04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.08.2023 12:04 | Son Güncelleme: 07.08.2023 13:23

Paris Saint-Germain kabuk değiştiriyor

Kısa süre öncesine kadar güçlü kadrosu nedeniyle 'PlayStation takımı' yakıştırması yapılan PSG sessiz sedasız kabuk değiştiriyor. Messi ve Ramos'u kaybeden Mbappe ile yolları ayırmaya hazırlanan Fransız devi şimdiden 9 transfer yaptı ve yenileri yolda
Paris Saint-Germain kabuk değiştiriyor

Paris Saint-Germain üzün süredir Avrupa transfer piyasasını domine etse de geçen sezon da hayali kurulan Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşamadı. Christophe Galtier ileride Neymar, Kylian Mbappe ve Lionel Messi'den oluşan rüya forvet hattına rağmen üçlü savunmada kadro sıkıntısı yaşadı. 11. Ligue 1 şampiyonluğu Fransız teknik adamın takımda kalmasına yetmedi. Bu yaz hep Mbappe'nin geleceği konuşuldu ama PSG'nin kadrosu şimdiden Luis Enrique liderliğinde kabuk değiştirdi. 

Yeni transferler yolda

Mbappe'nin geleceği belirsizliğini korurken Sergio Ramos ve Messi takımdan ayrıldı. Şu ana kadar dokuz yeni isim takıma katıldı. Aralarında Barcelona'dan Ousmane Dembele ve Benfica'dan forvet Goncalo Ramos'un da bulunduğu yeni isimler de yolda. Gelin The Athletic'in de sayfalarına taşıdığı Fransız devinde sessiz sedasız yaşanan kabuk değişimine ve kadro yapısına bakalım... 

Kaleciler:

  • Gianluigi Donnarumma (2026)
  • Arnau Tenas (2026)
  • Keylor Navas (2024)
  • Alexandre Letellier (2024)
  • Sergio Rico (2024)

Gianluigi Donnarumma 2011-12 sezonundaki Salvatore Sirigu'dan bu yana bir sezonda 38 lig maçına çıkan ilk PSG kalecisi olması bu bölgedeki tartışmalara noktayı koydu. Bu rağmen 24 yaşındaki kaleci topu oyuna sokma konusundaki yetenekleriyle eleştirildi. Luis Enrique'nin Barcelona günlerinde olduğu gibi geriden oyun kurabilen 1 numaraları tercih etmesi, PSG'nin en güçlü bölgesi gibi duran kalede bile büyük bir rekabetin yaşanacağını gösteriyor.

Tenas kaleyi zorlayacak

Barcelona'dan transfer edilen 22 yaşındaki Arnau Tenas'ın takıma katılması bunun bu işareti olarak kabul edilebilir. Bu yaz Avrupa Şampiyonası'nda finale yükselen İspanya'nın 21 yaş altı takımının kalesini koruyan Tenas, topu ayağıyla oyuna sokma konusunda oldukça iyi. Paris'e taşınmadan önce sadece Barca alt yapısında oynadı ancak yüksek potansiyele sahip bir oyuncu olarak görülüyor ve 1 numara için Donnarumma'ya meydan okuyabilir.

İtalyan eldiven güvence aldı

PSG'nin diğer seçeneklerinde de değişiklik olması muhtemel. Keylor Navas Nottingham Forest'tan döndü ve sözleşmesinin bitmesine bir yıl kala takımdan ayrılması bekleniyor. Alexandre Letellier ise bu bölgede üçüncü tercih olabilir. Louis Mouquet (19) ve Mathyas Randriamamy (20) gibi diğer oyuncular ise genç takımda kalabilir ya da ayrılabilir. Sergio Rico ise kesinlikle kadroda düşünülmüyor. Donnarumma, sportif direktör Luis Campos'tan kulübün planlarında yer almaya devam edeceğine dair güvence aldı ve Asya turundaki beş maçtan dördünde ilk 11 oynaması önümüzdeki sezonda formayı bırakmayacağını gösteriyor.

Savunmacılar

  • Achraf Hakimi (2026)
  • Nordi Mukiele (2027)
  • Presnel Kimpembe (2024)
  • Danilo Pereira (2025)
  • Milan Skriniar (2028)
  • Lucas Hernandez (2028)
  • Marquinhos (2028)
  • Nuno Mendes (2026)
  • Serif Nhaga (2025)
  • Layvin Kurzawa (2024)
  • Juan Bernat (2025)


PSG geçen sezon en çok savunmadaki derinlik eksikliğinde problem yaşadı. Kriz Bayern Münih ile Şampiyonlar Ligi 16 turundaki deplasman maçında patlak verdi. Fransız ekibi tur maçına Presnel Kimpembe'den yoksun çıkarken Marquinhos ve Nordi Mukiele maçta sakatlandı. Sergio Ramos kritik maçta tek stoper olarak yer aldı. Eskiden orta saha oyuncusu olan Danilo Pereira ve o gece 17 yaşında ilk Şampiyonlar Ligi maçına çıkan El Chadaille Bitshiabu maçı geri üçlüde tamamladı.

