24 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 20:06 | Son Güncelleme: 27.02.2024 20:35

RTÜK'ten VOLE'ye 'lisans' uyarısı: 72 saat içinde başvuru yapılmazsa erişim engeli için süreç başlatılacak

RTÜK, spor platformu VOLE'nin 72 saat içinde yayın lisans başvurusu yapmaması halinde erişim engeli talebiyle yargı sürecinin başlatılacağını açıkladı. VOLE'den ise "YouTube kanallarında lisanssız yayın yapılması söz konusu değildir" açıklaması geldi
RTÜK'ten VOLE'ye 'lisans' uyarısı: 72 saat içinde başvuru yapılmazsa erişim engeli için süreç başlatılacak

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası VOLE isimli platformun spor yayınında, kulüpleri ve hakemi hedef alan açıklamaların incelendiğini ve mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yapan platformun lisans alması yönünde uyarıldığını açıkladı. RTÜK'ün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Galatasaray-Antalyaspor maçı sonrası spor yayını yapan bazı mecralarda "gerek kulüpleri gerekse hakem Abdulkadir Bitigen'i hedef alan açıklamalar ve hakaretler" üzerine gerekli ön incelemenin Üst Kurul tarafından yapıldığı belirtildi.

"Rahatsız edici içerikteki yayın görev sahamızda bulunmayan YouTube'dan gerçekleştirildi"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Galatasaray Spor Kulübü ve taraftarlarını rahatsız edici içerikteki yayın, şu anda görev sahamızda bulunmayan 'YouTube' video paylaşım mecrasından gerçekleştirilmiştir. Bu tür yayınların denetimi hususunda 'YouTube' ile görüşmeler devam etmektedir. Ayrıca, ilgili yayının kamuoyunu rahatsız etmesinden dolayı RTÜK yönetimi, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi ve ilgili taraflarla görüşerek ikili ilişkilerle konuya müdahil olmuştur. Sayın TFF Başkanımız da benzer yayınlar konusunda oldukça hassas ve duyarlıdır. Gelecek dönemde olası hukuki düzenlemelerin ardından sosyal medya mecralarının RTÜK'ün denetim süreçlerimize tabi olması beklenmektedir."

Lisans başvurusu için 72 saat süre

Öte yandan ilgili içeriğin yayınlandığı VOLE isimli platformun mobil cihaz uygulamasının bulunduğu ve bu mecra üzerinden kataloglar halinde isteğe bağlı internet yayıncılığı yaptığının tespit edildiği aktarıldı. Mobil uygulama üzerinden yayın yapan kuruluşların RTÜK'ten lisans almalarının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi ile İzin ve Tahsisler Dairesinin teknik çalışmalarının ardından mobil uygulama üzerinden izinsiz yayın yapan 'VOLE', lisans alması yönünde uyarılacak ve kuruluşa 72 saat süre verilerek müracaat etmesi beklenecektir. Gereken süre içinde lisans başvurusu yapılmaması halinde ise platforma erişim engeli için mahkeme süreçleri başlatılacaktır."

VOLE: YouTube'da lisanssız yayın yapılması söz konusu değil

VOLE'den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise mobil uygulama için lisans sürecinin RTÜK'ten gelecek yönlendirmeye göre değerlendirileceği belirtilerek "VOLE'nin ana omurgası olan YouTube kanallarında lisanssız yayın yapılması söz konusu değildir" denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "VOLE'nin YouTube üzerinden yayın yapan VOLE ve VOLE+ kanallarına ek olarak VOLE mobil uygulaması da bulunmakta. VOLE mobil uygulaması, taraftarı X (Twitter) benzeri özelliklerle sosyalleştiği ve VOLE'nin YouTube'da yayınlanan programlarını izleyebildiği bir uygulama. Söz konusu mobil uygulamanın lisans gerektirdiğini RTÜK açıklamasından bugün öğrendik. VOLE bünyesi içinde sınırlı önemi olan VOLE mobil uygulaması için RTÜK'ten gelecek yönlendirme sonucu lisans süreçlerini değerlendireceğiz. VOLE'nin ana omurgası olan YouTube kanallarında lisanssız yayın yapılması söz konusu değildir."