02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 19:41 | Son Güncelleme: 29.01.2024 19:45

Avrupa Parlamentosu’ndan Greenwashing’e karşı yeni yasa

Avrupa Parlamentosu greenwashing’i engellemeyi amaçlayan yeni bir yasayı onayladı. Bu kapsamda, kurumların çevre dostu faaliyetlerine ilişkin abartılı ve kanıtlanmamış iddiaları kullanması yasaklanıyor
Avrupa Parlamentosu’ndan Greenwashing’e karşı yeni yasa

Avrupa Parlamento’su geçen günlerde greenwashing’i (yeşil aklama) engellemeyi amaçlayan yeni bir yasayı onayladı. “Yeşil geçiş için tüketicilerin güçlendirilmesine ilişkin” yeni direktif, sürdürülebilir seçimler yapılmasını engelleyen bir dizi şirket taktiğini azaltmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, kurumların çevre dostu faaliyetlerine ilişkin abartılı ve kanıtlanmamış iddiaları kullanması yasaklanıyor ve ürün etiketleri daha açık hale getiriliyor. Örneğin ürünlerde “eko” veya “yeşil” gibi etiketlerin kullanımına ancak AB Ecolabel gibi güvenilir bir program tarafından sertifikalanması sonucu izin verilecek.

İddiaların yarısından fazlası yanıltıcı

Bu düzenlemeleri Avrupa Çevre Bürosu (EEB) memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Nitekim, EEB verilerine göre, şu anda AB pazarındaki ürünlerin yüzde 75'i örtülü veya açık bir yeşil iddia taşıyor ancak bu iddiaların yarısından fazlası belirsiz ya da yanıltıcı. Ayrıca AB’de mevcut 230 “eko” etiketinin neredeyse yarısının doğrulama prosedürleri çok zayıf veya hiç yok. EEB Sürdürülebilir Tüketim Politika Sorumlusu Miriam Thiemann ise yeni yasayla ilgili, “Bu yasa, yanıltıcı yeşil pazarlama dumanını ortadan kaldırıyor, şüpheli iddialara sınır koyuyor ve sürdürülebilirlik etiketlerinin güvenilirliğini artırıyor” diye konuştu.

ABD şirketlerine de uyarı

Yeni yasa, artık Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanacak ve sonrasında üye devletlerin yeni yasayı kendi ulusal mevzuatlarına kabul etmeleri için iki yıl süreleri olacak. Öte yandan Forbes bu düzenlemeyi, “ABD şirketlerine de çevresel iddialarda dikkatli olmaları konusunda bir uyarı” olarak tanımladı.