04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 19:02 | Son Güncelleme: 01.05.2023 19:34

Yapay zekaya sohbet etmeyi öğretene 375 bin dolar maaş

ChatGPT ile birlikte yepyeni bir meslek ortaya çıktı. Prompt Engineering (Komut Mühendisliği) ismini taşıyan bu yeni iş kolu ChatGPT dahil sohbet robotlarını eğiten ve geliştirenlerin yaptığı işi tanımlıyor. Bu mesleğin kazancı da dudak uçuklatacak cinsten: Yılda 375 bin dolar
Yapay zekaya sohbet etmeyi öğretene 375 bin dolar maaş

Teknoloji sektöründe yüksek maaşlı pek çok iş kolu var, bunlardan biri de yapay zeka destekli sohbet robotlarının ortaya çıkışıyla hayatımıza giren Komut Mühendisliği

ChatGPT gibi üretici yapay zeka araçlarının yükselişi, yapay zeka sohbet robotlarının yanıtlarını test etmeleri ve geliştirmeleri için sorular ve düzyazılar yazan "komut mühendislerine" ihtiyaç yaratıyor. Bu rollerden bazılarının maaşları 375 bin dolara kadar yükseliyor ve daha da önemlisi bu işi yapabilmek için teknoloji alanında bilgi birikimi de şart değil.

Bir yapay zeka güvenlik ve araştırma şirketi olan Anthropic, şu anda 280 bin ila 375 bin dolar arasında bir maaş aralığıyla "komut mühendisi ve kütüphaneci" için eleman arayışında. İlana göre, temel programlama becerilerine sahip ve büyük dil modellerine "yüksek düzeyde" aşina olan adaylar bu ilan için uygun.

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, komut mühendislerine duyulan ihtiyaçtan bahsetti. Şubat ayında attığı bir tweet'te "bir chatbot eğitmenin gerçekten yüksek kaldıraçlı bir beceri olduğunu" söyledi.

Tarihçiydi komut mühendisi oldu

Copy.ai'de hızlı mühendis olarak çalışan Anna Bernstein, yapay zeka araçlarıyla çalışmaya başlamadan önce serbest yazarlık ve tarihsel araştırma asistanlığı yapıyordu.

Bernstein Business Insider'a verdiği demeçte komut mühendisliği için "Bu işi seviyorum; bir komut için aptalca bir fikir bulabiliyorum ve bunun gerçekten işe yaradığını görebiliyorum. Bir şair olarak bu rol, dile yaklaşma konusundaki takıntılı doğamı da besliyor. Bu benim edebi geçmişim ile analitik düşüncemin gerçekten tuhaf bir kesişimi"

Komut mühendisliği pazarı bile kuruldu

Komut mühendisleri için pazar giderek büyüyor. Geçtiğimiz Haziran ayında faaliyete geçen ve komut mühendislerini buluşturan bir platform olan PromptBase, insanların komut mühendislerini işe almalarına veya komutlarını satmalarına olanak tanıyor.

Bloomberg'e konuşan işe alım uzmanları, teknoloji geçmişi olmayan kişiler için komut mühendisliği alanındaki fırsatlara rağmen, yüksek maaşlı rollerin çoğunun teknoloji odaklı alanlarda daha fazla deneyime ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip kişileri gerektirdiğini söyledi.

Uzmanlık seviyesi maaşı belirliyor

İngiltere ve İrlanda'da bir işe alım ajansı olan Hays'te çalışan Mark Standen Bloomberg'e verdiği demeçte, "Maaşlar 40 bin sterlinden başlıyor, ancak veri tabanımızda yılda 200 bin ila 300 bin sterlin beklentisinde olan adaylar var" dedi ve ekledi: "Uzman komut mühendisleri kendi fiyatlarını belirleyebilir"

Komut mühendisleri için pazar hızla büyürken, bazıları bunun uzun vadede en sıcak rol olmayabileceği konusunda uyarıda bulunmayı ihmal etmiyor. Wharton School'da profesör olan Ethan Mollick Şubat ayında attığı bir tweet'te "Komut mühendisliğinin uzun vadede var olacağına dair şüpheliyim, bu meslek geleceğin işi değil" sözlerini kaydetti.

Cambridge Üniversitesi'nde makine öğrenimi alanında araştırma direktörü olan Adrian Weller, Bloomberg'e verdiği demeçte, komutlar aracılığıyla üretken yapay zeka araçlarıyla etkileşim kurabilmenin çok değerli olduğunu belirtirken "Bunun uzun süre devam edeceğinden o kadar da emin değilim. Komut mühendisliğinin mevcut durumu üzerinde çok fazla durmayın"