25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2023 15:41 | Son Güncelleme: 16.03.2023 16:09

Birleşik Krallık’ta hükümet yetkililerine TikTok yasağı

Birleşik Krallık'ta hükümet yetkilileri, kabine mensupları ve bakanlık memurlarının TikTok kullanması yasaklandı
Birleşik Krallık’ta hükümet yetkililerine TikTok yasağı

Çin yönetimine veri aktarımı yaptığı iddia edildiği gerekçesiyle ABD Hükümeti’nde alınan kararla kamu çalışanlarına yasaklanan TikTok, diğer ülkelerde de benzer yaptırımlarla karşılaşıyor. ByteDance çıkan bu iddiaları sürekli olarak yalanlıyor. Birçok önemli devlet, bu iddiaların oluşturduğu güvensizlik nedeniyle yaptırımlarını arttırıyor. 

Bugün yapılan açıklamaya göre Birleşik Krallık'ta da siber güvenlik riskleri nedeniyle hükümet yetkililerinin telefonlarında TikTok yasaklandı. Lancaster Dükalığı Şansölyesi Oliver Dowden, sınırlı sayıda operasyonel muafiyetle Çin'e ait uygulamanın engellenmesi kararının hükümet uzmanları tarafından yapılan bir incelemeden sonra alındığını söyledi. Ayrıca, bundan böyle yalnızca onaylanmış listede yer alan üçüncü taraf uygulamalarına resmi cihazlarda izin verileceğini açıkladı. 

Ülkede parlamentonun TikTok hesabı, geçen yıl milletvekillerinin firmanın Çin ile olan bağlantıları hakkında endişelerini dile getirmesinin ardından kapatılmıştı. Resmi Downing Street TikTok sayfası yazdan beri güncellenmedi. 

"Kişisel telefonlara da genişletilmeli"

Pekin'e karşı daha sağlam bir tutum çağrısında bulunan eski Muhafazakar Parti lideri Sir Iain Duncan Smith, gelişmeyi memnuniyetle karşıladı. Ancak DailyMail'e etkin bir şekilde çalışabilmeleri için yasağın bakanların ve üst düzey memurların kişisel telefonlarına genişletilmesi gerektiğini söyledi. Smith, "Bakan oldukları sürece erişimleri engellenmeli. Devletin telefonlarında bir güvenlik riski varsa, onların telefonlarında da bir güvenlik riski vardır" dedi.  

Kısıtlama, kullanıcıların hassas verilerine Pekin'deki yetkililerin TikTok'un Çin'de merkezi bulunan sahibi ByteDance aracılığıyla erişebileceği endişelerine yanıt olarak geldi. Geçtiğimiz günlerde ABD, AB ve Kanada da yetkililerin iş cihazlarında uygulamayı kullanması yasaklandı.