17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2024 06:20 | Son Güncelleme: 03.08.2024 14:11

Paris 2024 izleme rehberi: Gözler kadınlar 100 metre finalinde

Dün yüksek atlamada Buse Savaşkan 1.92'lik derecesiyle finale kaldı. Bugün de sırıkla atlama elemelerinde Ersu Şaşma sahne alıyor. Günün müsabakası: Kadınlar 100 metre finali. Dünün özeti, olimpiyat magazini ve kaçmayacak müsabakalar Eurosport Türkiye editoryal ekibiyle hazırladığımız rehberde
Paris 2024 izleme rehberi: Gözler kadınlar 100 metre finalinde

Hazırlayanlar: Eurosport Editoryal Ekibi: Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu?

  • Léon Marchand, 1.54.06’lık derecesi ile Olimpiyat rekoru kırarak erkekler 200 metre bireysel karışıkta altın madalyanın sahibi oldu. Marchand, Paris’teki dördüncü altın madalyasını kazanırken, tek olimpiyatta bireysel yarışlarda en az dört madalya kazanmış 4. yüzücü olarak tarihe geçti. (Michael Phelps 2008-2004, Kristin Otto 1988, Mark Spitz 1972) 
  • Kaylee McKeown, kadınlar 200m sırtüstünde altın madalya kazanırken bir de Olimpiyat rekoru kırdı. Bu, Paris'teki havuzda şimdiye kadar kırılan 13. Olimpiyat rekoru. Regan Smith ikinci olarak ABD’ye kadınlar 200m sırtüstünde 11. Madalyasını getirdi. Kanada'dan Kylie Masse üçüncü oldu.
  • Erkekler 50 metre serbestte Avustralyalı Cameron McEvoy altın madalyayı kazanırken, Britanyalı Ben Proud sadece 0.05 saniye farkla gümüş madalyayı aldı. Fransız Florent Manaudou bronz madalyayı kazandı ve La Défense Arena’daki seyirciler çılgına döndü. Manaudou, bu kategoride üst üste dört Olimpiyat madalyası kazanan ilk erkek oldu. Altına yüzdüğü performansı aşağıda.
  • 12 kez judo dünya şampiyonu, 5 olimpiyat madalyalı Teddy Riner, 2008’den beri her olimpiyatlarda madalya kazanma serisini devam ettirdi. Erkekler judo +100 kiloda olimpiyat şampiyonluğuna uzanan Riner, finalde Güney Koreli Kim Min-Jong’u ippon ile yenerek olimpiyatlardaki 6. Madalyasını kazandı. Tacikistan'dan Temur Rakhimov ve Özbekistan'dan Alisher Yusupov bronz madalya kazandı. Rinner rakibini ippon ile yendi. 
  • Erkekler 10.000 metre finalinde Ugandalı Joshua Cheptegei, 26.43.14'lük derecesiyle Olimpiyat rekoru kırarak altın madalyanın sahibi oldu. Cheptegei’nin son tur performansını ve şampiyon olduğu anın videosu aşağıda. 
  • ABD, 4x400 karma bayrak yarışı elemelerinde, 3.07.41'lik derecesiyle dünya rekorunu kırmayı başardı.
  • Iga Swiatek teklerde bronz madalyanın sahibi olarak Polonya’ya tarihlerinin ilk tenis madalyasını kazandırdı.
  • Lorenzo Musetti'yi 6-4, 6-2 ile geçen Novak Djokovic kariyerinin ilk Olimpiyat finaline yükseldi. Rakibi, Felix Auger-Aliassime’i 6-1/6-1’lik setlerle geçen Carlos Alcaraz olacak. İkili 2024 Wimbledon finalinden sonra bir kez daha karşı karşıya gelecek.
  • Paris 2024’te İspanya, Kanada’ya 88-85 kaybederek A Grubu’nu üçlü averajda son sırada tamamladı. İspanya kazansaydı zirvede yer alacaktı ancak bu sonuçla Rudy Fernandez son basketbol maçına çıkmış oldu, Sergio Llull de milli takım kariyerini noktaladı.
  • Kadınlar judoda 78 kg finalinde şampiyon Brezilyalı Beatriz Souza oldu. Brezilyalı 2022 Dünya ikincisi olan sporcu bu kez Olimpiyat altınını kazandı. 2024 Avrupa Şampiyonu İsrailli Raz Hershko gümüş madalya alırken bronz madalya mücadelesinde temsilcimiz Kayra’yı ipponla mağlup eden Koreli Kim Ha-Yun ve Fransız Romane Dicko bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Badminton karma çiftler final maçında Kim Won Ho/Jeong Na Eun’u rahat bir skorla yenen Zheng Si Wei/Huang Ya Qiong ikilisi altın madalyanın sahibi oldu. Tokyo’da gümüşte kalan Zheng Si Wei ve Huang Ya Qiong bu kez Olimpiyat şampiyonluğuna ulaşmayı başardı.
  • Okçuluk karma takım mücadelesinde şampiyon bir kez daha Güney Kore oldu. Finalde Almanya’yı 6-0’lık skorla geçen Güney Kore’nin Olimpiyat tarihinde okçuluk branşında kazandığı 30. altın madalya.
