19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 25.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 26.11.2022 22:16

AB’de şirket yönetimleri için yeni ‘eşitlikçi’ karar

Geçen günlerde Avrupa Parlamentosu’ndan geçen karara göre şirketlerin yönetim kurullarında daha eşitlikçi atamalar yapılması öngörülüyor
AB’de şirket yönetim kurulu atamaları artık cinsiyete bakılmadan yapılacak
AB’de şirket yönetim kurulu atamaları artık cinsiyete bakılmadan yapılacak

Avrupa Parlamentosu kurumsal yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet dengesine ilişkin yeni AB yasasını resmen kabul etti. Buna göre 2026'ya kadar şirketlerin, bağımsız yönetim kurulu üyelerinin yeterli temsil edilmeyen cinsiyetlerin yüzde 40’ından veya tüm yöneticilerin yüzde 33'ünden oluşması gerekecek.
Başkan Yardımcısı Jourová ve Komiser Dalli ile birlikte açıklamayı yapan Başkan von der Leyen, bunun uzun zamandır bekledikleri bir an olduğunu vurgulayarak “Cinsiyet eşitliğinde bir ilerleme olarak kutlanması gereken bir durum. Avrupa Komisyonu'nun teklifinden bu yana 10 yıl geçti. Artık erkek bireylerin baskın olduğu şirketlerin yönetim kurullarında kadın çalışanların ilerlemesine bir engel kalmayacak, buna ilişkin bir AB yasamız olacak. Bu yasayla çok sayıda nitelikli kadının bu işlere girmeleri için gerçekten bir şansa sahip olmalarını sağlayacağız” diye konuştu.