17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.08.2024 06:30 | Son Güncelleme: 05.08.2024 09:31

Paris 2024 izleme rehberi: Gözler sırıkla atlama finalinde

Son yılların en büyük sansasyonu İsveçli sırıkla atlamacı Armand Duplantis sahne alıyor. Sporcumuz Ersu Şaşma da müsabakada madalya arayacak. 'Paralel bar'da Ferhat Arıcan'dan ümitliyiz. Dünün özeti, bugünün programı ve Paris 2024 magazini Eurosport Türkiye ekibiyle hazırladığımız izleme rehberinde
Paris 2024 izleme rehberi: Gözler sırıkla atlama finalinde

Hazırlayanlar: Eurosport Türkiye Editoryal ekibinden Aras Yelkovan, Berkem Çağlayan, Defne Heybeli, Ege Sanlav, Emre Köseoğlu, İbrahim Bora Kaya

Dün ne oldu?

  • Erkekler 100 metre finalini ABD'den Noah Lyles 9.79'luk dereceyle kazandı. Binde 5 farkla fotofinişle belirlenen yarış olimpiyat tarihinin en yakın erkekler 100 metre finişi oldu. Lyles’ın altınıyla birlikte 20 yıl sonra ABD'nin erkek veya kadın ilk 100 metre Olimpiyat altını gelmiş oldu. Bu efsanevi yarışın farklı bir kameradan çekimi aşağıda.
  • Dünya rekortmeni Yaroslava Mahuçik, kadınlar yüksek atlama finalinde altın madalyayı alarak ülkesine yüksek atlamadaki ilk, atletizmdeki üçüncü altınını kazandırdı. Avustralyalı atletler Nicola Olyslagers gümüş madalyanın sahibi olurken yine Avustralyalı olan Eleanor Patterson ve Ukraynalı Iryna Geraschchenko bronz madalyayı paylaştı. Mahuçik altın madalyaya giderken oldukça rahat gözüküyordu. 
  • Dünya şampiyonu Ethan Katzberg ülkesi Kanadaya çekiç atmadaki ikinci altın madalyasını kazandırd.Macar Bence Halasz gümüş madalyayı alırken, bronz madalya Ukraynalı Mykhalo Kokhan’a gitti.
  • Carlos Alcaraz'ı 7-6, 7-6 ile geçen Novak Djokovic Paris Olimpiyatlarında altın madalyanın sahibi oldu. Nole, kariyerindeki tek eksik parçaya set vermeden ulaştı. Djokovic’in olimpiyat altını sevincini sevdikleriyle paylaştığı anlar aşağıda. 
  • Jamaikalı sprinter Shericka Jackson, 100 metrenin ardından 200 metre yarışından da çekildi. Jackson, Irena Szewinska'dan sonra beş farklı etkinlikte olimpiyat madalyası kazanan ikinci kadın olma fırsatını kaçırdı.
  • Sarah Sjöström, 100 metre serbestin ardından 50 metre serbest yarışında da altın madalyanın sahibi oldu. Avustralyalı Meg Harris gümüş, Çinli Zhang Yufei bronz madalya kazandı.
  • ABD’li Bobby Finke 14.30.67’lik derecesiyle dünya rekoru kırarak 1500 metre serbest finalini kazandı. Finke Amerika’ya bireyselde Paris 2024’teki ilk yüzme altınını getirdi. İtalyalı yüzücü Gregorio Paltrinieri gümüş, İrlandalı Daniel Wiffen bronz madalyayı aldı. 
