16 Temmuz 2025, Çarşamba
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 01.03.2025 16:53 | Son Güncelleme: 01.03.2025 17:15

TikTok etkisi Antarktika'yı tehlikeye sokuyor

Sosyal medyanın etkisiyle Antarktika, hızla popüler bir turizm merkezi haline geliyor. Turist akını ekosistemi tehdit ederken, uzmanlar istilacı türler ve hızlanan buz erimesine karşı uyarıyor. Antarktika Antlaşması’na taraf ülkeler, ziyaretçilerden vergi alınmasını gündeme getirdi
Shutterstock
Shutterstock
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

İspanya’nın El Pais gazetesi, "Dünyanın en soğuk bölgesi nasıl gözde bir tatil destinasyonuna dönüştü?" sorusunun peşine düşerek Antarktika turizmini mercek altına aldı. Haberde, özellikle TikTok'un Antarktika'ya seyahatleri popülerleştirdiği belirtildi. Penguenlerin yaşam alanlarının turistlerle dolduğu, bu durumun ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği ifade ediliyor.

Vergilendirme gündemde

Antarktika Antlaşması’na taraf ülkelerin, bölgeye gelen ziyaretçilerden vergi alınmasını değerlendirdiği bildirildi. İspanya ordusuna mensup üç askerle birlikte kıtaya giden iki El Pais çalışanı, Antarktika’yı ülkelerindeki ünlü tatil beldesi Benidorm’a benzetti. Turistlerin, sosyal medya için çekim yaparken kendilerini karşıladıklarını aktardı.

Roald Amundsen adlı lüks kruvaziyerin her biri 22 bin dolar ödeyen 500 yolcuyu bölgeye taşıdığı, ayrıca başka gemilerin de Antarktika’ya turist getirdiği belirtildi.

İspanya Kutup Komitesi Başkanı biyolog Antonio Quesada, kıtaya gelen turistlerin, bölgede bilim insanları ve askerleri gördüklerinde şaşırdıklarını ifade etti. Avustralyalı coğrafya uzmanı Anne Hardy ise sosyal medya platformlarının etkisine dikkat çekerek, buz dağlarının arasında DJ eşliğinde dans etme, penguen kostümüyle yüzme ve buz parçalarını içkilere ekleme gibi aktivitelerin popüler hale geldiğini söyledi.

Starlink ile canlı yayın

El Pais’in haberine göre, kıtada maraton koşmaktan kano yapmaya, zirve tırmanışlarından erotik partilere kadar çeşitli aktiviteler sunuluyor. Elon Musk’ın Starlink uydularıyla bölgede canlı yayın yapılabildiği de aktarıldı.

Ancak uzmanlar, turizmin ekosisteme zarar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Hardy, turistlerin bölgeye istilacı türler taşıma riskine dikkat çekerken, Antarktika Antlaşması’na göre kıtada yalnızca turizm ve balıkçılığa izin verildiği, bunun da sıkı kurallara tabi olduğu hatırlatıldı.

Bölge üzerinde söz sahibi 29 ülkenin, turizmin düzenlenmesi konusunda ek önlemler alması gerektiği belirtilirken, Quesada, haziran ayında düzenlenecek zirvede turistlerden vergi alınmasının gündeme geleceğini açıkladı.

Turist sayısı rekor kırdı

Uluslararası Antarktika Tur Operatörleri Birliği’nin (IAATO) verilerine göre, 1990’ların başında yılda 7 bin olan ziyaretçi sayısı, 2017’de 44 bine, 2024’te ise 125 bine yükseldi. Bilim insanları, turist akınının Antarktika ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. 2022’de yayımlanan bir araştırma, turist faaliyetleri nedeniyle bölgedeki karların daha hızlı eridiğini ortaya koydu. Ekolojistler, bölgede alışılmadık düzeyde yüksek karbondioksit tespit edildiğini belirtiyor.

İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklık rekorlarının yaşandığı Antarktika’da, bitki örtüsünün hızla genişlediği kaydedildi. Nature Geoscience dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 1986’da 1 kilometrekareden küçük bir alanda bulunan bitki örtüsü, 2021 itibarıyla 12 kilometrekareye ulaştı.

Uzmanlar, kıtadaki ekosistemin korunması için turizm faaliyetlerinin sıkı şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.