07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2024 16:20 | Son Güncelleme: 19.02.2024 16:20

Hastanenin enerjisi güneşten gelecek

Enerjisa Enerji ve MLP Care, grubun bünyesindeki hastanelerin enerji ihtiyacını temiz kaynaklardan karşılayacak ve yıllık 73 bin ton karbon salınımının önüne geçilecek bir projeye imza atıyorlar
Hastanenin enerjisi güneşten gelecek

MLP Care ve Enerjisa Enerji YEO Teknoloji’nin çözüm ortağı olarak katkı sunacağı Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleri için bir araya geldiklerini duyurdular. Proje kapsamında Türkiye’nin dört ilinde yedi farklı noktada kurulacak güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrik ile MLP Care bünyesindeki hastanelerin enerji ihtiyacının temiz kaynaklardan karşılanması ve yıllık 73 bin ton karbon salınımının önüne geçilmesi planlanıyor.

İhtiyacın yüzde 90’ından fazlası karşılanacak

Çankırı, Yozgat, Sivas ve Gaziantep illerindeki yedi farklı noktada kurulacak olan santraller sayesinde MLP Care’in Türkiye’de hizmet veren 27 Medical Park ve Liv Hospital şubelerinin enerji ihtiyacının yüzde 90’ından fazlası karşılanacak. Performansa dayalı iş modeli anlayışıyla kurulacak olan GES’ler ile yıllık ortalama 112,401 GWh temiz enerji üretilerek, yıllık 73 bin tonun üzerinde karbon salımı engellenecek.

MLP Care Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Usta projeyle ilgili “75 MWp’lık bir operasyonu başlatmış olduk. 2024 yılı içerisinde bu projelerin büyük çoğunluğu tamamlanmış ve devreye girmiş olacak. Böylece yaklaşık yıllık 40 bin hanenin elektrik tüketimine denk gelecek miktarda yenilenebilir enerjiyi hastanelerimizde kullanıyor olacağız” şeklinde konuştu.

“Sorunun parçasıysanız çözümün de olmak zorundasınız”

YEO Teknoloji’nin arazilerin bulunması, izin süreçlerinin yürütülmesi, detay mühendislik çalışmalarının yapılması ve santrallerin inşası konularında çözüm ortağı olarak yer aldığı proje, Enerjisa Enerji’nin ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında geliştirdiği yenilenebilir enerji uygulamalarına dahil oluyor. “Projeye başlarken Enerjisa olarak sürdürülebilirlik ekseninde başladık” diyen Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, buradaki önemli başlıklardan birinin dekarbonizasyon olduğunu, bunun da sebebinin dünyadaki toplam karbon ayak izinin yüzde 80’inin enerji sektörüne ait olduğunu hatırlatıyor. “Sorunun bir parçasıysanız çözümün de bir parçası olmak zorundasınız” diyen Pınar bu önemli projeyi MLP ile beraber Türkiye’de sağlık hizmetleri sektörünün de karbon ayak izini azaltabilmek için hayata geçirdiklerini belirtti.