23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2023 04:31 | Son Güncelleme: 03.04.2023 10:47

Sürdürülebilirliğin son adımı: Tüketim sonrası dönüşüm

Dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi Nestlé, tarladan sofraya, sofradan geri dönüşüme kadar kayıpsız bir yaşam döngüsü için pazara yalnızca kaliteli, lezzetli ve sağlıklı ürünler değil, aynı zamanda gezegenin geleceğini gözeten, çevre dostu ürünler de sunuyor
Sürdürülebilirliğin son adımı: Tüketim sonrası dönüşüm

Nestlé, “Net Sıfır”ın yanı sıra “karbon nötr markalar” yaratma hedefiyle küresel çapta sürdürülebilir, saygılı ve güvenli ambalajlama çözümleri geliştirmeyi önceliklendirirken ambalaj dönüşümünü güçlendiriyor. Şirket, gıda paketlemeye uygun geri dönüştürülmüş plastik pazarının oluşturulması için 1,5 milyar İsviçre frangı yatırım yapacak.

Bugünün ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini artırmanın sürdürülebilir çalışmalarla mümkün olabileceğine inanan Nestlé, 186 ülkede 350’den fazla fabrikasıyla faaliyet gösterdiği her alanda, 2050’ye kadar “Net Sıfır” yol haritasını rehber alıyor. “Ortak Değer Yaratma” anlayışıyla şirket, içinde bulunduğu toplumlara, faaliyet alanları doğrultusunda katkı sağlamayı hedefliyor. Yarını tehdit eden konularla mücadele edebilmek için uzun vadeli ve sürdürülebilir çalışmalara odaklanan şirketin, Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi (UN Global Compact) çerçevesinde belirlenen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefini temel alan 36 taahhüdü bulunuyor.

İnsana, topluma ve gezegene karşı duyduğu sorumlulukla Nestlé, performansını geliştirecek stratejik adımları kurgularken ürün ham maddelerinin tedarikinden atık dönüşümüne kadar uzanan geniş bir yelpazede bu yolculukta doğayı iyileştirecek ekolojik bir dönüşüm yaratmanın da yollarını arıyor.

Geri dönüştürülmüş plastik malzeme için 1,5 milyar İsviçre Frangı

Bu doğrultuda Nestlé ürünlerinin yaşam döngüsündeki son adımı olan ambalaj atıklarının neden olduğu zararı en aza indirmek için; 2025 yılı sonuna kadar tüm ambalaj malzemelerinin tamamını geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir hale getirme, geri dönüştürülmemiş plastik kullanımını 1/3 oranında azaltmayı taahhüt etti. Şirket, gıda paketlemeye uygun geri dönüştürülmüş plastik pazarının oluşturulması için yaklaşık iki milyon metrik ton gıda paketlemeye uygun geri dönüştürülmüş plastik malzeme alacak ve bunlar için 1,5 milyar İsviçre frangı yatırım yapacak.

Ambalajlar Çöpe Dönüşmesin

Nestlé taahhütleri çerçevesinde plastikler de dahil olmak üzere ambalajlarının hiçbirinin çöp sahasına veya çöpe dönüşmemesi için daha iyi sistemlerle daha az ve iyi paketleme stratejisini izliyor.

  • Genel olarak plastik ambalaj malzemesinin ve özel olarak işlenmemiş plastik kullanımının azaltılması, tek kullanımlık ambalaj ihtiyacını ortadan kaldırmak için yeniden kullanılabilir ve yeniden doldurulabilir sistemlerin ölçeklendirilmesini sağlayan daha az paketleme,
  • Geri dönüşümü kolaylaştırmak için alternatif ambalajları yeniden tasarlamak ve öncülük etmek için daha iyi paketleme,
  •  Atıksız bir geleceği şekillendirmeye ve Nestlé'nin, perakende iş ortaklarının ve tüketicilerin davranışlarını yeniden düşünmeye yardımcı olan altyapıyı desteleyerek geri dönüşümü teşvik etmek için daha iyi sistemler tasarlıyor.

