09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2024 06:20 | Son Güncelleme: 06.08.2024 13:28

Paris 2024 izleme rehberi: Duplantis'in muhteşem rekoru ve Yusuf Dikeç pozu

Bu gece 23.18'de boksta Buse Naz Çakıroğlu, yarı finalde Filipinli Aira Villegas'la karşılaşacak. Erkekler 1500 metre finali, kadınlar 200 metre finali kritik mücadeleler arasında. Sırıkla atlamacı Armand Duplantis'in dünya rekoru ve Yusuf Dikeç pozu dünyanın gündeminde. Detaylar rehberimizde
Paris 2024 izleme rehberi: Duplantis'in muhteşem rekoru ve Yusuf Dikeç pozu

Hazırlayanlar: Eurosport Türkiye Editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu?

  • Erkekler sırıkla atlama finalinde İsveçli fenomen Armand Duplantis, ikinci kez Olimpiyat altınını kazandı. Duplantis 6.25 metreyi geçerek tarih yazdı ve kendine ait dünya rekorunu bir kez daha geliştirdi. Duplantis’in efsanevi atlayışı aşağıda. Sporcumuz Ersu Şaşma da büyük heyecan yaşattığı yarışta bu sezonki en iyi derecesi 5.85 metrelik atlayışına rağmen olimpiyat 5'incisi oldu. Şaşma'yla gurur duyduk. Yaşattıkları için teşekkür ediyoruz. Bu arada Duplantis, Olimpiyat Rekoru kırdığı 6.10'luk atlayışından sonra Paris 2024'te fenomen olan atıcılık sporcumuz Yusuf Dikeç'i taklit ederek sevindi. Videosu aşağıda. 
  • Kadınlar 5000 metre finalinde altın madalya, 14.28.56'lık derecesiyle Beatrice Chebet'in oldu. 
  • 2020 Tokyo kadınlar 800m gümüş madalyasının sahibi Büyük Britanyalı Keely Hodgkinson, Paris’te altın madalyaya ulaştı ve sonrasında Eurosport’a bu anın hayalini kurduğunu ve sonucu idrak edemediğini söyledi. Tsige Duguma aldığı gümüş ile ülkesi Etiyopya’ya kadınlar 800 metredeki ilk madalyasını getirirken, bronz Kenyalı Mary Moraa’nın oldu. Keely Hodgkinson’ın altın madalyaya uzandığı anlar aşağıda. 
  • Kadınlar disk atmanın favorilerinden ABD’li Valarie Allman aynı 2020 Tokyo’da olduğu gibi altın madalyayı kazandı. 2022 dünya şampiyonu Çinli Feng Bin ise gümüş madalya alarak ilk olimpiyat madalyasına kavuştu. Hırvat atlet Sandra Elkasevic 2012 Lonra ve 2016 Rio’daki altınlarından sonra bu kez de bronz madalyanın sahibi oldu ve üçüncü olimpiyat madalyasını kazandı.
  • Kadınlar 200 metre elemelerinde Jamaika’nın temsilcilerinin finale çıkamamasıyla, bir kadın spor kategorisindeki en uzun madalya serisi olan Jamaika’nın 11 olimpiyat üst üste kadınlar 200 metrede madalya kazanma serisi sona erdi.
  • Kadınlar jimnastik yer hareketlerinde Rebecca Andrade 14.166 puanla altın madalyanın sahibi oldu. Simone Biles, 14.133 puanla ikinci olurken Paris 2024’teki dördüncü, toplamda 11. olimpiyat madalyasını almış oldu. Vatandaşı Jordan Chiles ise 13.766 puan aldığı serisiyle kariyerinin ilk bireysel Olimpiyat madalyasını kazandı. Biles ve Chiles’in madalya serenomisinde Rebecca Andrade’ye yaptığı jest aşağıda. 
  • Zou Jingyuan, erkekler paralel barda 16.200 puanla altın madalyanın sahibi oldu. Çinli atlet 1976’dan sonra bu kategoride art arda altın madalya kazanan ilk isim olarak tarihe geçti. Ukraynalı Illia Kovtun gümüş madalyanın sahibi olurken, Oka Shinnosuke bronz madalyayı alarak Paris 2024’deki üçüncü madalyasını kazandı.
  • Kadınlar denge aleti finali büyük bir sürprizle sonuçlandı. Favoriler Rebeca Andrade, Simone Biles ve Sunisa Lee’nin madalya alamadığı yarışmada İtalyan Alice D’Amato altın madalyaya uzandı. D’Amato, tarih boyunca kadınlarda artistik jimnastik madalyası olmayan ülkesine ilk altın madalyayı getirdi. İkinci sırayı Çinli Zhou Yaqin aldı. Kürsüyü bir diğer İtalyalı Manila Esposito tamamladı. İtalya’nın herhangi bir artistik jimnastik etkinliğinde birden fazla madalya kazandığı son yıl 1912. (Erkekler genel tasnif; altın: Alberto Braglia, bronz: Adolfo Tunesi)