  • Çin Halk Cumhuriyeti 4x100 metre karışık bayrak finalini Pan Zhanle’nin sonda gösterdiği harika performansla kazandı. Bu, Zhanle’nin Paris 2024’teki ikinci altın madalyası oldu. ABD bu kategoride ilk kez altın madalyadan uzak kaldı ve gümüş madalyayla yetindi. Ev sahibi Fransa büyük bölümünü önde götürdüğü yarışta bronz madalyayı aldı. Adam Peaty covid hastalığını atlattıktan sonra havuza havuza döndü. Dönüşünde erkekler 4x100 karışık bayrak finalinde ülkesi Büyük Britanya 4. oldu ve madalya alamadı.
  • Kadınlar 4x100 metre karışık bayrak yarışını 3.49.63’lük derecesiyle dünya rekoru kıran Amerika kazandı. Avustralya 3.53.11’lik derecesiyle gümüş madalya alırken, kürsüyü Çin tamamladı.
  • Kim Woojin, bireyselde inanılmaz bir finalin ardından altın madalyanın sahibi oldu. Paris’te karma takım ve erkekler takım kategorilerinde de altın madalyanın sahibi olan Woojin, üçlemeyi tamamladı. Önceki turlarda temsilcilerimiz Ulaş Berkim Tümer ve Muhammed Abdullah Yıldırmış’ı eleyen Brady Ellison ise gümüş madalyayı kazandı. Ellison toplamda altıncı olimpiyat madalyasını kazanırken yine altın madalyanın uzağında kaldı. Bronz madalyanın sahibi Koreli Lee Woo-Seok oldu. Final oklarını izlemek isteyenler için video aşağıda. 
  • Kadınlar basketbolda Nijerya, Kanada’yı 79-70 yenerek B grubundan çıkmayı garantileyerek, Afrika kıtasından çeyrek final oynama başarısına erişen ilk takım oldu.
  • Çinli Liu Yang, 2024 Paris Olimpiyatları'nda halka aletinde altın madalya kazanarak, bu dalda birden fazla olimpiyat altını kazanan üçüncü jimnastikçi oldu. Vatandaşı Zou Jingyang gümüş madalyayı kazanırken Çin bir kez daha halkada duble yapmış oldu. 2016 Rio’nun şampiyonu Yunan Eleftherios Petrounias ise bronz madalyada kaldı.
  • Aslen Kamerunlu olan ancak mülteci takımı adına yarışan Cindy Ngamba, kadınlar 75 kg boks kategorisinde yarı finale kaldı ve Olimpiyat Mülteci Takımı'na tarihindeki ilk madalyasını kazandırmayı garantiledi.
  • Oyunlarda cinsiyet uygunluğu tartışmalarının merkezinde yer alan iki kadın boksörden biri olan Tayvanlı boksör Lin Yu-Ting, Bulgaristan'dan Svetlana Staneva'yı yendi ve kadınlar 57 kilo yarı finallerinde temsilcimiz Esra Yıldız Kahramanın rakibi oldu.
  • Kadınlar yol yarışında şampiyon son bölümde yaptığı atakla Kristen Faulkner oldu. İki büyük efsane Marianne Vos ve Lotte Kopecky, Faulkner’ın atağına cevap veremedi. İkincilik için atılan sprintte Marianne Vos, Kopecky’i geçti ve gümüş madalyayı kazandı.
