11 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2024 06:20 | Son Güncelleme: 10.08.2024 18:31

Paris 2024 izleme rehberi: Gecenin maçı ABD-Fransa erkekler basketbol finali

1984'ten beri ilk kez bir olimpiyatı altın madalya almadan tamamlıyoruz. Bu akşam 24 madalya müsabakası var. Gecenin maçı ABD-Fransa basketbol finali. Paris 2024'e dair her şey Eurosport Türkiye Editoryal ekibiyle hazırladığımız izleme rehberinde
Paris 2024 izleme rehberi: Gecenin maçı ABD-Fransa erkekler basketbol finali

Hazırlayanlar: Eurosport Türkiye Editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün Ne Oldu?

  • Rai Benjamin, Karsten Warholm’dan Tokyo 2020’nin rövanşını aldı ve Erkekler 400 metre engellide şampiyonluğa uzandı. Tokyo’nun bronz madalyalısı Alison dos Santos, bir kez daha büyük ikilinin arkasında kaldı ve yarışı üçüncü olarak tamamladı. 
  • Kadınlar 66 kiloda şampiyon Cezayirli Imane Khelif oldu. Finalde yendiği Çinli Yang Liu gümüş madalya alırken, bronz madalyalar Taylandlı Janjaem Suwannapheng ve Tayvanlı Chen Nien’e gitti. 
  • Erkekler 3 adım atlama şampiyonu 17.86’lık atlayışıyla İspanyol Jordan Alejandro Díaz Fortun oldu. Pedro Pichardo sadece iki santim daha az atlayarak gümüşle yetinmek zorunda kaldı. İtalyan Andy Diaz Hernandez 17.64’lük atlayışıyla podyumu tamamladı. 
  • 5000 metrenin altınının sahibi Kenyalı Beatrice Chebet, 10.000 metre altınını da kazanarak duble yaptı ve bunu aynı olimpiyat oyunununda başaran üçüncü kadın atlet oldu. Chebet’in arkasından gelen İtalyan Nadia Battocletti gümüş madalya kazandı. 5000 metrede olduğu gibi bronz madalya yine Hollandalı Sifan Hassan’a gitti. 
  • Sekiz finalistin de 50 saniyenin altında koştuğu kadınlar 400 metre finalinde şampiyon Marileidy Paulino oldu. 48.17 ile olimpiyat rekorunu kıran Paulino, Dominik Cumhuriyeti tarihinde olimpiyat altını kazanan ilk kadın oldu. Bahreynli Salwa Eid Naser gümüş, Polonyalı Natalia Kaczmarek bronz madalyayı kazandı. 
  • Kanada, erkekler 4x100 bayrak yarışını kazanmayı başardı. 37.50 ile sezonun en iyi derecesini koşan Kanada takımı 1996’dan sonra ilk kez bu başarının altına imzasını attı. 37.57 ile ikinci sıra Güney Afrika’ya giderken, Britanya 37.61’le bronz madalyanın sahibi oldu. Oldukça yakın geçen yarışın videosu aşağıda. 
  • Erkekler 71 kilo finalinde Meksikalı Marco Alvarez’İ 2-1 mağlup eden Özbekistanlı Asadkhuja Muydinkhujaev altın madalyanın sahibi oldu. Bronz madalyayı ise Birleşik Krallıktan Lewis Richardson ve Amerikalı Omari Jones’un oldu.
  • Kadınlar Taekwondo velter siklet 57-67 kiloda 18 yaşındaki Macar Viviana Márton, rakibi Sırp Aleksandra Perišić’i yenerek altın madalya kazandı. Bu Macaristan’ın ilk Taekwondo altını. Amerikalı Kristina Teachout ve Belçikalı Sarah Chaâri ise bronz madalya aldı.
  • Çinli Wu Yu finalde temsilcimiz Buse Naz Çakıroğlu’nu 4-1 mağlup ederek kadınlar 50 kilo boksta altın madalyanın sahibi oldu. Gümüş madalyayı kazanan temsilcimiz Buse Naz 2020 Tokyo’dan sonra art arda ikinci kez olimpiyatta gümüş madalya kazanmış oldu.Aira Villegas ise bronz madalya kazanırken Filipinler'e boks dalında Olimpiyat madalyası kazandıran ikinci kadın oldu. Kazakistan’dan Nazım Kyzaibay ise bronz madalya kazanan bir diğer isim oldu. 