  • Japonya takımıyla genel tasnifte altın ve yaklaşık 2 saat önce paralel barda bronz madalya kazanan Oka Shinnosuke, koleksiyonuna barfikste altın madalyayı da ekledi. Kolombiyalı Angel Barajas gümüş madalya ile ülkesinin ilk artistik jimnastik madalyasını alırken Çin’den Zhang Boheng ve Çin Taipeisi adına yarışan Tang Chia-Hung bronz madalyayı paylaştı.
  • Triatlon karışık takım bayrakta Almanya altın madalya kazandı. Laura Lindemann’ın, rakibi ile arasındaki 12 saniyelik farkı kapatarak önüne geçti ve ülkesinin altını almasında büyük bir pay sahibi oldu. Almanya’nın sadece 0.1 saniye arkasında gelen ABD, 2020 Tokyo’da olduğu gibi gümüş madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya ise Büyük Britanya'ya gitti ve bireysel erkek yarışını kazanan Alex Yee dördüncü madalyasını kazanarak en çok triatlon madalyasına sahip sporcu oldu.
  • Erkekler 25 metre çabuk atış tabanca müsabakasını Çinli Li Yuehong kazandı. Li’nin madalyası ile birlikte Çin, Paris 2024’deki altın madalya sayısını 20’ye çıkardı. Güney Koreli Cho Yeongjae gümüş, bir diğer Çinli Wang Xinjie bronz madalya aldı.
  • Güney Koreli An Se Young, kadınlar tekler badminton finalinde Çinli rakibi He Bing Jiao’yu üst üste iki sette de yenerek olimpiyat altınının sahibi oldu. Bu Young’un ve gümüş madalya kazanan Jiao’un ilk olimpiyat madalyaları oldu. İspanyol Carolina Marin sakatlığından dolayı olimpiyatlara devam etmediği için bronz madalya Endonezyalı Gregoria Mariska Tunjung’un oldu ve Endonezya’nın Paris 2024’deki ilk madalyası geldi.
  • Olimpiyatlarda ilk kez izlediğimiz skeet karma takım kategorisinde, İtalya bu branşın ilk altın madalyasını kazandı. ABD’nin gümüş madalyayı almasıyla bireysel skeet altını da alan Vincent Hancock Paris 2024’teki ikinci madalyasını almış oldu. Çin’in bronz madalyası ise bu olimpiyatlarda atıcılıkta aldıkları 10. madalya.
  • İki kez dünya şampiyonu Danimarkalı Viktor Axelsen Tokyo 2020’den sonra bir kez daha daha erkekler badminton altınının sahibi oldu. Axelsen bu kategoride, Çinli Lin Dan’dan sonra, 2 altına sahip ikinci sporcu oldu. Kanlavut Vitidsarn’ın gümüş madalyası ülkesi Tayland’ın ilk badminton madalyası. Malezyalı Lee Zii Jia ise 2 saat önceki maçta Hindistanlı rakibini yenerek bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar Kayak Cross KX1’de altın madalyanın sahibi Noemie Fox, bu altınla kariyerindeki ilk olimpiyat madalyasını kazandı. Gümüş madalyanın sahibi Fransız Angele Hug olurken, bronz madalyayı kazanan Büyük Britanyalı Kimberley Woods ülkesinin bir olimpiyat oyununda birden fazla madalya kazanan ilk slalom kürekçisi oldu.
  • Erkekler kano slalom kayak cross KX1’de Yeni Zelandalı Finn Butcher ülkesine kano slalomdaki ilk altın madalyasını kazandırdı. 2016 Rio’da bu kategoride altın madalyayı kazanan Joe Clarke ise gümüş madalyanın sahibi oldu. Alman Noah Hegge ise bronz madalya kazandı ve ülkesine 17. Kano slalom madalyasını kazandırmış oldu.
  • Büyük Britanya kadınlar pist bisiklet takım sprint ilk madalyasını dünya rekoruyla kazandı. Gümüş madalyanın sahibi Yeni Zelanda da bu kategoride ilk madalyasını kazanmış oldu. Almanya ise bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Erkekler 3x3 basketbolda finalde 2 saniye kala attığı beraberlik basketi ile maçı uzatmalara götüren Hollanda altın madalyanın sahibi oldu. Uzatmalarda portakallara üstünlük kuramayan ev sahibi Fransa ise gümüş madalya kazandı. Bronz madalya maçında Letonya’yı mağlup eden Litvanya ise adını üçüncülüğe yazdırdı.