  • Binicilik takım engel atlamada altın Büyük Britanya’nın. Ben Maher, Harry Charles ve Scott Brash'tan oluşan ekip, toplamda sadece iki ceza ile birinci oldu. Harry Charles, 2012'de Olimpiyat altın madalyası kazanan babası Peter Charles'ın izinden gidiyor. Gümüş madalyayı Amerika, bronz madalyayı ise Fransa kazandı.
  • Kadınlar Cimnastik Trambolin finalinde şampiyon 33 yaşındaki İngiliz Bryony Page oldu. 2016 Rio’da gümüş, 2020 Tokyo’da bronz madalya alan Page, kariyerinin ilk olimpiyat altınını kazandı. Çok fazla bireysel hata yapılan mücadelede, gümüş madalya tarafsız bayrak altında yarışan Belaruslu Viyaleta Bardzilouskaya’ya giderken, bronz madalya Kanadalı Sophiane Methot’un oldu.
  • Yelken iki kişilik skiff’te yaptıkları harika başlangıçtan sonra yarışı önde götüren İspanyol ikili Florian Trittel Paul ve Diego Botin le Chever, İspanya’ya Paris 2024’teki ilk altın madalyasını kazandırdı. Yeni Zelandalı ikili Isaac Mchardie ve William Mckenzie 82 puanla ikinci olurken, Amerikalı Ian Barrows ve Hans Henken ikilisi ise 88 puanla bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Kadınlar yelken iki kişilik skiff yarışında şampiyon Odile Van Aanholt ve Annette Duetz ikilisinden oluşan Hollanda takımı oldu. Gümüş madalya İsveç’e, bronz madalya Fransa’ya gitti. Fransa takımının üyelerinden Charline Picon, kariyerinin üçüncü olimpiyat madalyasını elde etti. (2016 Rio altın, 2020 Tokyo gümüş)
  • Kadınlar kürek hafif kilo iki çifte finalinde şampiyon Emily Craig/Imogen Grant ikilisi oldu. Britanyalı ikili Tokyo 2020’de altın madalyayı sadece 0.01 saniye farkla kaçırmış ve büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Gümüş madalya Romanya’ya giderken, podyumu aynı kategorinin erkekler branşında da bronz alan Yunanistan tamamladı.
  • Oldukça yakın geçen erkekler senkronize 3m tramplen yarışını 446.10’luk skoru ile Çinli ikili Long Daoyi ve Wang Zongyuan kazandı. Çin bu kategorideki 5. Olimpiyat altını alırken, Meksika gümüş, Britanya bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Erkekler kürek hafif kilo iki çifte şampiyonu bir kez daha İrlanda oldu. Fintan McCarthy/Paul O’Donovan ikilisinden oluşan takım 3 dünya, 2 avrupa ve Tokyo 2020 altınlarının yanına bir de Paris 2024 altın madalyasını ekledi. Stefano Oppo/Gabriel Soares’li İtalya gümüş madalya alırken, Antonios Papakonstantinou ve Petros Gkaidatzis’li Yunanistan bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar kürek iki tek mücadelesinde 2020 Tokyo'da da bu kategoride gümüş madalya kazanan Hollandalı Ymkje Clevering ve Veronique Meester ikilisi, baştan sona lider götürdükleri yarışta, Romanyalı Ioana Vrînceanu ve Roxana Anghel ikilisinin önünde bitiş çizgisine ulaşarak altın madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya ise Avustralya'dan Jess Morrison ve Annabelle McIntyre'a gitti.
  • Erkekler kürek tek çift yarışında Martin Sinković ve Valent Sinković'ten oluşan Hırvatistan ekibi altın madalyayı Tokyo 2020’den sonra ikinci kez kazandı. Büyük Britanyalı Oliver Wynne-Griffith ve Tom George gümüşle yetinirken, bronz madalya ise İsviçreli Roman Röösli ve Andrin Gulich ikilisinin oldu.
  • İsviçreli Chiara Leone olimpiyat rekoru kırarak kadınlar 50m tüfek 3 pozisyon altının sahibi oldu. Tecrübeli atıcı ABD’li Sagen Maddalena gümüş madalyayla yetinmek zorunda kaldı. 2023 dünya şampiyonu Çinli Zhang Qiongyue ise üçüncü oldu ve bronz madalyayı kazandı.
  • Erkekler BMX yarışında Fransa üçlemesi vardı. Ev sahibi ülkeden Joris Daudet altın madalya, Sylvian André gümüş ve Romain Mahieu bronz madalya kazandı.
  • Kadınlar BMX yarışını Avustralyalı Saya Sakakibara kazandı ve sevincini erkekler kategorisinde bronz madalya kazanan erkek arkadaşı Roman Mahieu'ya sarılarak paylaştı.

