16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2023 21:13 | Son Güncelleme: 09.04.2023 21:32

Apple Çin ile ABD mücadelesinin ortasında kaldı

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları gün geçtikçe kızışırken global pazarın önemli isimleri ise bu mücadelenin ortasında kaldı. Temsilciler Meclisi komitesinin başkanı olan Mike Gallagher'a göre Apple ve Disney gibi şirketler ayrışmanın tam ortasında ve büyük zorluklarla yüz yüze
Apple Çin ile ABD mücadelesinin ortasında kaldı

ABD-Çin rekabetine odaklanan Temsilciler Meclisi üyesi Mike Gallagher, şirketlerin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi nasıl yönettikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere Kaliforniya'ya yaptığı üç günlük gezinin bir parçası olarak Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook ve Disney CEO'su Bob Iger ile bir araya geldi.

Bloomberg'in haberine göre Gallagher konuyla ilgili "Apple bu rekabetin en karmaşık yönünün merkezinde yer alıyor, yani Çin'de büyük bir varlığı olan şirketler bir tür seçici ekonomik ayrışmanın kaçınılmaz olduğu gerçeğiyle başa çıkmak zorunda kalacaklar" sözlerini kaydetti ve bu durumun daha da kötüleşeceğinin sinyalini verdi.

Wisconsin'den bir Cumhuriyetçi olan Gallagher ve Demokrat mevkidaşı Raja Krishnamoorthi, yaklaşık yarım düzine milletvekilinden oluşan bir gruba teknoloji ve eğlence yöneticileriyle toplantılarla dolu bir program boyunca liderlik etti. Programda Apple, Google, Microsoft ve Palantir Technologies yöneticileri ile öğle yemeği ve Marc Andreessen ve Vinod Khosla'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık bir düzine önde gelen risk sermayedarıyla akşam yemeği yer aldı.

Seçici bir ayrışma yaşanacak

Milletvekilleri ayrıca Iger ve diğer Hollywood yöneticileriyle bir araya gelerek ABD'li eğlence şirketlerinin Çin pazarı için içeriklerini sansürlemesiyle ilgili endişeleri tartıştı. Gezi, yeni oluşturulan komitedeki milletvekillerinin Washington DC dışına çıkma ve özel sektörü dinleme çabalarının bir parçasıydı.

Gallagher, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen'in New York ve Kaliforniya ziyaretine karşılık olarak Çin'in yaptığı askeri manevralar da dahil olmak üzere son zamanlarda yaşanan gerginliklere rağmen, yakın gelecekte Çin'den tamamen kopuş görmediğini söyledi. Bunun yerine, hassas malzemelerin bazı tedarik zincirlerinin kademeli olarak Çin dışına taşınmasını öngören "seçici bir ayrışma" yaşanacağını, bu sürecin şirketler için karmaşık ve maliyetli olduğunu kabul ediyor.

Sektör yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde, çoğunun Çin ekonomisinin hangi alanlarından uzak durmaları gerektiği konusunda "hükümetten parlak ve net çizgiler" istediklerini söyledi.

Gallagher, Çin'in geliştirdiği yapay zekâ yatırımlarına yönelik dış yatırım kısıtlamalarının yanı sıra kuantum bilişim, biyomühendislik, gelişmiş yarı iletkenler ve askeri amaçlarla kullanılabilecek diğer teknolojiler gibi diğer kilit alanlardaki yatırımlara yönelik kısıtlamalara "neredeyse oybirliğiyle" destek verildiğini söyledi.

Biden yönetimi, Çin ekonomisinin bazı sektörlerindeki yatırımlarını kısıtlayacak ve diğer alanlarda raporlama gerektirecek bir program üzerinde çalışıyor, ancak bu planlar henüz sonuçlandırılmadı. Gallagher, şimdilik Kongre'nin giden yatırımlarla ilgili bir yasa çıkaracağını düşünmediğini söyledi.

Çin Tayvan'a girerse her şey biter

Gallagher, seçici ayrışma senaryosunun tek istisnasının Çin'in Tayvan'a karşı askeri harekata girişmeye karar vermesi olduğunu ve bu durumda her şeyin biteceğini söyledi.

"Sanırım insanların Tayvan konusunda Çin ile kinetik bir çatışma olasılığını hala göz ardı etme eğilimi var" diyen Gallagher sözlerini şöyle noktaladı: "Bu şirketlere hala sormak istediğimiz sorular var ve bu, komite için çok daha geniş ve uzun bir çabanın başlangıcıydı"