26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 31.03.2023 23:44

Sürdürülebilirliğin kafe’leşmiş hali

Bir kafe düşünün, bahçesinde yetiştirdikleriyle cheesecake ve bitki çayları yapıyor. Deterjanından sabununa kendisi üretiyor. Mutfağından çıkan atıklar kompost ve malç olarak toprağı besliyor. Üzerine mahallelinin de atığını topluyor. Ve saklama kabı ve termosuyla gelene de indirim yapıyor
4 metrekarelik dükkandan cheesecake’inizi take-away olarak alabilir ya da tam karşısında yer alan  kafede (büyük fotoğrafta) arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.
4 metrekarelik dükkandan cheesecake’inizi take-away olarak alabilir ya da tam karşısında yer alan kafede (büyük fotoğrafta) arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

Kadıköy Yeldeğirmeni’nde ana cadde üzerinde küçücük bir dükkan Annapurna Cheesecake. Adını Hint mitolojisinden alıyor, Sanskritçede “hasat tanrıçası” anlamına geliyor. İki dükkan arasında sıkışıp kalmış bir görüntüsü var. Sarı dış giydirmesi de olmasa önünden fark etmeden geçip gitmek işten değil. Gelgelelim bu minnoş dükkanın mahalledeki işlevi küçümsenecek gibi değil. Tıbbi aromatik bitkiler yetiştirdikleri gibi atık yağlardan kendi Arap sabunlarını üretiyorlar. Çay ve kahve posalarını ayrı alanlarda biriktirip toprak yüzeyinde malç olarak kullanıyorlar. Mutfaktan çıkan kahve posalarını da arzu edenlere veriyorlar, peeling için kullanılıyor. Ve liste uzayıp gidiyor.