  • Özbekistan'dan Asadkhuja Muydinkhujaev, Meksikalı Marco Alonso Verde'ye karşı 5-0'lık bir galibiyet elde ederek erkekler 71 kiloda şampiyon oldu. İspanyol Enmanuel Reyes ve Tacikistanlı Davlat Boltaev ise bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Olimpiyatlarda ilk defa yapılan kadınlar breaking finalinde Japonyalı Ami Yuasa(Ami), Litvanyalı Dominika Banevic(Nicka)’i 3-0’lık skorla geçerek altın madalyaya uzandı. Günün önceki saatlerinde yapılan bronz madalya karşılaşmasında Çinli Liu Qingyi(671), Hollandalı rakibini 2-1 mağlup ederek ülkesine bu branştaki ilk madalyayı getirmişti. 
  • Melissa Jefferson, TeeTee Terry, Gabby Thomas ve Sha'carri Richardson'dan oluşan ABD takımı, kadınlar 4x100 bayrak yarışını kazandı. Kadınlar 4x100’deki 10. madalyasını alan Büyük Britanya yine altına ulaşamadı. Almanya ise bronz madalyanın sahibi olarak beklenmedik bir başarı elde etti.
  • Semen Novikov’un perşembe günü kazandığı altından sonra, Magomed Ramazanov da serbest stil 86 kiloda galip gelen isim oldu ve Bulgaristan 1980 Moskova’dan sonra ilk kez güreşte birden fazla altın madalya kazanmış oldu. 2020 Tokyo’da da gümüş madalya alan İranlı Hassan Yazdanicharati kaderini değiştiremedi. Bronz madalyalar Amerikalı Aaron Marquel Brooks ve Yunan Dauren Kurugliev’e gitti.
  • Oldukça çekişmeli geçen kadınlar gülle atma mücadelesinde kazanan Alman Yemisi Ogunleye oldu. Son hakkına kadar ikinci sırada bulunan Ogunleye, son atışında tam 20 metrelik bir atış yaptı ve olimpiyat altınını kazandı. Avusturalyalı Maddison-Lee Wesche, 19.86 ile kariyerinin en iyi derecesini yaptı ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Çinli Song Jiayuan ise 19.32’lik atışıyla bronzda kaldı.
  • Kadınlar heptatlonda efsane Nafissatou Thiam, Rio 2016 ve Tokyo 2020’nin ardından Paris 2024’te de altına uzandı. Belçikalı Thiam, heptatlonda üst üste 3 olimpiyat şampiyonluğu elde ederek tarihte bunu başaran ilk kadın sporcu oldu. Britanyalı Katarina Johnson-Thompson çok yakın bir farkla ikinci sırada kalırken, bir diğer Belçikalı Noor Vidts podyumu tamamladı.
  • Erkekler futbol altın madalya maçı Fransa’nın son dakikalarda gelen penaltı golü ile 3-3’lük beraberlikle uzatmaya gitti. Uzatmalarda Sergio Camello'nun attığı iki gol ile İspanya, Fransa’nın evinde altının sahibi olmasını engelledi. Perşembe günü yapılan bronz madalya maçı ise Fas’ın Mısır’a mutlak üstünlüğünde geçti ve 6-0’lık skor ile bitti.
  • Güreş erkekler serbest 57 kiloda Japon Rei Higuchi, Amerikalı Spencer Richard Lee’yi 4-2 yenerek altın madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya maçlarını Hindistanlı Aman Sehrawat ve Özbek Gulomjon Abdullaev kazandı.
  • Hollandalı Harrie Lavyersen pist bisikleti erkekler sprinti kazanarak 4. olimpiyat altınını aldı. Gümüş madalya Avustralyalı Matthew Richardson’a giderken, bronz madalya yarışının kazananı Büyük Britanyalı Jack Carlin oldu.
