Birleşmiş Milletler’in (BM) plastik kirliliğini sonlandırma amacıyla bir anlaşma için yaptığı görüşmeler bir haftanın sonunda sonuç alınamadan bitti.
Güney Kore’nin Busan şehrinde bir araya gelen BM zirvesinde, plastik kirliliğini sona erdirmek için ortak bir anlaşma üzerine çalışılıyordu. Müzakereci ülkeler, küresel bir plastik anlaşması üzerinde karara varılamaması sonucu elleri boş döndü.
Politico’da yer alan habere göre, iklim krizinin önemli sebeplerinden biri olarak görülen plastik kirliliğini engellemek için yapılan görüşmelerde, Suudi Arabistan gibi petrol zengini ülkeler plastik üretimine sınır getirecek maddelere karşı çıktı.
BM ülkeleri daha önce 2024 yılına kadar, plastik kirliliğine karşı uluslarası olarak bağlayıcı bir anlaşmaya varmak konusunda fikir birliğine varmıştı. Çevre örgütü Greenpeace olası bir anlaşmanın 2015 Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana en önemli anlaşma olacağını söylemişti.
Her yıl 10 milyon tona kadar plastik atığın okyanuslara gittiği ve biyoçeşitliliği tehdit ettiği biliniyor. Plastik üretiminden kaynaklanan küresel emisyonların da üç katına çıkabileceği ve 2050 yılına kadar dünyanın karbon bütçesinin beşte birini oluşturabileceği belirtiliyor. Mikroplastikler ise beyin dokusundan anne sütüne her yere yayılıyor. Mevcut araştırmalar bir adım atılmaması durumunda plastik kirliliğinin 2050’de üç katına çıkabileceğini gösteriyor.
Haber Giriş: 02.12.2024 15:42 | Son
Güncelleme: 02.12.2024 15:48
BM'den anlaşma çıkmadı: Plastik kirliliği engelleme görüşmeleri sonuçsuz kaldı
Birleşmiş Milletler ülkelerinden temsilcilerin plastik kirliliğinin önüne geçme amacıyla bir anlaşmaya varmak için yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Petrol zengini ülkelerin plastik üretimine sınırlama getirilmesine karşı çıkması, anlaşmaya varılmasını engelledi