Madalya Sıralaması

Çin: 21 altın (toplam 53)
ABD: 20 altın (toplam 78)
Avustralya: 13 altın (toplam 32)
Fransa: 12 altın (toplam 47)
Britanya: 12 altın (toplam 42)
Güney Kore: 11 altın (toplam 26)
Japonya: 10 altın (toplam. 26)
İtalya: 9 altın (toplam 25)
Hollanda: 7 altın (toplam 17)
Almanya: 7 altın (toplam 16)

Team Türkiye ne yaptı? 

  • Cimnastikçimiz Ferhat Arıcan, paralel bar finalinde 15.100 puanla Olimpiyat 5'incisi oldu.
  • Erkekler 400m engel elemelerinde yarışan milli atletlerimizden Berke Akçam, 49.48'lik derecesiyle serisini 5, Yasmani Copello Escobar ise 50.72'lik derecesiyle serisini 8. sırada tamamladı.Berke Akçam ve Yasmani Copello Escobar, repesaj yarışında yarı finale kalabilmek için bir kez daha piste çıkacak.
  • Güreşçimiz Buse Tosun Çavuşoğlu, kadınlar 68kg son 16 turunda ABD'den Amit Elor'a 10-2 mağlup oldu. Sporcumuz, dünya şampiyonu Amit Elor'un finale yükselmesi durumunda bronz madalya mücadelesi için repesaj karşılaşmasına çıkacak.
  • Güreşçimiz Enes Başar, grekoromen stil 60kg son 16 turunda Romanya'dan Razvan Arnaut'a 4-2 mağlup oldu.
  • Güreşçimiz Muhammet Hamza Bakır, grekoromen stil 130kg son 16 turunda Mısır'dan Mısır'dan Abdellatif Mohamed'e tuşla mağlup oldu.
  • Yelkencilerimiz Alican Kaynar ve Beste Kaynakcı'dan oluşan Nacra 17 Karışık Takımımız, yedinci yarışı 12. sırada tamamlarken, sekizince yarışta diskalifiye oldu. Takımız günün son yarışını 14. bitirdi. Dördüncü günü genel klasmanda 18. sırada tamamlayan takımımızın mücadelesi üç yarışla daha devam edecek.
  • Yelkende Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu'ndan oluşan 470 karışık takımının bugün yapılması planlanan yarışları olumsuz koşullar nedeniyle gerçekleştirilemedi.
  • Yelkencimiz Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde dokuzuncu yarışı 21. sırada tamamlarken son yarış olumsuz koşullar nedeniyle iptal edildi. Final bileti alamayan Ecem Güzel, oyunları genel klasmanda 43 sporcu arasında 18. sırada tamamladı.
  • Yelkencimiz Yiğit Yalçın Çıtak'ın mücadele ettiği ILCA 7 sınıfında bugün yapılması planlanan 9 ve 10. yarış olumsuz koşullar nedeniyle iptal edildi. Final bileti alamayan Yiğit Yalçın Çıtak, oyunları genel klasmanda 43 sporcu arasında 23. sırada tamamladı.
  • Yelkencimiz Derin Atakan, kadınlar Formula Kite’da beşinci yarışı 12. sırada tamamladıktan sonra diğer 3 yarış olumsuz koşullar nedeniyle devam yapılamadı. 20 sporcu arasında 17. sırada bulunan Derin Atakan'ın mücadelesi yarın devam edecek.
  • Ersu Şaşma, erkekler sırıkla atlama finalinde bu sezonki en iyi derecesi olan 5.85m'lik atlayışıyla Olimpiyat 5'ncisi oldu. Katıldığı iki olimpiyatta da finale yükselme başarısı gösteren ve performansını artırarak ülkemizi başarıyla temsil eden sporcumuza yaşattığı büyük heyecan için teşekkür ediyoruz.