  • Kadınlar pist bisikleti madisonda altın madalya 37 puana sahip İtalya’nın oldu. Abisi Simone Consonni’nin takım takipte aldığı bronzdan sonra, Chiara Consonni de 2024 Paris’te madalya kazanmış oldu. Büyük Britanya gümüş madalyanın sahibi olurken Hollanda aldığı bronz ile bu kategorideki ilk madalyasını kazandı.
  • Darja Varfolomeev, 1984’te ilk kez olimpiyatlara girdiği sene Batı Almanya adına bronz madalya alan Regina Weber’den sonra, Almanya’ya ritmik jimnastikteki ilk madalyasını getirdi. Varfolomeev altını 142.850 puanla aldı. Bulgar Boryana Kaleyn 140.600 puanla gümüş madalya kazandı. Bronz madalya ise İtalyan Sofia Raffaeli’ye gitti.
  • Erkekler takım masa tenisinde Çin, sürprize yer vermedi ve bu kategorinin Olimpiyatlara girdiği 2008’den beri altın madalya kazanma serisini sürdürdü. İsveç takımı Çin’e kaybederek gümüş madalya alırken bronz Fransa takımına gitti. Böylece erkekler tek kategorisinde de oluşan Çin(F.Zhendong)-İsveç(T.Möregard)-Fransa(F.Lebrun) tablosu değişmedi.
  • Paris doğumlu Bulgar halterci Karlos May Nasar erkekler 89 kiloda altın madalyanın sahibi oldu. Nasar silkmede 224, toplamda 404 kilo kaldırarak iki ayrı dünya rekoru kırdı. Kolombiyalı Yeison Lopez gümüş alarak ülkesinin Paris’teki ikinci madalyasını kazandı. İtalyan Antonino Pizzolato bir önceki olimpiyatlarda 81 kiloda aldığı bronz madalyayı bu sefer 89 kiloda aldı.
  • Kadınlar 3 metre tramplende şampiyon Çinli Chen Yiwen oldu. 1988’ten beri bu kategorideki tüm madalyaları kazanan Çin geleceği bozmadı. Gümüş madalya Avusturalyalı Maddison Keeney’e giderken, bir diğer Çinli Chang Yani bronz madalyayı kazandı.
  • Marsilya’daki son yelken mücadelesinde kazanan Valentin Bontus oldu. Erkekler Formula Kite finallerindeki üç yarışı da kazanan Avusturyalı yelkenci ülkesi adına bir bireysel yelken kategorisinde altın madalya alan ikinci isim oldu. Sloven Toni Vodišek gümüş madalya kazandı. Maximilian Maeder bronz alarak ülkesi Singapur’a 2016 Rio’dan sonraki ilk madalyasını getirdi.
  • Kadınlar kano sprint C2’de Çinli Sun Mengya ve Xu Shixiao çifti 2020 Tokyo’da olduğu gibi Ukrayna ve Kanada takımlarının önünde bitirerek altın madalya kazandı. Kadınlar K2’yi Yeni Zelanda kazanırken, bu Lisa Carrington’ın 7. Olimpiyat altını oldu. Almanya’nın Jacop Schopf ve Max Lemke ikilisi erkekler K2’yi ilk sırada bitirerek ülkelerinin bu kategorideki dördüncü altınını kazandırdı, arkalarından Macaristan ve Avustralya geldi. Erkekler C1’de altın madalya Çekyalı Martin Fuksa’ya giderken, gümüş Brezilyalı Isaquias Queiroz’un ve bronz Moldovalı Serghei Tarnovschi’nin oldu.
  • 19 yaşındaki Toby Roberts, tırmanış erkekler boulderda altın madalyayı kazanarak Britanya’ya bu branştaki ilk madalyasını getirdi. 17 yaşındaki Japon Sorato Anraku gümüş madalyanın sahibi oldu ve tırmanış tarihinde olimpiyat madalyası kazanan en genç tırmanışçı oldu. Podyumu Avusturyalı Jakob Schubert tamamladı.
  • Anastasia Nichita güreş 57 kiloda rakibi Japon Tsugumi Sakurai’yi yenerek altının sahibi oldu. Nichita ülkesi Moldova adına madalya kazanan ilk kadın sporcu oldu. Bronz madalyalar Çinli Hong Kexin ve ABD’li Helen Maroulis’e gitti.