  • Kaylia Nemour, olimpiyat tarihine geçerek jimnastikte madalya kazanan ilk Afrikalı sporcu oldu. Kadınlar paralel bar kategorisinde altın madalyayı kazanan 17 yaşındaki Nemour, performansının ardından göz yaşlarını tutamadı. Gümüş madalya Çinli sporcu Qiu Qiyuan’a giderken, ABD’li Sunisa Lee bronz madalyanın sahibi oldu. Lee, Paris 2024’te üç, toplamda altı olimpiyat madalyasına ulaştı ve ABD'nin en başarılı jimnastikçileri arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Nemour’a şampiyonluğu getiren olağanüstü seri aşağıda.
  • Kadınlar skeet finalinde Francisca Rovetto Chadid, tarihe geçerek Şili adına Olimpiyat altın madalyası kazanan ilk kadın sporcu oldu. Gümüş madalya, Büyük Britanya'ya atıcılıkta olimpiyat madalyası kazandıran ilk kadın olan Amber Rutter'a gitti. Bronz madalyanın sahibi ise ABD’li Austen Jewell Smith oldu.
  • Carlos Ederiel Yulo önceki gün kazandığı yer hareketlerinden sonra atlama masası altınını da aldı ve daha iki gün öncesine kadar tek olimpiyat altını olan ülkesi Filipinler’e bir madalya daha getirdi. Ermenistanlı Artur Davtyan bu kategoride 2020 Tokyo’daki bronz madalyasından sonra bu kez de gümüş madalya aldı. Harry Hepworth’nın bronz madalyası ise ülkesi Büyük Britanya’nın erkekler atlama masasındaki ilk madalyası.
  • Masa tenisi erkekler finalinde Çinli Fan Zhendong, rakibi İsveçli Truls Möregårdh’ı 4-1’lik bir skor ile yenerek altın madalya kazandı. Zhendong’un hakimiyeti ile geçen maçta kaybeden Möregårdh, gümüş madalyanın sahibi oldu. Bronz madalya maçında isminin LeBron James’e benzerliğinden dolayı sosyal medyada çok konuşulan Fransız Felix Lebrun rakibini yenerek bronz madalya aldı.
  • Dünya bir numarası Scottie Scheffler golf altınını alarak ABD adına olimpatlarda bu başarıyı gösteren üçüncü isim oldu. Tommy Fleetwood gümüş madalyayı kazanırken, Hideki Matsuyama aldığı bronz madalya ile Japonya adına madalya kazanan ikinci golfçü oldu.
  • Sara Errani ve Jasmine Paolini kadınlar çiftlerde Mira Andreeva ve Diana Shnaider çiftini yenerek İtalya’ya tenisteki ilk altın madalyasını kazandırdı.
  • Lee Yang ve Wans Chi-Lin ikilisi 2020 Tokyo’nun ardından 2024 Paris’te de erkekler çift badmintonda altın madalyanın sahibi oldular. Çinli ikili Liang Wei Keng ve Wang Changise ikinci olurken Malezyalı Yik Wooi Soh ve Aaron Chia iklisi bronz madalyanın sahibi oldu.
  • Binicilik dresaj mücadeleleri tamamlandı. Jessica von Bredow-Werndl altın, Isabell Werth gümüş madalya alarak Almanya adına duble yaptı. Werth dün takım dresaj mücadelesinde aldığı altınla birlikte üst üste yedi olimpiyatta altın madalya kazanan ilk sporcu olmuştu. Bu kategoride aldığı gümüş madalya kariyerinin 15. olimpiyat madalyası oldu. Bronz madalyayı Britanyalı Charlotte Fry kazandı.