Plastik Ambalajların %90’a yakını geri dönüşüm için tasarlandı

Şirket; portföy değişiklikleri ve yeniden tasarlanan ürünleriyle, 2022 sonu itibarıyla, plastik ambalajlarının yüzde 90'a yakınını geri dönüşüm için tasarladı. Küresel taahhütlerin itici gücü ve yerel tecrübelerden yararlanarak ortaya koydukları sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, Nestlé Türkiye’nin özellikle ambalaj dönüşümünde global hedeflerin ilerisinde olduğunu dile getiren Nestlé Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu, “Nestlé 2025’e kadar ambalajlarının yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olmasını taahhüt etti. Ambalajlarımızda kullanılan plastik oranının azaltılması ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bugün Türkiye’de ürün ambalajlarımızın yüzde 93’ü bu şekilde tasarlanmış durumda. 2023 yılı içinde alacağımız aksiyonlar ile bu oranımızı %95 üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2021 yılında, hem Nesquik süt ürünümüzde hem de Türkiye’de ürettiğimiz yerli enteral beslenme ürünlerimizde kağıt pipete geçerek, yıllık 16,2 ton plastik kullanımını engelledik. Bir litrelik Nestlé Pure Life ambalajlarının yüzde 50’sini geri dönüştürülmüş şişeden üreterek tüketiciye sunduk” dedi.

 Nestlé Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Zeynep Sungu

2022 yılı içinde su ve gıda fabrikalarımızda kullanılan plastik ambalajların yapılarının veya ölçülerinin değiştirilerek daha az ambalaj kullanımı sağlayan projeleri hayata geçirdiklerini belirten Sungu, “Gıda tarafında yıllık kullanımı 150 ton üzerinde olan kompozit yapıdaki geri dönüşüme uygun olmayan ambalajın, geri dönüşüme uygun hale getirilmesi için çalışmalara başladık. Bu projelerimiz ilerleyen yıllarda da devam edecek” dedi.

Sofradan geri dönüşüme: Karbon nötr markalar

Tarladan sofraya “Net Sıfır” hedeflerinin yanı sıra sofradan geri dönüşüme sürdürülebilirliğin ötesine uzanan “Karbon Nötr” markalar yaratma amacıyla faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Zeynep Sungu sözlerine şu ifadelerle devam etti: “2022 yılında karbon nötr olan Nespresso markamızın, Mayıs ayında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumlulukta en yüksek standartları karşılayan işletmelerin layık görüldüğü B Corp™ sertifikasını elde etti. Yarını düşünmek ve sürdürülebilirlik Nestlé’nin şirket kültürünün bir parçası. Yalnızca ham madde ve üretim değil ürünlerimizin lojistiğinden ambalajlamasına kadar olan tüm süreçlerinde sürdürülebilirliği devam ettirecek projeler üretiyoruz. Hedefimiz, zaman içerisinde daha fazla karbon nötr marka yaratarak bu döngüyü büyütmek.”

Sıfır atık bilinci fabrika dışına taşındı

Türkiye genelinde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında, Bursa Karacabey’deki gıda ve Kestel’deki su dolum tesisinin, “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandığını söyleyen Sungu: Nestlé’nin Türkiye’deki fabrikalarının tamamının “sıfır atık” hedefine ulaştığını açıkladı. “Sıfır atık” bilincini çalışma alanlarının dışına taşıyarak hayatın her alanında bir yaşam biçim olmasını hedeflediklerini vurgulayan Sungu: “Her yıl çeşitli lokasyonlarda gerçekleştirdiğimiz, ‘plogging’ başlıklı çevre temizliği etkinliklerimiz ile ‘sıfır atık’ bilincini fabrika dışına taşıyoruz. Paydaşlarımızın da katılımı ile gerçekleştirdiğimiz çevre temizliği etkinliklerimizde, binden fazla katılımcıyla, 17 tondan fazla atığın geri dönüştürülmesi sağladık” dedi.