16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 01.10.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Amazon’dan ortalığı kolaçan eden ev robotu

Astro oldukça sevimli. Üstelik işlevsel tarafları da var ama şimdilik maalesef elleri ve kolları yok
Amazon’dan ortalığı kolaçan eden ev robotu

Amazon şirketi, kendi geliştirdiği Alexa isimli akıllı ev teknolojisinden de yararlanarak ilk ev robotunu piyasaya sürdü.  Astro isimli robot, sahibi tarafından uzaktan kumandayla kullanılabildiği gibi siz evde yokken evcil hayvanlarınız hakkında bilgi verebiliyor ya da evdeki olağan dışı bir olay hakkında sizi uyarabiliyor. Örneğin ocağı açık unuttuğunuzdan şüphelendiğinizde Astro’ya sorabiliyorsunuz, o da periskopik kamerasını kullanarak gidip kontrol ediyor. Keza, robotu bir alarm sistemi gibi de kullanabiliyorsunuz. Dilerseniz Astro’ya evin belirli bölümlerini yasaklayabiliyorsunuz ya da “Rahatsız etme” moduna alabiliyorsunuz. Kamera ve mikrofonlarını kapatma seçeneği de mevcut ancak bu durumda robotunuz haraket etme yeteneğini yitiriyor. 

İfade çeşitliliğinde iddialı

Şirket, yaşı ilerleyen insanlara da destek olabileceğini söylediği Astro’nun tekerlekli bir Alexa’dan fazlası olduğunu söylüyor. Hatta iddialı oldukları konulardan biri de robot hareket ve ifade çeşitliliği.  Nitekim, robotun tanıtımında Astro’dan “beatbox” yapması istendi, o da kendi çaldığı hip hop şarkı eşliğinde başını sallayarak çeşitli yüz ifadeleri sergiledi.  Uzmanlara göre, kolları olmayan robot, Amazon’a bu alanda adım atarak ilerleme şansı tanıyacak. Astro basamak inip çıkamıyor. Robotun bu özelliğiyle dalga geçen bir eleştiri yazısından alıntı yapan Verge dergisi, “Astro fırsatını bulursa kendisini merdivenlerden aşağıya atabilir” ifadesine yer verdi.  Aynı yazıda Astro’nun evinde güvenlik önlemi almak isteyen ancak her odaya kamera yerleştirmeyi tercih etmeyen insanların işine yarayabileceği ifade edildi.  Amazon, Astro’yu 999.99 dolara satacak ancak ABD’de piyasaya sürülen birinci partinin ardından bu fiyat 1499.00 dolara çıkacak. 

Güvenlik drone’u kayıp

Şirket daha önce de yine Alexa’yı kullanarak bir akıllı mikrodalga fırın çıkarmıştı. Şirketin yine öncesinde duyurduğu benzer bir girişimi de The Always Home Cam adlı, evde kullanılan güvenlik drone’uydu ancak bu cihaz henüz piyasaya sürülmedi ve bu konuda bir açıklama yapılmadı.