Paris 2024 magazini: Madalya kazananlara verilen kutuda ne olduğunu öğrendik

  • ABD’li gülleci Payton Otterdahl, Eyfel Kulesi’nin önünde kız arkadaşı Maddy’ye evlenme teklifinde bulundu.
  • 1908 Olimpiyatlarından bir görüntü. Günümüze göre oldukça farklı gözüküyor. 
  • Kadınlar sırıkla atlma elemelerinde elenen Büyük Britanyalı Molly Caudery, kendisi ile aynı kaderi paylaşan ve göz yaşlarına hakim olamayan vatandaşı Holly Bradshaw’ı teselli etti ve ikili arasında duygusal anlar yaşandı. 
  • Tenis tek kadınlarda bronz madalya alan Iga Swiatek, 1980’den sonra ilk kez erkek voleybolda yarı final gören Polonya Voleybol takımı ile Slovenya galibiyetini kutladı. 
  • Japonya erkek milli voleybol takımı 2023’te vefat eden takım arkadaşları Naonobu Fujii’yi unutmuyor. 
  • Noah Lyles’ın olimpiyat altınından sonra babasıyla konuşuyor. 
  • Madalya kazanan atletlere verilen kutunun içinde ne olduğu merak etmeyen var mı? Sağ olsun cevabını Evy Leibfarth paylaştığı video ile veriyor. 
  • Artistik Jimnastik denge aleti madalya töreninde, gümüş madalya alan Çinli Zhou Yaqin, bu sırada madalyalarını ısırarak poz veren İtalyan jimnastikçiler Alice D’amato ve Manila Esposito’yu görünce o da aynı şekilde poz vermeye karar verdi. 
  • İskoç triatlet Beth Potter yarışlardan sonra Taylor Swift konserine gideceğini söyledi. 
  • İki gün önce erkekler gülle atma finalinde altın madalya kazanan Amerikalı Ryan Crouser, antrenmanlarına devam ediyor gibi gözüküyor. Ancak bu sefer alışık olduğu güllenin yerine farklı bir nesne almış gibi.
  • Kadınlar badminton tekler yarı finallerinde İspanyol Carolina Marin çok kötü bir sakatlık geçirmişti ve rakibi Çinli He Bingjiao finale yükselmişti. Final karşılaşması sonucu gümüş madalya kazanan Bingjiao, madalya töreninde Marin’e olan desteğini elindeki İspanya rozetiyle gösterdi. 
  • Devin Booker, altın madalyası nedeniyle Noah Lyles’ı tebrik etti.

Bugünkü madalya müsabakaları

11.00 Binicilik -Bireysel Engel Atlama
15.42 Yelken -Kadınlar Tek Kişilik Yelkenli
16.00 Atlama -Kadınlar 10 Metre Kule
16.43 Yelken -Erkekler Tek Kişilik Yelkenli
18.30 Kaykay -Kadınlar Park
20.55 Güreş -Erkekler Grekoromen 60kg
20.57 Atletizm -Kadınlar Çekiç Atma
21.10 Bisiklet -Erkekler Pist Takım Sprint
21.45 Atletizm -Erkekler Uzun Atlama
21.30 Güreş -Erkekler Grekoromen 130kg
21.50 Atletizm -Erkekler 1500m
22.14 Atletizm -Kadınlar 3000m Engelli
22.15 Güreş -Kadınlar 68kg
22.40 Atletizm -Kadınlar 200m

Kaçırmamanız gereken 5 müsabaka

Kadınlar Voleybol | Çin – Türkiye: Gruptan çıkmayı garantilediği maçta İtalya’ya kaybeden milli takımımız, çeyrek finalde Çin ile 10.00’da karşı karşıya gelecek. Tokyo Olimpiyat oyunlarına grupta veda eden Çin, ilk mücadelesinde de Türkiye’ye karşı set alamadan mağlup olmuştu. Öte yandan, Çin bu Olimpiyatlarda çok daha formda. Grup aşamasında ABD, Sırbistan ve Fransa ile karşı karşıya geldiler ve yenilmediler.

