19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.06.2023 04:30 | Son Güncelleme: 30.06.2023 04:31

Çip sektörü alev alev

Yapay zekanın hız kazanmasıyla çip tedariğindeki yarış da ulusal güvenlik arayışı da hızlandı. İşte dünyadan çarpıcı gelişmeler
Çip sektörü alev alev

Japon hükümeti 7 milyar dolarlık alım peşinde

Japonya’nın Japan Investment Corp adlı devlet yatırım fonu ülkenin en büyük çip üreticisi JSR Corp’u yaklaşık 1 trilyon yen, yani yaklaşık 7 milyar dolara tamamen satın almak üzere görüşmelere başladı. Gerekçeleri, stratejik sektörü dış etmenlerden korumak. Ekonomi gazetesi Nikkei’nin haberine göre fon, yerli ve yabancı antitröst makamlarıyla uzlaşması halinde bu yıl içinde satın almayı gerçekleştirmek istiyor.
Japon hükümeti mikroçip üretimini ülkenin ekonomik güvenliği açısından stratejik bir sektör olarak görüyor. Bu nedenle anlaşma gerçekleşirse JSR 2024’te Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’ndan çıkacak. 1957’de hükümet destekli bir sentetik kauçuk üreticisi olarak kurulan JSR, bugün küresel teknoloji üreticileri arasında. JSR, fotorezist adı verilen ve yarı iletkenler üzerine desen basmakta kullanılan ışığa duyarlı kimyasalların önde gelen üreticilerinden. Mart ayı itibarıyla The Master Trust Bank of Japan şirketin yüzde 16’sına sahipti. Ancak şirketin hisselerinin yüzde 54.12’si irili ufaklı yabancı yatırımcıların elinde. 2021’deki bir borsa bildirimine göre ValueAct Capital adlı “aktivist yatırımcı” JSR’nin yüzde 9.25 hissesine sahip, yönetim kurulunda bir yöneticisi var.