25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2022 22:23 | Son Güncelleme: 14.05.2022 23:12

16 Mayıs’ta Süper Çiçek Kanlı Ay Tutulması gerçekleşecek

Pazar günü gece yarısından sonra Süper Ay ile Tam Ay Tutulması aynı anda gerçekleşecek. Süper Çiçek Kanlı Ay Tutulması olarak adlandırılan bu olay yılın en büyük ve en parlak dolunaylarından birinin görülmesine neden olacak
16 Mayıs’ta Süper Çiçek Kanlı Ay Tutulması gerçekleşecek

Pazar gecesi Dünya’nın Güneş ve Ay arasına girmesiyle Tam Ay Tutulması meydana gelecek. Dünya, ayın yüzeyinde dev bir gölge oluşturacak ve bu ayın kırmızı bir renkte görünmesine neden olacak.

Nerelerden izlenebilecek?

Kanlı Ay Tutulması ile aynı anda Süper Ay da gerçekleşecek. Ay, Dünya yörüngesine en yakın noktada olacağı için her zamankinden büyük ve parlak görünecek.  Türkiye’den görülemeyecek Tam Ay tutulması Amerika, Antartika, Avrupa, Afrika ve Doğu Pasifik'in bazı bölgelerinden izlenebilecek.

Ay tutulması saat kaçta?

Tutulma Türkiye saatiyle saat 05.58’de meydana gelecek. Kanlı ay ise saat 08.55’te en net görünümüne ulaşacak. Bu tutulma 2022’deki iki ay tutulmasından ilki olacak. Bir sonraki tutulması ise 8 Kasım’da meydana gelecek. 

Kanlı Ay

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna Kanlı Ay adını veriyorlar.

Süper Ay

Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngesinde Yerküre'ye en yakın olduğu konumundaki görünümüne Süper Ay deniliyor. Bu görünüm, Ay'ın olağandan büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.

Çiçek Ay

Çiçek Ay adlandırması ise Kuzey Yarım Küre'de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, mayıs ayında ortaya çıkan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor. Tutulma, ayın tüm bu niteliklerini aynı anda görünür kılacak. 

(Kaynaklar: Space, DailyMail, CBS News, AA)