19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 25.11.2022 04:30 | Son Güncelleme: 25.11.2022 04:30

Kadınlar için harekete geçme zamanı

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye herkesi yakın partner şiddetine karşı birlikte durmaya davet etmek için #SheSaidNo kampanyasını başlatıyor
Kadınlar için harekete geçme zamanı

Asya Varbanova- Un Women Türkiye Ülke Direktörü 
Alvaro Rodriguez- Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü 

25 Kasım, Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Kadınlara yönelik var olan en yaygın insan hakları ihlalini hatırlattığımız ve herkesi şiddete karşı birlik olmaya davet ettiğimiz gün.
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, son 10 yıldır olduğu gibi halen dünya çapında yaklaşık 3 kadından en az 1’inden fazlasını etkileyen yaygın bir sorun. Bu durum, yaşamları boyunca yaklaşık 736 milyon kadının birlikte olduğu eşi ya da partneri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz bırakıldığı anlamına geliyor. Cinsel taciz, dijital şiddet, zararlı uygulamalar ve cinsel sömürüyü de hesaba kattığımızda bu sayı daha da yükseliyor. Son küresel tahminler ise ortalama olarak her 11 dakikada bir, bir kadının veya kız çocuğunun kendi aile üyelerinden biri tarafından öldürüldüğünü gösteriyor.

Asya Varbanova- Un Women Türkiye Ülke Direktörü 

 

2030’a az zaman kaldı

2015 yılında, Birleşmiş Milletler üye devletleri tarafından kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı, 2030 senesine kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesini hedefliyor. Fakat ne yazık ki 2030 yılını karşılamaya 10 yıldan az bir sürenin kaldığı şu günlerde, dünyanın bu amaca henüz yeterince yaklaşmadığını görüyoruz. Yasalarda yapılan reformlara rağmen bu hızla devam ettiğimiz takdirde yasalardaki boşlukların kapatılması ve kadınlara yönelik ayrımcı yasaların kaldırılması 286 yıldan fazla sürebilir. 2030 yılına kadar çocuk yaşta evlilikleri sona erdirmek için ilerlemenin son 10 yıla göre 17 kat daha hızlı olması gerekiyor.

Alvaro Rodriguez- Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü 

Kadınların güvenliği, temel sağlığa, yaşam standartlarına ve güçlenmiş bir topluma açılan kapıdır ve eşitliği sağlamak için gerekli bir koşuldur. Bunu sağlamak için kanıta dayalı çözümlerle adım atmalı ve etkili olduğunu bildiğimiz stratejileri devreye sokmalıyız. Bu stratejiler, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti besleyen ve devam ettiren zararlı kalıp yargılar gibi şiddetin temel nedenlerini ortadan kaldırmalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yasalar ve politikalar uygulanmalı, kadınların ve kız çocuklarının güvenliği, korunması ve iyileşmesi için gerekli hizmetler sağlanmalıdır. Kadınların ve kız çocuklarının farklı ihtiyaç ve önceliklerini kapsayan dönüştürücü ve kolektif eylemlerde bulunulmalı ve çeşitli nedenlerle çoklu ayrımcılığa maruz bırakılan topluluklardaki kadınların gereksinimleri gözetilmelidir.

16 günlük aktivizm programı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in öncülüğünde, 25 Kasım ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasında düzenlenen 16 Günlük Aktivizm kampanyasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için herkes harekete davet ediliyor. Bu sene kampanya, herkesi kadınlara yönelik şiddete son hareketinin simgesel rengi olan turuncu renkte giyinmeye, farkındalık yaratan etkinlikler düzenlemeye, kadın kuruluşlarına katılmaya, seslerini yükseltmeye davet ediyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi olarak Türkiye’de bu yıl kadınların en yaygın maruz kaldığı şiddet biçimlerinden biri olan yakın partner şiddetini ele alıyoruz. Kadınlar, yakın partner şiddetine mevcut ve/veya eski eşleri ya da partnerleri tarafından maruz bırakılıyor. Dünya çapında, 15 yaş ve üstü 640 milyondan fazla kadın yakın partner şiddetine maruz bırakılıyor. Bu neredeyse her 3 kadından 1’ine karşılık geliyor. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yakın tarihte yapılan ve 13 ülkede uygulanan araştırmaya göre her 10 kadından 7’si partnerlerin uyguladığı sözlü veya fiziksel tacizin pandemi sürecinde daha yaygın hale geldiğini söylüyor. Türkiye’de ise 2014 yılında yapılan “Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”na göre her 10 kadından yaklaşık 4’ü eşi veya birlikte olduğu erkekler tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılıyor.

#SheSaidNo

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye olarak bugün, kamuoyunu bilinçlendirmek ve herkesi yakın partner şiddetine karşı birlikte durmaya davet etmek için #SheSaidNo kampanyasını başlatıyoruz. Bu kampanya ile, bu şiddet biçiminin belirtileri ve sonuçları ile yakın partner şiddetinin nasıl tespit edileceği ve bu konuda nasıl harekete geçilebileceği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Herkesi UN Women Türkiye Instagram hikayesinden testleri çözerek konuyla ilgili farkındalıklarını artırmaya ve shesaidno.info internet sitesinde yakın partner şiddetiyle ilgili daha fazlasını öğrenmeye davet ediyoruz. Tüm kamu kurumlarını, özel sektörü, sivil toplum kuruluşlarını, belediyeleri, kanaat önderlerini ve Türkiye’nin her noktasından kadın ve erkekleri #SheSaidNo kampanyasına katılarak kadınlara yönelik şiddeti sona erdirme çabalarını hızlandırmaya davet ediyoruz. Bu şiddeti her yerde önlemek için güçlerimizi birleştirelim ve şimdi harekete geçelim!