Kadınlar Boks 50 kg: Yarı finale yükselerek madalyayı garantileyen Buse Naz Çakıroğlu, bugün 23.18’de Filipinli rakipi Aira Villegas ile karşı karşıya gelecek. 2022 yılında Dünya Şampiyonası çeyrek finalde ikili karşı karşıya gelmiş, Buse Naz Çakıroğlu 5-0’la maçtan galip ayrılmıştı. Eğer sporcumuz maçı kazanırsa final maçını Cuma günü oynayacak.

Erkekler 1500 metre finali: Hicham El Guerrouj’un 26 yıllık dünya rekoruna geçtiğimiz ay tarihin en hızlı dördüncü derecesini koşarak iyice yaklaşan Jakob Ingebritsen, Tokyo’nun şampiyonu ve erkekler 1500 metrenin en büyük favorisi. Onun en büyük rakibi ise son dünya şampiyonu ve son Olimpiyat’ın üçüncüsü Josh Kerr. İkilinin rekabeti bizi yeni bir dünya rekoruna bile sürükleyebilir.

Erkekler Basketbol Çeyrek Finalleri: Erkekler basketbolda tüm çeyrek final eşleşmeleri bugün oynanacak ve her eşleşme büyük bir heyecan vadediyor. 12.00’de son dünya şampiyonu Almanya’nın Yunanistan’a karşı çıkacağı maçla başlayan gün, 15.30’da Sırbistan – Avustralya, 19.00’da Fransa – Kanada, 22.30’da Brezilya – ABD maçlarıyla devam edecek.

Kadınlar 200 Metre Finali: Atletizmin spot ışıkları altındaki finali 100 metreyi kazanan Julien Alfred’i 200 metrede zor bir final daha bekliyor. Serilerin en hızlısı ve Tokyo’nun üçüncüsü Gabrielle Thomas, 2019’un bu disiplindeki Dünya Şampiyonu Dina Asher-Smith ve genç Nijeryalı Favour Ofili ise diğer favorilerden bazıları. Çeşitli sebeplerden finalde yarışmayacak isimler ise son dünya şampiyonu Shericka Jackson, 100 metrenin ikincisi Sha’Carri Richardson ve yaşayan efsane Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Eurosport yayın akışı

09.45 Voleybol Kadınlar Çeyrek Final, Çin - Türkiye
11.00 Atletizm – Gündüz Seansı
13:55 Voleybol Kadınlar Çeyrek Final, Brezilya-Dominik Cumhuriyeti
16.30 Atlama – Kadınlar 10m Kule Finali
17.10 Sutopu – Kadınlar Çeyrek Final, Hollanda-İtalya
18.15 Pist Bisikleti - Kadınlar Takım Takip
20.30 Atletizm - Akşam Seansı
22.40 Voleybol Kadınlar Çeyrek Final, İtalya-Sırbistan

Eurosport 2
10.55 Tırmanış - Kadınlar Kısa Kaya Yarı Final
13.20 Masa Tenisi - Takımlar Son 16
14.00 Tırmanış - Erkekler Hız Eleme
15.00 Kaykay - Kadınlar Park Eleme
16.20 Basketbol, Erkekler Çeyrek Final - Sırbistan-Avustralya
17.30 Masa Tenisi - Takımlar Çeyrek Finaller
19.15 Futbol - Kadınlar Yarı Final - ABD-Almanya
21.00 Güreş - Erkekler Grekoromen 60kg ve 130kg Finalleri
21.45 Futbol - Kadınlar Yarı Final, Brezilya-İspanya 

Milli sporcularımız için günün programı

10.00 Voleybol - Kadınlar A Milli Takım
12.00 Güreş - Kadınlar 68kg - Buse Çavuşoğlu
12.00 Güreş - Grekoromen 77kg - Burhan Akbudak
12.00 Güreş - Kadınlar 50kg - Evin Demirhan Yavuz
12.00 Güreş - Grekoromen 60kg - Enes Başar
13.00 Atletizm - 400m Engelli - Yasmani Capello Escobar, Berke Akçam
13.13 Yelken - Formula Kite - Derin Atakan
13.15 Yelken - 470 Karma - Deniz Çınar & Lara Nalbantoğlu
16.05 Yelken - Nacra 17 - Alican Kaynar & Deniz Çınar
23.02 - Boks - 50kg - Buse Naz Çakıroğlu
Yelken - ILCA 7 - Yiğit Yalçın Çitak
Yelken - ILCA 6 - Ecem Güzel

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler.