rakibi Nurul Azreena Fazil’ı 6-0, son 32 turunda da İranlı rakibi Mobina Fallah’ı 6-0 yenerek ismini son 16 turuna yazdırdı. Sporcumuz son 16 turunda Japonya'dan Satsuki Noda ile karşılaşacak.
  • Hatice Akbaş, kadınlar 54kg çeyrek finalinde Moğolistan'dan Enkhjargal Munguntsetseg'i 5-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Hatice Akbaş yarı finale kalarak bronz madalyayı garantilemiş oldu.

Paris 2024 magazini: İlk madalyayı atıyla selfie çekerek kutladı

  • Son Sultanlar Ligi finalisti Eczacıbaşı’nın koçu Ferhat Akbaş, Türkiye - Dominik karşılaşmasını da tribünden takip ediyordu. 
  • Katie Ledecky yeni bir yüzme stilini deniyor. 
  • Paris 2024 Olimpiyatlarının maskotunun nereden geldiğini merak eden için NBC ufak bir video yayınladı. Bu bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz. 
  •  Yoshi Oiwa, Japonya'nın 92 yıl sonraki ilk binicilik madalyasını kazandı ve bunu kutlamak için madalyayı birlikte kazandığı atıyla selfie çekildi. 
  • Avustralyalı bir yüzme antrenörü Pan Zhanle’nin performansını 'imkânsız' olarak nitelendirirken, Pan Zhanle ise ABD’li ve Avustralyalı rakiplerinin kendisine 'saygısız' davrandığını ve elini sıkmadıklarını söyledi. 
  • Olimpiyat köyünde patates kızartması ve avokado yemekler arasında bulunmuyor. 
  • Amerika’nın bayrak taşıyıcılarından Coco Gauf’un çektiği Olimpiyat köyünü açıklayan videoları ilgi çekti. Olimpiyat köyünün işleyişi ve detayları hakkında anlattıkları sosyal medyada gündem konusu oldu. 
  • Milli yüzücülerimiz Berkay Öğretir ve Ecem Dönmez dün Paris’te evlendi. 
     
  • 2024 Paris Olimpiyatlarının göz önünde ünlülerinden Snoop Dogg, Amerika Milli Basketbol ile yaptığı yolculuk ile kendini Olimpiyat MVP’si ilan etti. 
  • ABD erkek basketbol takımının yıldızları, kadınlar artistik cimnastik genel tasnif finalinde yarışan Simone Biles’ı yerinde takip etti. 
  • Olimpiyatın orijinal mağazasının önünde sıra oluştu. Seyirciler ve hayranlar mağazadan aldıklarını sosyal medyada paylaşmaya başladı. 
  • Kadın Sırbistan Milli Voleybol takımı oyuncuları Djokovic’in maçını tribünden takip etti. 
  • Simone Biles’ın keçi şekildeki kolyesi ile bize bir şeyler anlatıyor olabilir.


Dışarıda Neler Oluyor? 

  • Amerikalı Lauren Scruggs eskrim dalında madalya kazanan ilk siyahi lezbiyen sporcu oldu.
  • Fransa, Almanya ve Zambiya kadın futbol takımları drone ile rakip takımları gözetleme iddialarını reddetti.

Bugünün madalya mücadeleleri

10.30 Atıcılık -Kadınlar 50m Tüfek 3 Pozisyon
11.42 Kürek -Erkekler İki Tek
11.54 Kürek -Kadınlar İki Tek
12.00 Atlama -Erkekler 3m Senkronize Tramplen
13.02 Kürek -Erkekler Hafif Kilo İki Çifte
13.13 Yelken -Kadınlar Skiff
13.22 Kürek -Kadınlar Hafif Kilo İki Çifte
14.13 Yelken -Erkekler Skiff
14.50 Cimnastik Trampolin -Kadınlar Finali
15.00 Binicilik -Engel Atlama Takımı
16.33 Yelken -Kadınlar Rüzgar Sörfü
17.08 Yelken -Erkekler Rüzgar Sörfü
17.10 Badminton -Karışık Çiftler
17.43 Okçuluk -Karışık Takım
18.00 Judo -Kadınlar 78kg
18.18 Judo -Erkekler 100kg
20.00 Tenis -Karışık Çiftler
20.50 Jimnastik Trampolin -Erkekler Final
21.30 Eskrim -Erkekler Epe Takım
21.30 Yüzme -Erkekler 50m Serbest
21.36 Yüzme -Kadınlar 200m Sırtüstü
21.43 Yüzme -Erkekler 200m Bireysel Karışık
22.20 Atletizm -Erkekler 10000m
22.35 BMX -Erkekler Final
22.50 BMX -Kadınlar Final

Bu 5 müsabakayı kaçırmayın

Atletizm | Erkekler 10000 Metre Finali: Atletizmdeki ilk pist madalyasının sahibini bulacağı yarış 22.20’de başlayacak ve altının birçok adayı var. Son Olimpiyat şampiyonu Selemon Barega, dünya rekorunun sahibi ve son üç dünya şampiyonasının galibi Joshua Cheptegei, bu sezonun en iyi derecesine imza atan Etiyopyalı Yomif Kejelcha ve ondan sadece saniyenin onda biri daha kötü bir derecede yapan vatandaşı Berihu Aragawi sporcu listesinin öne çıkan isimleri.
 
Yüzme | Erkekler 50 Metre Finali: En ufak bir hata yaptığınız anda altını kaybettiğiniz branşlardan olan bu sprint disiplininin finali bu akşam 21.30’da 22 saniyeliğine ekranlarımızda olacak. Tokyo’da Olimpiyat rekorunu kırarak kazanan Caeleb Dressel, aradaki yılları mental sağlık sorunlarıyla geçirdi ve bu Olimpiyat’ı bir geri dönüş olarak görüyor. Dressel’ın unvanını korumaya çalışacağı branştaki en büyük rakipleri ise son iki Dünya Şampiyonu Ben Proud ve Cam McEvoy olacak. 
 
Atletizm | Üç Adım Atlama Elemeleri: Kendi branşında Türkiye adına ilk kez Olimpiyat kotası alan ve bu sezon Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanan Tuğba Danışmaz’ın eleme serisi, 19.15’te başlayacak. Dünya sıralamasında onuncu basamakta yer alan Tuğba, 14.35 atlaması veya en iyi 12 sporcu arasına girmesi durumunda finalde yarışmaya hak kazanacak. Tuğba’nın kariyer rekoru ise 14.57. 
 
Okçuluk | Karışık Takım: Türkiye saati ile 12.05’te başlayacak maçta, Mete Gazoz - Elif Berra Gökkır ikilisi, Japon rakipleri Junya Nakanishi – Satsuki Noda ile son 16 turunda karşı karşıya gelecek. Japonya’yı elememiz halinde çeyrek finaldeki rakibimiz ABD – Özbekistan maçının galibi olacak. Finale kalmamız halinde, altın madalya karşılaşması 16.43’te oynanacak.
 
Erkekler Basketbol | Fransa-Almanya: 2024 Paris Olimpiyatları'nda bugün oynanacak Fransa-Almanya basketbol maçı, B grubunun liderini belirleyecek. Ev sahibi Fransa, son maçında Japonya karşısında uzatmalarda zorlanarak galip gelirken, son dünya şampiyonu Almanya ise Dennis Schroder'ın liderliğinde Japonya ve Brezilya'yı rahat geçti. 22.00’de başlayacak maç, Almanya için Amerika’ya en büyük rakip olma iddiasını güçlendirme fırsatı olacak.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:00
Olimpiyat Magazin
09:25 Badminton 
11:00 Atletizm
14:00 Trambolin
15:20 Okçuluk
16:15 Judo
19:20 Atletizm
21:30 Yüzme
21:55 Atletizm
22:50 Voleybol : Japonya- Amerika
00:00 Olimpiyat Magazin
 
Eurosport 2
09:55 3x3 Basketbol– Litvanya- Çin, Polonya - Hollanda, Çin -Almanya, Avusturalya - Azerbaycan
12:00 Hentbol – Arjantin - Fransa
13:30 3x3 Basketbol – Hollanda - Litvanya, Fransa - Letonya, Avusturalya - İspanya, ABD - Fransa
15:30 Futbol – Fas - ABD
18:00 Futbol – Japonya - İspanya
20:00 3x3 Basketbol – Fransa - ABD, Letonya - Sırbistan, Azerbaycan-Çin, ABD - Kanada
20:50 BMX 
23:00 Futbol – Fransa - Arjantin

Milli sporcularımız için günün programı

10.00 Atıcılık 25m Tabanca - Şevval İlayda Tarhan, Şimal Yılmaz
10.30 Okçuluk Karma Takım - Türkiye X Japonya
11.00 Judo +100kg Erkekler - İbrahim Tataroğlu X Enes Marinij
11.00 Judo +78kg Kadınlar - Kayra Özdemir X Rakibi henüz belli değil
11.15 Atletizm Kadınlar Yüksek Atlama - Buse Savaşkan
11.30 Kürek Tek Çifte Kadınlar - Elis Özbay
13.15 Yelken Tek Kişilik Yelkenli Kadın - Ecem Güzel
16.35 Yelken Tek Kişilik Yelkenli Erkek - Yiğit Yalçın Çıtak
16.30 Boks 57kg Kadınlar - Esra Yıldız Kahraman X Khouloud Hlimi
19.15 Atletizm Kadınlar Üç Adım Atlama - Tuğba Danışmaz

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'da da Paris 2024 müsabakaları yayınlanıyor.