Madalya Sıralaması

ABD: 19 altın (toplam 71)
Çin: 19 altın (toplam 45)
Fransa: 12 altın (toplam 44)
Avustralya: 12 altın (toplam 31)
Britanya: 10 altın (toplam 37)
Güney Kore: 10 altın (toplam 24)
Japonya: 9 altın (toplam 24)
İtalya: 7 altın (toplam 22)
Hollanda: 6 altın (toplam 15)
Almanya: 5 altın (toplam 12)

Team Türkiye ne yaptı?

  • Kadın Voleybol Milli Takımımız, C grubunda oynadığı son maçta İtalya'ya 3-0 mağlup oldu. Çeyrek finale çıkmayı daha önce garantileyen takımımızın rakibi Çin oldu. 
  • Olimpiyat tarihimizdeki ilk yüzme finalini yüzen 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, dünya rekorunun kırıldığı 1500 metre serbest stil yarışını 5'inci tamamladı. Tunçelli, 14.41.89 ile kendisinde olan dünya gençler rekorunu da geliştirdi.
  • Okçumuz Mete Gazoz, erkekler bireysel son 16 turunda ev sahibi Thomas Chirault'u beraberlik atışı sounda 5-4 yenerek çeyrek finale yükseldi. Temsilcimiz Çeyrek finalide ise Güney Kore'den Kim Woo-Jin'e 6-4 mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Okçumuz Ulaş Berkim Tümer, erkekler bireysel son 16 turunda ABD'den Brady Ellison'a 6-2 mağlup olarak oyunlara veda etti.
  • Boksörümüz Esra Yıldız Kahraman, kadınlar 57kg çeyrek finalinde Brezilya'dan Jucielen Cerqueira Romeu'u 4-1 yenerek yarı finale yükseldi ve madalyayı garantiledi. Bronz madalyayı garantileyen sporcumuz yarı finaldeki rakibiyle 7 Ağustos Çarşamba günü karşılaşacak.
  • Atıcımız Sena Can, kadınlar skeet elemelerinde 125 atışta 110 isabet sağlayarak oyunları 27'nci sırada tamamladı ve olimpiyat oyunlarına veda etti.
  • Yelkende Deniz Çınar ve Lara Nalbantoğlu'ndan oluşan 470 karışık takımımız, beşinci yarışı 15, altıncı yarışı 12. sırada bitirdi. Üçüncü günü genel sıralamada 17. tamamlayan takımımız yarın iki yarışta daha mücadele edecek.
  • Cimnastikçimiz Adem Asil, artistik cimnastik halka aleti finalinde 14.966 puanla Olimpiyat 5'incisi oldu.
  • Boksörümüz Hatice Akbaş, kadınlar 54 yarı finalinde Güney Kore'den Aeji Im'i 3-2 yenerek finale yükseldi. Sporcumuz, perşembe akşamı Çin'den Yuan Chang ile olimpiyat şampiyonluğu için karşı karşıya gelecek.
  • Yelkencimiz Yiğit Yalçın Çıtak, ILCA 7 kategorisinde yedinci yarışta diskalifiye olurken, sekizinci yarışı 20. sırada bitirdi. Dördüncü günü genel klasmanda 43 sporcu arasında 23. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın iki yarışla daha devam edecek.
  • Yelkencimiz Derin Atakan’ın mücadele ettiği, kadınlar Formula Kite mücadelesi ilk gün yarışlarıyla başladı. Sporcumuz, ilk yarışı 15, ikinci yarışı 17, üçüncü yarışı 15 ve dördüncü yarışı 15. sırada bitirdi. İlk günü günü genel klasmanda 20 sporcu arasında 17. sırada tamamlayan sporcumuzun mücadelesi yarın dört yarışla daha devam edecek.
  • Yelkencimiz Ecem Güzel, ILCA 6 kategorisinde yedinci yarışı 1. sırada tamamlarken, sekizinci yarışı 32. sırada bitirdi.


Olimpiyat magazini: Sıcak yüzünden parkta yatan yıldız

  • Erkekler bireysel artistik jimnastik altın madalya sahibi Carlos Yulo, çocukken verdiği yerel bir röportajda bir gün Olimpiyat altını kazanacağını söylemişti. 
  • Paris 2024’ün maskotu Olympic Phryge’ün keyfi oldukça yerinde. 
  • İsviçre’nin plaj voleybol oyuncusu Esmee Boebner saha kenarında kitap okuyor. 
  • Japonya eskrim takımının galibiyet pozunu olimpiyat gözlükleriyle verdi. 
  • Dünya şampiyonu çekiç atıcı Camryn Rogers maçı biter bitmez sevincini tribündeki ailesiyle paylaştı. 

 

  • Geçtiğimiz günlerde erkekler 100 metre sırtüstü finalinde altın madalya kazanan İtalyan yüzücü Thomas Ceccon, daha önce olimpik köydeki odasının klimasının çalışmamasından şikayet etmişti. Ceccon bu sefer Suudi Arabistanlı bir olimpik sporcu tarafından olimpik köyün parkında uyurken görüntülendi. 
  • Ryan Gosling Chateau de Versailles'da binicilik yarışlarını takip edenler arasındaydı. 
  • Novak Djokovic’in hayranları onu olimpiyat finalinde yalnız bırakmadı.
  • Artistik kadın jimnastik ikincisi Rebeca Andrade ve Jade Carey’nin karşılaşma sonunda oturup sohbet ettiği görüntüler çok beğeni topladı. 
  • F1 Efsanelerinden Lewis Hamilton, eskrimci arkadaşı Miles Chamley-Watson’i desteklemek için maçında tribündeydi. 
  • Rafael Nadal çiftlerdeki partneri Carlos Alcaraz’ı gümüş madalyası için tebrik etti. 
  • Birçok ünlü isim Alcaraz- Djokovic finalini yakından izlemek için tribünlerdeydi. 
  • Atletizm yarışlarının ardından birçok sporcu sıcaklar karşısında çaresiz. 