Derinlik eksiği kapatıldı

PSG o zamandan beri defans hattını güçlendirmeye çalışıyor. Bu çerçevede Inter ile sözleşmesi biten Milan Skriniar ve Bayern'den 44 milyon dolara sol bek ile stoperde oynayabilen Lucas Hernandez transfer edildi. Bitshiabu 15 milyon eurdo'dan fazla bir bedelle RB Leipzig'e satıldı ancak Luis Enrique'nin gelecek sezon 4-3-3 dizilişi tercih edecek. Geri dörtlüden Marquinhos'un uzun süreli kontratı, Danilo'nun artık defansta göre alıyor olması ve Kimpembe'nin sakatlıktan dönüşü Fransız devinin transferler sonrası bu bölgede geçen seneye benzer bir problem yaşamayacağını gösteriyor.

PSG bekte Achraf Hakimi ve geçen yılın Ligue 1'de yılın genç oyuncusu seçilen Nuno Mendes'i elinde tutuyor. Sağ bek Mukiele'nin kısa sürede sakatlıktan dönmesi bekleniyor ve sol bekler Juan Bernat ve Layvin Kurzawa sezon öncesi kampta yer aldı. Colin Dagba, Timothee Pembele ve Abdou Diallo'nun yer aldığı savunmada Kurzawa'nın takımdan ayrılması Bernat'ın ise kadroda tutulması bekleniyor. Transferde ne yaşanırsa yaşansın PSG'nin savunması geçen yaza göre daha iyi bir seviyede görünüyor.


Merkez orta saha oyuncuları

  • Manuel Ugarte (2028)
  • Warren Zaire-Emery (2025)
  • Carlos Soler (2027)
  • Vitinha (2027)
  • Fabian Ruiz (2027)
  • Marco Verratti (2026)
  • Cher Ndour (2028)
  • Ethan Mbappe (2024)

PSG'nin merkez orta saha oyuncuları geçen yıl epey eleştiri aldı. Zaman zaman Messi'nin defansif eksikliğini telafi etmek zorunda kaldılar. Ancak asıl problem yaz transferleri Fabian Ruiz, Carlos Soler ve Vitinha ilk yıllarında beklentilerin altında kalması oldub Bu sezon Luis Enrique yönetiminde yeni bir taktik sistemle bunu düzeltme şansına sahipler.

Ugarte savunma eksiğini kapatacak ama... 

Takım içinde formayı kapmak için çok fazla aday varken Benfica'dan transfer edilen 18 yaşındaki Cher Ndour ile Sporting Lizbon'dan 60 milyon euro karşılığında kadroya katılar Manuel Ugarte rekabeti üst düzeye taşıyacak gibi duruyor. Ugarte'nin orta sahanın merkezinde uzun zamandır hissedilen savunma eksiğini kapatması bekleniyor. En çok merak edilen ise Luis Enrique'nin oyunun planında nasıl rol alacağı.

Marco Verratti kalırsa sürpriz olmaz

İspanyol teknik adam daha önce 6 numara rolünde Sergio Busquets gibi isimleri kullandı. Ugarte ise o teknik seviyeyede değil ve bu Luis Enrique'nin planlarından değişikliğe yol açabilir. Her ne kadar Suudi Arabistan'a transferi konuşuluyor olsa da 30 yaşındaki Marco Verratti takım içinde birinci tercih olabilir.

17 yaşında bu yıla damga vurabilir

Warren Zaire-Emery'nin bu yıla damga vurması sürpriz olmayacak. Diğerleri orta sahada rotasyona tabi tutulurken, 17 yaşındaki oyuncu PSG'nin şu ana kadarki hazırlık maçlarının biri hariç hepsine ilk 11 başladı. Teknik açıdan yetenekli bir orta saha oyuncusu olan Zaire-Emery'nin potansiyeli muazzam görünüyor ve oyun süresinin sağlanması gelişimi için kilit önemde olacak. Bu haliyle PSG'nin orta sahası oldukça dolu üstelik ayrılmaları gündemde olsa da hala Leandro Paredes ve Georginio Wijnaldum gisi iki önemli isim kadroda.

