27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2023 23:25 | Son Güncelleme: 04.05.2023 23:36

Biden yapay zekanın olası tehlikeleri konusunda Microsoft ve Google CEO'larıyla görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü Google ve Microsoft dahil olmak üzere önde gelen yapay zeka şirketlerinin CEO'larıyla Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıya katılarak riskleri ve önlemleri tartıştı
Biden yapay zekanın olası tehlikeleri konusunda Microsoft ve Google CEO'larıyla görüştü

ChatGPT gibi uygulamaların kamuoyunun ilgisini çekmesi ve şirketlerin işin doğasını değiştireceğine inandıkları benzer ürünleri piyasaya sürmek için acele etmesiyle birlikte, üretken yapay zeka bu yıl moda bir sözcük haline geldi.

Reuters'ın haberine göre milyonlarca kullanıcı; tıbbi teşhisler koyabildiğini, senaryolar yazabildiğini, yasal özetler oluşturabildiğini ve yazılımlarda hata ayıklayabildiğini söylediği bu tür araçları test etmeye başladı ve bu da teknolojinin gizlilik ihlallerine yol açabileceği, istihdam kararlarını çarpıtabileceği ve dolandırıcılık ve yanlış bilgilendirme akımlarına güç verebileceği konusunda endişelerin artmasına neden oldu.

Reuters'a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, toplantıya "uğrayan" Biden'ın da ChatGPT'yi kullandığını söyledi. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Biden, ChatGPT hakkında kapsamlı bir şekilde bilgilendirildi ve bunu denedi" dedi.

Perşembe günü yapılan iki saatlik toplantıda Google'dan Sundar Pichai, Microsoft'tan Satya Nadella, OpenAI'den Sam Altman ve Anthropic'ten Dario Amodei'nin yanı sıra Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Biden'ın Özel Kalem Müdürü Jeff Zients, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Lael Brainard ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo gibi yönetim yetkilileri yer aldı.

Harris yaptığı açıklamada teknolojinin yaşamları iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu ancak güvenlik, mahremiyet ve sivil haklar konularında endişelere yol açabileceğini söyledi. Baş yöneticilere yapay zeka ürünlerinin güvenliğini sağlamak için "yasal sorumlulukları" olduğunu ve yönetimin yapay zeka konusunda yeni düzenlemeler geliştirmeye ve yeni mevzuatı desteklemeye açık olduğunu söyledi.

Toplantı öncesinde OpenAI'den Altman gazetecilere yaptığı açıklamada Beyaz Saray'ın bu işi "doğru yapmak" istediğini söyledi.

Yönetim ayrıca Ulusal Bilim Vakfı'ndan yedi yeni yapay zeka araştırma enstitüsü kurmak için 140 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını duyurdu ve Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisi'nin federal hükümet tarafından yapay zekanın kullanımına ilişkin politika kılavuzu yayınlayacağını söyledi.

Yapay zeka ve siyaset

Biden'ın yeniden seçileceğini açıklamasından kısa bir süre sonra Cumhuriyetçi Ulusal Komite, tamamen yapay zeka görüntüleriyle oluşturulmuş ikinci bir Biden döneminde distopik bir gelecek içeren bir video hazırladı. Yapay zeka teknolojisi yaygınlaştıkça bu tür siyasi reklamların daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri düzenleyicileri, Avrupa hükümetlerinin teknoloji düzenlemeleri ve derin sahtecilik ve yanlış bilgilendirme konusunda güçlü kurallar oluşturma konusunda benimsediği sert yaklaşımın gerisinde kaldı.

"Bunu bir yarış olarak görmüyoruz" diyen üst düzey yetkili, yönetimin konuyla ilgili olarak ABD-AB Ticaret ve Teknoloji Konseyi ile yakın bir çalışma içinde olduğunu da sözlerine ekledi.