Dışarıda neler oluyor? 

  • Avustralyalı atlet Olli Hoare sosyal medyadan tacize uğradığını açıkladı. 
  • NBC'nin dijital platformu Peacock üzerinden Paris 2024 boyunca sabah 7'den akşam 5'e kadar yaptığı konferans yayın, "Gold Zone" düzenli olarak 5 milyon izleyiciye ulaşıyor. 
  • İran televizyonları Olimpiyattaki kadın sporcuların karşılaşmalarını vücutlarını sansürleyerek yayınlıyor.
  • Son olimpiyat yüksek atlama şampiyonu Tamberi böbrek taşı düşürdüğünü açıkladı. Şu anda hastanede olan ismin ne zaman iyileşeceği bilinmiyor. 


Bugünkü madalya mücadeleleri

09.00 Triatlon -Karışık Takım Bayrak
10.30 Atıcılık -Erkekler 25 metre Çabuk Atış Tabanca
11.55 Tenis -Kadınlar Tekler
12.45 Artistik Jimnastik -Erkekler Paralel Bar
13.38 Artistik Jimnastik -Kadınlar Denge
14.33 Artistik Jimnastik -Erkekler Barfiks
15.00 Badminton -Erkekler Tekler
15.23 Artistik Jimnastik -Kadınlar Yer Hareketleri
15.30 Badminton -Erkekler Tek
16.00 Atıcılık -Skeet Karma Takım
17.43 Kano Slalom -Kayak Cross
17.48 Kano Slalom -Kayak Cross
20.00 Atletizm -Erkekler Yüksek Atlama
20.46 Bisiklet -Pist Kadınlar Takım Zamana Karşı
21.30 Atletizm -Kadınlar Disk Atma
22.24 Atletizm -Kadınlar 5000 Metre
22.42 Atletizm -Kadınlar 800 Metre
23.00 3x3 Basketbol -Kadınlar
23.30 3x3 Basketbol -Erkekler
23.46 Sörf -Erkekler

Kaçırmamanız gereken 5 müsabaka 

Erkekler Sırıkla Atlama Finali: Renaud Lavillenie’den 6.16’da aldığı dünya rekorunu dört senede 6.24’e kadar taşıyan Armand Duplantis, 20.00’deki finalin tartışmasız favorisi. Diğerleri madalya için yarışırken Armand Duplantis kendisiyle, son olarak üç ay önce geliştirdiği dünya rekoruyla yarışacak. Madalya için mücadele edecek atletlerden biri de milli sporcumuz Ersu Şaşma olacak. Elemeleri rahat geçerek Tokyo’nun ardından bir kez daha finale kalan Ersu, iki ay önce Avrupa Şampiyonası’nda 5.82 atlayarak bronz madalya almıştı.

Erkekler Paralel Bar Finali: Ferhat Arıcan, Tokyo’daki üçüncülüğü ile Türkiye tarihindeki ilk cimnastik madalyasını getirmişti. Paris’te elemeleri yedinci tamamlayan Ferhat, bugün 12.45’te paralel barda bir kez daha finalde yarışacak. Milli sporcumuzun Olimpiyatların yanı sıra Avrupa Şampiyonalarında da ikisi altın olmak üzere toplam dört paralel bar madalyası bulunuyor.

Erkekler Voleybol | ABD-Brezilya: İlk haftanın bitimiyle grup aşamalarının da tamamlandığı voleybolda erkekler çeyrek final eşleşmelerinin tamamı bugün oynanacak. Günün merakla beklenen maçı, Tokyo’dan büyük bir hayal kırıklığı ile grup aşamasında ayrılan ABD ile Tokyo’da yarı finale kadar ilerleyen Brezilya arasında 22.00’da başlayacak. İki takımın üç yıl önce Olimpiyat’ta karşı karşıya geldiği müsabakayı Brezilya geriden gelerek kazanmış olsa da bu kez favori ABD.