Madalya Sıralaması

Çin: 13 altın (toplam 24)
Fransa: 11 altın (toplam 36)
Avustralya: 11 altın (toplam 22)
ABD: 9 altın (toplam 43)
Büyük Britanya: 9 altın (toplam 27)
Japonya: 6 altın (toplam 18)
Güney Kore: 7 altın (toplam 16)
İtalya: 5 altın (toplam 17)
Hollanda: 4 altın (toplam 9)
Kanada: 3 altın (toplam 11)

Team Türkiye ne yaptı? 

  • Judokamız İbrahim Tataroğlu, +100kg ilk turunda Slovenya'dan Enej Marinic'i ippon ile yenerek son 16 turuna yükseldi. 18 yaşındaki sporcumuz, son 16 turunda son dünya şampiyonu ve 1 numaralı seri başı Güney Koreli Minjong Kim'e ippon ile yenilerek oyunlara veda etti.
  • Kadınlar 25m tabanca elemelerinde mücadele eden sporcularımızdan Şevval İlayda Tarhan 579 puanla 21, Şimal Yılmaz ise 574 puanla 28. sırayı alarak elendi.
  • Atletimiz Buse Savaşkan, kadınlar yüksek atlamada 1.92m'lik atlayışıyla finalde yarışmaya hak kazandı. Burcu Ayhan'dan sonra kadınlar yüksek atlamada olimpiyat finaline yükselen ikinci sporcumuz olan Buse Savaşkan'ın yer alacağı final yarın 20.55'te başlayacak.
  • Olimpiyat oyunlarına katılan ilk kadın kürekçimiz Elis Özbay, kadınlar tek çifte D finalini 7:46.95'lik derecesiyle 4. sırayı alırken olimpiyat oyunlarını 22. sırada tamamladı.
  • Mete Gazoz ve Elif Berra Gökkır'dan oluşan Okçuluk Karışık Takımımız, son 16 turunda Japonya'ya beraberlik atışında merkeze yakın ok farkıyla 5-4 mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Atletimiz Özkan Baltacı, erkekler çekiç atma elemlerinde 71.40m'lik derecesiyle 27. sırada yer alarak oyunlara veda etti.
  • Judokamız Kayra Özdemir, kadınlar +78kg çeyrek finalinde Japonya'dan son olimpiyat şampiyonu Akira Sone'yi altın skorda yenerek yarı finale yükseldi. Özdemir, kadınlar +78kg yarı finalinde rakibine karşılaşmanın ilk saniyelerinde ippon ile mağlup oldu.
  • Yelkencimiz Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde ikinci yarışı 22, üçücü yarışı 24. sırada bitirirken dördüncü yarış yarına ertelendi. İkinci günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 19. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın üç yarışla daha devam edecek.
  • Yelkende Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu'ndan oluşan 470 karışık takımımız, ilk yarışını 14, ikinci yarışını ise 9. sırada bitirdi. Sporcularımız ilk günü genel sıralamada 13. tamamladı.
  • Yelkencimiz Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde üçüncü yarışı 37, dördüncü yarışı 14. sırada bitirdi. İkinci günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 18. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi bugün iki yarışla daha devam edecek.
  • Boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, kadınlar 57kg son 16 turunda Tunus'tan Khouloud Hlimi'yi 5-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Sporcumuzun çeyrek final mücadelesi 4 Ağustos Pazar günü yapılacak.
  • Atletimiz Tuğba Danışmaz, kadınlar üç adım atlama elemelerinde son hakkında 13.95'lik derece elde etti. İlk 12'ye kalamayan Tuğba, final şansını yitirdi.

Paris 2024 magazini: Yusuf Dikeç, Tekken oyununa dahil olursa 

  • Slovak yüzücü Tamara Potocka Paris 2024 Olimpiyatlarındaki sıcaklardan dolayı astım atağı geçirdi ve kendisine sağlık memurları tarafından müdahale edildi ve gün içinde taburcu oldu.
  • Kendall Jenner Amerika Milli basketbol takımını destekleyenler arasındaydı.
  • Amerika’nın milli disk atıcısı Veronica Fraley, kirasını ödemekte zorlandığı için Serena Williams’ın eşi olarak tanıdığımız Reddit ve Angel City FC’nin sahibi Alexis Ohanian, Amerikalı sporcunun kirasını ödedi.
  • İki efsane yan yana. 
  • İsminin Lebron James’e olan benzerliği ile gündem olan masa tenisçi Felix Lebrun elendi.
  • Birleşik Krallık adına yarışan koşucu ikizler Lina Nielsen ve Laviai Nielsen. 
  • Guram Tushishvili, Teddy Riner ile yaşadığı gerginlikten sonra diskalifiye edildi. 
  • Huang Yaqiong badminton karışık çiftlerde altın kazandıktan dakikalar sonra sevgilisi Liu Yuchen’den evlilik teklifi aldı. 
  • “Tekken X” Yusuf Dikeç'i karakter olarak oyuna ekledi. 
  • Olimpiyatlardaki gönüllülerden biri Hırvat Judo Şampiyonu Barbara Matic’in babası hakkında “beni zorla öptü” diyerek taciz şikayetinde bulundu.

Boks tartışması: Carini özür dilemek istiyor

  • İtalyan boksör Angela Carini, cinsiyet hakkındaki tartışmaları artırmasından dolayı Cezayirli Imane Khelif hakkında söyledikleri için özür dilemek istediğini söyledi. Karşılaşmalarından sonra “Ben hayatımda daha sert dayak yememiştim” diyen İtalyalı’nın açıklamasının ardından bu konudaki tartışmalar artmıştı. 
  • Açılış seremonisini düzenleyen sanat direktörüne karşı çok ciddi tepkiler geliyor. Sanat direktörü hem sosyal medyadan hem de normal hayatta karşılaştığı insanlar tarafından sürekli tacize uğradığını açıkladı. 
  • Atletizm kadınlar 100m elemelerinde Polonyalı atlet Ewa Swoboda kameraları selam verirken sağ eliyle asker selamı verince yaptığı hatanın farkına vardı ve selamını sol eliyle verdi. 