Madalya Sıralaması

ABD: 33 Altın (Toplam 111)
Çin: 33 Altın (Toplam 83)
Avustralya: 18 Altın (Toplam 48)
Japonya: 16 Altın (Toplam 37)
Büyük Britanya: 14 Altın (Toplam 57)
Fransa: 14 Altın (Toplam 56)
Güney Kore: 13 Altın (Toplam 28)
Hollanda: 13 Altın (Toplam 29)
Almanya: 12 Altın (Toplam 29)
İtalya: 11 Altın (Toplam 36)
61. Türkiye: 0 altın (toplam 6)

Team Türkiye ne yaptı?

  • Açık su erkekler 10km maraton yarışında mücadele eden yüzücülerimizden Kuzey Tunçelli 2:02.58'lik derecesiyle 23'üncü sırayı alırken Emir Batur Albayrak parkuru tamamlayamadı.
  • Güreşçimiz Nesrin Baş, kadınlar 62kg son 16 turunda ABD'den Kayla Colleenn Miracle'a mağlup oldu. ABD'li Kayla Colleenn Miracle'nın çeyrek finalde yenilmesinin ardından sporcumuzun repesaj şansı kalmadı ve oyunlara veda etti.
  • Güreşçimiz Taha Akgül, serbest stil 125kg son 16 turunda Porto Riko'dan Jonovan Darius Smith'i 10-0 teknik üstünlükle yenerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalinde Macaristan'dan Daniel Ligeti'yi 8-0 yenerek yarı finale yükselen Akgül, İran'dan Amir Hossein Zare'ye 2-1 mağlup oldu. Sporcumuz, bu akşam 21.00'de bronz madalya karşılaşmasında kariyerinin üçüncü olimpiyat madalyasını kazanmak için mindere çıkacak.
  • Buğra Ünal, modern pentatlon yarı final A grubundaki mücadelesinde eskrimde 225, binicilikte 283, yüzmede 296, koşu-atışta 677 ve toplamda 1481 puanla 13'üncü sırayı alarak final bileti alamadı.
  • Boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu, kadınlar 50kg finalinde Çin'den Yu Wu'ya mağlup oldu. Buse Naz Çakıroğlu, bu sonuçla gümüş madalya alarak olimpiyat ikincisi oldu.

Paris 2024 magazini: 

  • Botsvanalı Letsile Tebogo neden atletizmin yüzü olamayacağını "Ben Noah Lyles gibi kibirli ya da gürültücü biri değilim."diyerek açıkladı. 
  • ABD basketbol takımının Sırbistan galibiyetinin ardından yaptığı paylaşım Noah Lyles'ı mı hedef alıyor?
  • Alman ve Macar Kadınlar Çift Kayık 500m'de 3. sırayı paylaştılar. Alman ve Macar kızlar bu birlikte galibiyeti kutladı.
  • Kuzey Kore sporcularına Paris Oyunlarında herkese verilen Samsung akıllı telefonlar verilmedi. 
  • 4x400 sprinteri yarışın yarısında ayakkabısını düşürdü. Yarışa bir ayakkabısı eksik devam etti.
  • Tom Daley, takım arkadaşı Yasmin Harper'ın madalyasını içine koyması için bir kese yaptı.
  • Isaquias Queiroz Gümüş madalyasını podyumda Dragon Ball adlı animesinden Kamehameha yaparak kutladı.
  • Olimpiyatlarda bronz madalya kazanan ABD kaykay takımı üyesi Nyjah Huston bronz madalyanın gün geçtikçe bozulduğunu iddia etti. 
  • Olimpiyatlarda bir evlilik teklifi daha geldi. 

Dışarıda neler oluyor?

  • Olimpik yüzücüler Seine Nehrindeki bakterilerden korunmak için kutu kutu kola içiyor. 
  • Botsvana Cumhurbaşkanı Letsile Tebogo'nun 200 metre altın madalyasını kutlamak için tüm ülkeye öğleden sonra izin verdi.
  • Breaking sporcusu Manizha Talash performansı sırasında 'Afgan kadınlara özgürlük” pelerinini ortaya çıkardı. 

 
Bugünkü madalya müsabakaları

09.00 Atletizm -Erkekler Maraton
10.00 Golf -Kadınlar
12.30 Halter -Erkekler 102kg
13.35 Tırmanış -Kadınlar Boulder
13.40 Kano Sprint -Kadınlar Tek Kayak
14.00 Voleybol -Erkekler
14.10 Kano Sprint -Erkekler Kayak 1000m
14.40 Kano Sprint -Kadınlar Kano 200m
15.00 Ritmik Jimnastik -Grup Genel Tasnif
16.00 Atlama -Erkekler 10m Platform
16.00 Hentbol -Kadınlar
16.00 Masa Tenisi -Kadınlar Takım
16.35 Su Topu -Kadınlar
17.00 Halter -Kadınlar 81kg
18.00 Futbol -Kadınlar
18.30 Modern Pentatlon -Erkekler
18.59 Pist Bisikleti -Erkekler Madison
20.00 Atletizm -Erkekler Yüksek Atlama
20.05 Atletizm -Erkekler 800m
20.30 Artistik Yüzme -Düet
20.30 Atletizm -Kadınlar Cirit Atma
20.35 Atletizm -Kadınlar 100m Engelli
20.50 Atletizm -Erkekler 5000m
20.55 Güreş -Erkekler Serbest 74kg
21.15 Atletizm -Kadınlar 1500m
21.30 Güreş -Erkekler Serbest 125kg
21.30 Halter -Erkekler +102kg
22.00 Atletizm -Erkekler 4x400 Bayrak
22.14 Atletizm -Kadınlar
22.15 Güreş -Kadınlar Serbest 62kg
22.19 Break Dans -Erkekler
22.19 Taekwondo -Erkekler +80kg
22.30 Basketbol -Erkekler
22.30 Boks -Kadınlar 57kg
22.37 Taekwondo -Kadınlar 67kg
22.47 Boks -Erkekler 57kg
23.30 Plaj Voleybolu -Erkekler
23.34 Boks -Kadınlar 75kg
23.51 Boks -Erkekler +92