Kadınlar 800 Metre Finali: Yüzme ve atletizmin bazı branşlarında ABD seçmelerinde ilk üçe girmek, neredeyse Olimpiyat’ta ilk üçe girmek kadar zordur. Kadınlarda 800 metrenin son şampiyonu Athing Mu, bir anlığına yerde kalıp Paris biletini kaçırdığı seçmede maalesef bunu zor yoldan öğrenmiş oldu. Son şampiyonun yokluğunda, favoriler listesinin tepesine birkaç hafta önce tarihin en iyi 6. derecesini koşan ve bu sezon henüz hiç geçilmeyen KeelyHodgkinson’i yazmak gerek. Diğer adaylar ise son dünya şampiyonu Mary Moraa, salon dünya şampiyonu Etiyopyalı Tsige Duguma ve bu sezon formda olan Britanyalı JemmaReekie. Final 22.47’de koşulacak.

Erkekler 400 Metre Engelli Elemeleri: Atletizmde en iddialı olduğumuz branşlardan biri erkekler 400 engelli. Rio 2016’nın bronz madalyalısı Yasmani Copello ve Türkiye atletizm tarihinin ilk U20 Dünya Şampiyonu Berke Akçam, bugün 11.05’te başlayacak eleme serilerinde mücadele edecekler. Sporcularımızın yarı finale kalabilmeleri için serilerinde ilk üçe girmeleri, geri kalan en hızlı üç dereceden birine sahip olmaları veya repesaj ile kalan kotalardan birini almaları gerekiyor.

Eurosport yayın akışı

Eurosport 1
08:50 Triatlon - Karışık Takımlar
10:45 Atletizm - Gündüz Seansı
14:15 Artistik Cimnastik – Alet Finalleri
16:20 Kano Slalom – Kayak Cross Finalleri
18:05 Pist Bisikleti – 1. Gün
19:50 Atletizm - Akşam Seansı
22:50 Erkekler Voleybol – ABD – Brezilya (Çeyrek Final)

Eurosport 2
09:55 Plaj Voleybolu – Son 16 Turu
10:30 Atıcılık - Erkekler Çabuk Atış 25 Metre Tabanca
11:30 Tırmanış - Erkekler Boulder
13:20 Masa Tenisi – Takımlar Son 16 Turu
14:00 Tırmanış - Kadınlar Hız
15:00 Plaj Voleybolu – Son 16 Turu
16:00 Atıcılık - Takımlar Karışık Skeet
17:15 Badminton – Tek Erkekler Madalya Maçları
17:40 Masa Tenisi - Takımlar Son 16 Turu
18:25 3x3 Basketbol – Yarı Finaller
20:30 Erkekler Futbol – Yarı Final Maçı (Fas - İspanya)
21:00 Artistik Yüzme - Takım Teknik Rutin
21:50 3x3 Basketbol - Madalya Maçları

Milli sporcularımız için günün programı

11.05 Atletizm - 400m Engelli - Yasmani Capello Escobar, Berke Akçam
12.45 Artistik Cimnastik- Ferhat Arıcan
13.03 Yelken - Formula Kite - Derin Atakan
13.05 Yelken - Nacra 17 - Alican Kaynar & Beste Kaynakçı
13.15 Yelken - ILCA 6 - Ecem Güzel
15.40 Yelken - ILCA 7 - Yiğit Yalçın Çıtak
16.00 Güreş - Güreş -Kadınlar 68kg - Buse Çavuşoğlu
16.00 Güreş -Grekoromen 130kg - Hamza Bakır
16.10 Güreş - Güreş -Grekoromen 60kg - Enes Başar
18.05 Yelken - 470 Karma - Deniz Çınar & Lara Nalbantoğlu
20.00 Atletizm - Sırıkla Atlama - Ersu Şaşma

NOT: Spor tutkunları, BluTV’de ve S Sport +'ta yer alan yedi yeni Eurosport kanalı aracılığıyla favori sporlarındaki tüm heyecan verici mücadeleleri kesintisiz bir şekilde takip edebilecekler. TRT Spor ve TRT Spor Yıldız'da da Paris 2024 müsabakaları yayınlanıyor.