20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 01.02.2023 22:24 | Son Güncelleme: 01.02.2023 22:29

AB yetkilisi ile yeni yasayı görüştü: Twitter’a stres testi yapılacak

Avrupa Birliği komisyonu üyesi Thierry Breton, birkaç ay içinde uygulamaya koyulacak sosyal medya düzenlemesine dair Twitter CEO'su Elon Musk ile bir görüşme gerçekleştirdi. Buna göre AB, yeni yasaya uygunluğunu incelemek için Twitter'a stres testi yapmayı planlıyor
AB yetkilisi ile yeni yasayı görüştü: Twitter’a stres testi yapılacak

Avrupa Birliği (AB)  komisyon üyesi Thierry Breton, yeni sosyal medya düzenlemesine dair Twitter CEO’su Elon Musk ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Breton, Musk'a Twitter’ın yeni sosyal medya düzenlemelerine hazırlanmak için önümüzdeki aylarda daha fazlasını yapması gerekeceğini söyledi. Breton, görüşmede Twitter gibi büyük platformların dijital hizmetler yasası ile tamamen uyumlu hale gelmeleri için yalnızca birkaç ayları olduğunu aktardı. Musk daha önce, AB’nin yeni kurallarına uymayı planladığından bahsetmişti. 

"Uyumlu ilerlememiz gerekiyor"

Breton’ın ofisi tarafından sağlanan görüşmenin bir özetine göre Breton, "Önümüzdeki birkaç ay, taahhütleri gerçeğe dönüştürmek için çok önemli olacak. Yasa ile tam uyum yolunda ilerleme görmemiz gerekiyor. Ekibim Twitter ve diğer tüm online platformların çalışmalarını yakından takip edecek” ifadelerini kullandı. Breton'ın bir yardımcısı, Musk ile yapılan görüşmenin yapıcı olduğunu ve önceki toplantılardan daha fazla ayrıntıya girdiğini söyledi. Yardımcı, görüşmenin bir saatten fazla sürdüğünü söyledi. 

Dijital hizmetler yasasının uygulanmasından sorumlu olan Avrupa Komisyonu, görüşmenin özetine göre, önümüzdeki haftalarda Twitter'da stres testi olarak adlandırdığı bir şeyi yapacak. Breton'un yardımcısı, böyle bir testin, Twitter'ın uygulamalarının hangi unsurlarının yeni mevzuata uygun olup olmadığını ayrıntılı olarak incelemek için Twitter ve komisyon yetkilileri arasında bir toplantıyı içerebileceğini söyledi.

Platformun hizmetleri engellenebilir

Breton ile yapılan görüşmenin ardından Musk, Twitter'da “AB'nin şeffaflık, hesap verebilirlik ve bilgi doğruluğu hedeflerinin bizimkilerle uyumlu olduğunu" diye yazdı. Yeni yasa, herhangi bir uyumsuzluk için ağır para cezaları ve belirli tekrarlanan ihlaller durumunda bir platformun hizmetlerini engelleme potansiyeli taşıyor.

Avrupa'daki yetkililer, geçen yıl Twitter'ın, yaygın işten çıkarmalar ve işten ayrılmaların şirketin Brüksel ofisini boş bırakması ve içerik denetiminden sorumlu personel saflarını azaltmasının ardından yeni AB yasasına nasıl uyabileceği konusunda sorular yöneltti. Musk, Twitter'ın yerel yasalara uyması gerektiğini ancak genel olarak çevrimiçi içeriğin denetlenmesinde bunun ötesinde adımlar atmaması gerektiğini söyledi. Twitter, son aylarda, eski Başkan Donald Trump'ınki de dahil olmak üzere, yayınladıkları içerik nedeniyle daha önce askıya alınan bazı kullanıcı hesaplarını eski haline getirdi.