Bugünün madalya mücadeleleri

10.30 Atıcılık Kadınlar 25m Tabanca
11.00 Binicilik Takım Dresaj
11.18 Kürek Kadınlar Tek Çifte
11.30 Kürek Erkekler Tek Çifte
11.50 Kürek Kadınlar Sekiz Tek
12.00 Bisiklet Erkekler Yol Yarışı
12.10 Kürek Erkekler Sekiz Tek
13.00 Tenis -Çift Erkekler
14.33 Yelken -Kadınlar Rüzgar Sörfü
15.03 Yelken -Erkekler Rüzgar Sörfü
15.30 Masa Tenisi -Tek Kadınlar
15.46 Okçuluk – Kadınlar Bireysel
16.30 Artistik Cimnastik -Erkekler Yer Hareketleri
16.30 Atıcılık -Erkekler Skeet
17.10 Badminton -Çift Kadınlar
17.20 Artistik Ciimnastik -Kadınlar Atlama
18.16 Artistik Jimnastik -Erkekler Kulplu Beygir
18.24 Judo -Karışık Takım
20.35 Atletizm -Erkekler Gülle Atma
21.00 Eskrim -Kadınlar Kılıç Takım
21.20 Atletizm -Kadınlar Üç Adım Atlama
21.30 Yüzme -Erkekler 100m Kelebek
21.55 Atletizm -Karışık 4x100 metre Bayrak Yarışı
22.08 Yüzme -Kadınlar 200m Bireysel Karışık
22.20 Atletizm -Kadınlar 100m
22.28 Yüzme -Kadınlar 800m Serbest
22.45 Atletizm -Erkekler Dekatlon
22.58 Yüzme -4x100 Karışık Takım Bayrak
23.00 Sörf -Erkekler
00.12 Sörf -Kadınlar

Bu 5 müsabakayı kaçırmayın

Erkekler Yol Yarışı: Çoğunlukla kontrol ve düzenin hâkim olduğu bisiklette standartların dışında bir yarış bugün bizi bekliyor. Tamamı 7-8 bisikletçilerle yarışan ticari takımların yerini en kalabalığı 4 kişi olan milli takımlar alırken düzen de yerini kaosa bırakabilir. Son Dünya Şampiyonu Mathieu van der Poel, ezeli rakibi Wout van Aert, geçtiğimiz hafta zamana karşıyı kazanan Remco Evenepoel ve Fransızların favori bisikletçisi Julian Alaphilppe’in bu yarışta önce çıkması bekleniyor.

Kadınlar 100 Metre Finali: Tokyo’nun 100-200 dublesi sahibi Elaine Thompson-Herah ve günler kala yarıştan çekilen son bronz madalyanın sahibi Shericka Jackson’ın yokluğuna rağmen Paris’te güçlü bir sprint kadrosu bizlerle. Üç kez olimpiyat şampiyonu efsane Shelly-Ann Fraser-Pryce, son dünya şampiyonu Sha’Carri Richardson, 2019 Dünya Şampiyonu Dina Asher-Smith ve Maria-Josee Ta Lou-Smith bu akşam 22.20’de hem birbirleriyle hem de Florence Griffith Joyner’ın 36 yıllık rekoruyla yarışacaklar.

