21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2024 22:01 | Son Güncelleme: 25.01.2024 23:20

Real Madrid kasasını doldurdu: Manchester City'i Para Ligi'nde tahtından etti

Her yıl dünya futbolunda en yüksek gelir elde eden kulüplerin finansal performansını gösteren Deloitte Futbol Para Ligi (DFML) 2023 Raporu yayınlandı. Real Madrid, Manchester City'yi geride bırakarak Deloitte Futbol Para Ligi'nde 2022-23 sezonunda dünyanın en çok gelir elde eden kulübü oldu
Real Madrid kasasını doldurdu: Manchester City'i Para Ligi'nde tahtından etti

Deloitte tarafından derlenen Para Ligi, futbol kulüplerini kar ve zararlarına göre değil, gelirlerine göre sıralıyor. Tablonun zirvesinde İspanya'nın Real Madrid takımı yer alıyor. İspanyol kulüp, Manchester City'yi zirveden indirmeyi başarırken, bunu büyük ölçüde güçlü perakende performansı, stadyumu taraftarla doldurması ve Covid-19 kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından sponsorluk gelirlerinin toparlanmasıbaşardı. Real Madrid, 826 milyon euro sezon geliri bildirirken, Para Ligi'ndeki ilk 20 kulüp 2022/23 sezonunda 10,5 milyar euro gelir elde etti.

İngiliz kulüplerinin Deliotte lig tablosundaki düşüşü, pandemi sonrası güçlü yayın geliri anlaşmalarının bilançoları desteklemeye yardımcı olduğu bir dönemden sonra geldi. 

2017-18 sezonundan bu yana ilk kez lider olan İspanyol kulübü toplam 831 milyon euro (907,78 milyon dolar) gelir elde ederken, onu Manchester City (826 milyon euro) ve Paris St Germain (802 milyon euro) takip etti.

Deloitte'un Spor İşleri Grubu'nda yönetici olan Kunal Sajdeh, "Geçtiğimiz iki sezonda, İngiliz kulüplerinin Para Ligi sıralamasında daha yüksek yayın geliri seviyeleri nedeniyle Avrupalı muadillerine göre daha iyi performans gösterdiğini gördük" dedi.

Ancak yayın gelirleri o zamandan beri hızlı bir şekilde artış göstermiyor. Premier Lig Aralık ayında İngiltere'deki dört yıllık yayın haklarını bir önceki döneme göre yüzde 4'lük bir artışla 6,7 milyar sterlin'e (8,4 milyar $) sattı.

Barcelona 800 milyon euro gelir elde ederek yedincilikten dördüncülüğe yükselirken, Manchester United 746 milyon euro gelir elde ederek bir sıra geriledi, beşinciliğe düştü.

Kadın futbolunda FC Barcelona Femeni, bir önceki yıla göre yüzde 74 artışla 13,4 milyon euro gelir elde ederek zirvedeki yerini korudu. Arsenal beşinci sırada yer aldı ancak ana stadyumu Emirates'te üç maça ev sahipliği yapmasının ardından ilk 15 kulüp arasında en yüksek maç günü gelirine sahip oldu. Kulüp, bu yıl altı maça ev sahipliği yapmayı planlıyor.

En iyi 15 kadın takımının ortalama geliri, bir önceki yıla göre yüzde 61'lik bir artışla 4,3 milyon euro'ya ulaştı.

Rapordan öne çıkan noktalar şöyle:

  • Hem saha içinde hem de saha dışında rekor kıran bir sezon geçirmesine rağmen Manchester City, 2024 sıralamasında ikinci sıraya geriledi. Kulüp, hem yayın (50 milyon euro( hem de ticari gelirlerini (26 milyon euro) artırdı ve UEFA Şampiyonlar Ligi ve Premier Lig'de gösterdiği başarılarıyla bir sezon için şimdiye kadarki en yüksek geliri olan 826 milyon euro'yu bildirdi.
  • Paris Saint-Germain (802 milyon euro) Para Ligi tarihinde ilk kez ilk üçe girerek üst üste ikinci yıl  Barcelona'nın (800 milyon euro) önünde yer aldı. 
  • Barcelona 7. sıradan 4. sıraya yükselerek en büyük yükseliş gösteren takımlardan biri oldu. Büyüme, taraftarların stadyumlara dönmesi, rekor lisans ve ticari satışlar ve sponsorluk gelirlerindeki artışla desteklendi. 
  • Liverpool bir önceki yıla göre sıralamada en büyük düşüşü yaşayarak 3. sıradan 7. sıraya geriledi ve bir önceki sezona kıyasla gelirlerinde düşüş bildiren üç Para Ligi kulübünden biri oldu.