Forvetler

  • Neymar (2025)
  • Hugo Ekitike (2027)
  • Lee Kang-in (2028)
  • Marco Asensio (2026)
  • Ilyes Housni (2026)
  • Ismael Gharbi (2025
  • Noha Lemina (2025)
  • Xavi Simons (2027)

PSG en büyük belirsizliği ileri üçlüde yaşıyor. Asıl soru Kylian Mbappe'nin takımdaki geleceğinin ne olacağı. Fransız yıldızın sözleşmesi 2024 yılına kadar devam ediyor ve satılıp satılmayacağı henüz belli değil. Şu anda Julian Draxler ile birlikte takımdan ayrılacaklar listesinde yer alıyor. PSG'nin bu ay Mbappe'yi satıp satmayacağından bağımsız olarak net bir 9 numaraya ihtiyacı var. Kulüp geçen sezon Reims'ten kiraladığı Hugo Ekitike'nin bonservisini aldı ancak 21 yaşındaki oyuncu henüz forvet hattınan liderliğini yüklenebilecek potansiyalde değil.

Asensio liderlik edecek

Marco Asensio, Luis Enrique'nin Dünya Kupası'nda İspanya ile üstlendiği rolü tekrarlayarak sezon öncesinde sık sık hücuma liderlik etti. Goncalo Ramos'un bir yıllığına kiralanması ve 65 milyon euro artı 15 milyon eruo'luk ek ödemelerle satın alınması konusunda anlaşmaya varıldı. Randal Kolo Muani ilgilenilen bir diğer oyuncu oldu.

Neymar golle döndü

Brezilyalı yıldız Neymar sakatlıktan döndü ve yeni bir talibi olmadığı için kulüpte kalacak gibi görünüyor. Beş aylık aranın ardından ayak bileğinden geçirdiği ameliyattan dönüşünü çarşamba günü Busan'da Jeonbuk'a karşı attığı golle kutlayan Neymar, sakatlığıyla ilgili endişeleri giderdi. Daha önce Barcelona'da Luis Enrique ile çalışmıştı ve Mbappe'nin ayrılması halinde Paris'te ilk kez tek başına ön plana çıkma hatta gelecek sezon sol kanatta daha tercih edilen bir rol üstlenme ihtimali var.

Sağ kanat Lee Kang-in'e emanet

Brezilyalı yıldızın sakatlık geçmişine göz önüne alındığında o bölgeye bir takviyeye ihtiyacı ön palana çıkıyor. PSG, Mallorca'dan Lee Kang-in'i 22 milyon euro karşılığında kadrosuna kattı. Çok yönlü ve yaratıcı bir oyuncu. 10 numara özelliklerine sahip ancak ön alanda top sürmeye de istekli. İspanya'da çoğunlukla solda oynadı ancak PSG'de şu ana kadar sağ açıkta oynadı ve sol ayağıyla içeri kestiği etkili ortalarla ön plana çıktı.

Dembele forvet hattına hareket getirecek

PSG'nin 50 milyon euro serbest kalma bedelini ödeyerek Ousmane Dembele'yi kadroya katması bekleniyor. Barcelona'daki selefi Neymar gibi sık sık sakatlanmasıyla ilgili soru işaretleri olsa da yeteneği ve bire birdeki becerisi, uzun süre formda ve hazır kalabilirse faydalı bir transfer olabileceği anlamına geliyor.

Öne çıkan gençler var

Onların arkasında genç oyuncular Ismael Gharbi, Ilyes Housni ve Wolves'un orta saha oyuncusu Mario'nun kardeşi Noha Lemina kadroya girmek için çabalıyor. İçlerinde Gharbi'nin bir etki yaratması daha olası görünüyor. Kylian ayrılsa bile gelecek sezon takımda bir Mbappe olabilir çünkü 16 yaşındaki küçük kardeş Ethan sezon öncesi kampta düzenli olarak forma giydi. Gelecek vaat eden forvet Xavi Simons da bu yaz PSV'den geri satın alma maddesi sayesinde PSG'ye döndü ancak gelişimini sürdürmesi için bu sezon Leipzig'e kiralık olarak gönderildi.

Gözler Lorient kadrosunda

Nihayetinde hücum hattının ağustos ayında yeniden düzenlenmesi gerekecek ve bunun tek sebebi Mbappe değil. Fransız yıldızın 12 Ağustos'ta Lorient'e karşı oynayıp oynamayacağı önümüzdeki yolun bir göstergesi olacak ancak PSG, Messi'nin (geçen yıl 16 lig golü, 16 lig asisti) ayrılmasına izin verdikten sonra Mbappe'nin de (29 gol, 6 asist) gitmesi halinde doldurmaları gereken önemli bir boşluk olacağını biliyor. PSG kadrosu taze bir havaya sahip ancak daha yapılacak çok şey var.