Kaçırmamanız gereken 5 müsabaka

Kadınlar Voleybol Üçüncülük Maçı: Perşembe günü oynadığı yarı final maçında İtalya’ya karşı set alamadan kaybeden milli takımımız, 18.15’te Brezilya karşısında bronz madalya maçına çıkacak. Brezilya, favori olarak çıktığı yarı final mücadelesinde ABD’ye 5 set sonunda mağlup olmuştu. ABD maçı haricinde Brezilya’nın turnuvada kaybettiği bir set bulunmuyor.

Erkekler Maraton: Eliud Kipchoge ve Kenenisa Bekele’nin rekabeti 21 sene önce Paris’te yapılan Dünya Şampiyonası’nda başlamıştı. O şampiyonada 5000 metreyi Kipchogekazanırken zamanla iki koşucu da yarıştıkları mesafeleri uzattılar ve bugün maratonda karşı karşıya gelecekler. 8.30’da başlayacak maratonda aynı zamanda bir efsaneye de saygı duruşunda bulunulacak. Dünya rekorunun sahibi Kelvin Kiptum, şubat ayında geçirdiği araba kazasında hayatını kaybetmişti.

Erkekler Basketbol Finali: Sırbistan karşısında son periyotta 13 sayı farktan geri gelerek elenmenin eşiğinden dönen ABD, ev sahibi Fransa karşısında arka arkaya beşinci Olimpiyat şampiyonluğunu elde etmek için parkeye çıkacak. Tokyo’daki erkekler basketbol finalinde yine bu iki takım karşı karşıya gelmiş, kazanan 87-82’lik skorla ABD olmuştu.

Hentbol Kadınlar Finali: Rio’da gümüş, Tokyo’da altın alan Fransa, kendi evinde unvan korumak hedefiyle geldiği turnuvada finale yükselmeyi başardı. B grubundan lider çıkan Fransa’nın 16.00’da başlayacak finaldeki rakibi, A grubunun lideri Norveç olacak. Norveç, son iki Olimpiyatta da bronz madalya almıştı.

Kadınlar 4x400 Bayrak Yarışı: ABD’nin son yedi Olimpiyat’ın tamamında kazandığı 4x400 kadınlar bayrak yarışı, bugün bir sürprize sahne olabilir. Zira son Dünya Şampiyonası’nda Femke Bol’un önderliğindeki Hollanda, ABD’nin diskalifiye edilerek finale kalamadığı yarışı dominant bir performansla kazanmayı başarmıştı. Geçtiğimiz hafta yapılan 4x400 karışık bayrak yarışını da Hollanda kazandı.

Eurosport Yayın Akışı

Eurosport 1
08:55 Atletizm – Erkekler Maraton
11:45 Basketbol – Erkekler bronz madalya maçı, Almanya - Sırbistan
14:00 Voleybol– Erkekler altın madalya maçı, Fransa - Polonya
16:30 Atlama
17:20 Masa tenisi – Kadınlar altın madalya maçı
19:00 Pist Bisikleti
20:10 Atletizm
22:20 Basketbol – Erkekler altın madalya maçı, Fransa - ABD
 
Eurosport 2
09:55 Tekvando
11:15 Tırmanış
12:50 Tekvando
14:25 Tırmanış
14:20 Kano spirint
15:00 Modern Pentatlon – Kadınlar
15:45 Hentbol – Kadınlar altın madalya maçı, Norveç - Fransa
17:45 Futbol – Kadınlar altın madalya maçı, Brezilya- ABD
20:00 Modern Pentatlon – Erkekler
20:50 Break Dans – Erkekler
22:30 Boks
00:00 Plaj Voleybol – Erkekler altın madalya maçı

Milli sporcularımız için günün programı

09.00 Atletizm - Erkekler Maraton - Kaan Kigen Özbilen
10.46 Teakwondo - Erkekler 80kg - Emre Kutalmış Ateşli
11.22 Taekwondo - Kadınlar +67kg - Nafia Kuş Aydın
12.00 Güreş - Kadınlar 76kg - Yasemin Adar
12.00 Güreş - Erkekler Serbest 97kg - İbrahim Çiftçi
14.30 Modern Pentatlon - İlke Özyüksel
18.15 Voleybol - Kadınlar Bronz Madalya Maçı
20.30 Güreş - Erkekler 125kg - Taha Akgül

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'taki yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. Müsabakalar TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'dan da yayınlanıyor.