25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2022 17:49 | Son Güncelleme: 15.09.2022 17:55

Adobe, Figma’yı 20 milyar dolara satın alacak

Dünyanın en büyük medya ve grafik programlarını üreten Adobe, web tabanlı tasarım yazılımı Figma'yı 20 milyar dolara satın alacağını duyurdu. Anlaşmanın açıklanmasının ardından şirketin hisseleri yüzde 13 düştü
Adobe, Figma’yı 20 milyar dolara satın alacak

Adobe Inc., profesyonel tasarımcılar için araçları genişletmeyi hedefliyor. Şirket bugün, tasarım yazılımı Figma’yla 20 milyar dolarlık satın alım için anlaştıklarını duyurdu. Buna göre ödemenin bir kısmı nakit bir kısmı hisse senediyle yapılacak. 

Hisselerinde büyük düşüş

Ancak Adobe’un hisseleri açıklamanın ardından yüzde 13 düştü. Bu şirketin iki yıldan uzun süredir yaşadığı en büyük düşüş oldu. Müşterilerin yazılım geliştirirken işbirliği yapmalarına olanak tanıyan Figma, pandemi sırasında insanların uzaktan çalışmaya başlamasıyla daha fazla talep gördü. Şirket, son yıllarda Airbnb Inc., Google, Herman Miller ve Kimberly-Clark Corp. gibi büyük şirketlerdeki yazılım tasarımcılarından oyunlar, haritalar ve sunumlar oluşturan bireyleri de kapsayacak şekilde müşteri tabanını genişletti.

Yatırımcılar şüpheli

On yıldan fazla bir süredir Wall Street'in favorisi olan Adobe, hisselerinin yılın başından bu yana değerinin üçte birinden fazlasını kaybetmesiyle teknoloji krizinde darbe aldı. Yatırımcılar, Adobe'nin gelirinin yaklaşık yüzde 60'ını oluşturan tasarım profesyonellerine yönelik yazılım serisinin hakimiyeti konusunda giderek daha fazla şüpheci hale geldi. 

Şirket, yaratıcı yazılımlarını tüketicilere, küçük işletmelere ve sosyal medya influencerlarına satmak için Photoshop Express gibi daha erişilebilir web tabanlı uygulamaları hedefledi. Ancak bu girişim, Figma, Lightricks Ltd. ve Canva Inc. gibi yeni başlayanlar arasında rekabetle karşılaştı. 

San Francisco merkezli Figma, yaklaşık on yıl önce Dylan Field ve Evan Wallace tarafından kuruldu. Başlangıçta, tasarımcıların gerçek zamanlı olarak ortak çalışmalarına olanak sağlayan tarayıcı tabanlı yazılım tasarım araçlarını tanıttı. Şirket, bir yıl önceki son finansman turunda 10 milyar dolar değerindeydi. Figma'nın destekçileri arasında risk sermayesi şirketleri Kleiner Perkins, Index Ventures ve Greylock Partners yer alıyor. 

Bloomberg Intelligence'den Anurag Rana, anlaşmanın değerinin çok yüksek olmasının Adobe hisseleri üzerinde baskı oluşturdunu söyledi. Ancak Adobe bu konuda iş stratejisini savundu.