Kadınlar Tenis Finali: Philippe Chatrier’nin kraliçesi Iga Swiatek’in yarı finalde veda ettiği turnuva, sürpriz bir finalle bugün sona erecek. Dünya 7 numarası Çinli Qinwen Zheng, Hırvatistan’ın kadınlar bireysel teniste olimpiyat finaline çıkan ilk ismi olan Donna Vekic ile karşılaşacak. Kariyerinde henüz Grand Slam şampiyonluğu olmayan iki oyuncunun maçı, saat 13.00’te başlayacak.

Kadınlar Bireysel Okçuluk: Mete Gazoz ile çıktıkları karışık takım turnuvasının son 16 turunda Japonya’ya kaybederek elenen Elif Berra Gökkır, bireyselde karışık takımda kaybettiğimiz Japon çiftinin üyesi Satsuki Noda karşısında sahneye çıkacak. 10.43’te oynanacak son 16 maçını kazanması halinde Elif Berra Gökkır’ı günün ilerleyen saatlerinde madalya mücadelesinde de izleyebileceğiz.

Sırıkla Atlama Elemeleri: Paris’e Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda aldığı bronz madalya ile gelen Ersu Şaşma, bu sabah 11.10’da finale kalmak için mücadele edecek. 5.80 atlaması veya en iyi 12 sporcu arasında bulunması halinde finale kalmayı başaracak olan Ersu bu sezon maksimum 5.82 atlamayı başardı, kariyerinde ise 5.90 bulunuyor.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:55 Judo - Karışık Takımlar Müsabakaları
10:30 Atıcılık - Kadınlar 25 Metre Tabanca Finalleri
11:30 Kürek - Madalya Mücadeleleri
12:20 Atletizm - Gündüz Seansı
13:35 Bisiklet – Erkekler Yol Yarışı
18:50 Judo - Karışık Takımlar Finalleri
19:20 Erkekler Voleybol – Polonya - İtalya
20:30 Atletizm - Akşam Seansı
22:50 Erkekler Voleybol – Kanada - Sırbistan

Eurosport 2
09:50 Kadınlar Hentbol – Macaristan - Hollanda
11:30 Plaj Voleybolu – Grup Maçları
13:00 Tenis – Erkekler Bronz Madalya Maçı
15:00 Tenis – Kadınlar Altın Madalya Maçı (Donna Vekic – Qinwen Zheng)
17:00 Artistik Cimnastik – Madalya Mücadeleleri
18:50 Kadınlar Futbol – Çeyrek Finaller (İspanya - Kolombiya)
20:00 Kadınlar Futbol – Çeyrek Finaller (Kanada – Almanya)
22:00 Yüzme - Akşam Seansı
22:45 Sörf - Madalya Mücadeleleri

Milli sporcularımız için günün programı

09.00 Judo Karma Takımlar – Türkiye X Güney Kore
10.00 Atıcılık Skeet Kadınlar - Sena Can
10.43 Okçuluk Bireysel Kadınlar - Elif Berra Gökkır X Sastuki Noda
11.00 Atletizm 100m - Kayhan Özer
11.10 Atletizm Sırıkla Atlama - Ersu Şaşma
12.00 Yol Bisikleti – Burak Abay
12.30 Yüzme 1500m Serbest Erkekler - Kuzey Tunçelli, Emir Batur Albayrak
13.00 Yelken - 470 Karma - Deniz Çınar&Lara Nalbantoğlu
13.00 Yelken - Nacra 17 - Alican Kaynar&Deniz Çınar
13.25 Yelken Tek Kişilik Yelkenli Erkek - Yiğit Yalçın Çıtak (?)
15.25 Yelken Tek Kişilik Yelkenli Kadın - Ecem Güzel (?)
18.06 Boks Kadınlar 66kg – Çeyrek Final Busenaz Sürmeneli X Janjaem Suwannapheng
20.00 Atletizm 3 Adıma Atlama - Tuğba Danışmaz
22.04 Boks Kadınlar 50kg -Çeyrek Final Buse Naz Çakıroğlu X Pihla Kavo-Oja

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'da da Paris 2024 müsabakaları yayınlanıyor.