26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2023 20:44 | Son Güncelleme: 25.03.2023 20:51

Dünya ile Ay'ın arasında dev bir asteroit girecek

Büyük bir asteroit Cumartesi gecesi Ay ile aramızdan geçerken Dünya'dan dürbünle görülebilecek. Bilim insanları da bu sırada asteroidi yakından inceleme olanağı bulacak
Sanal Teleskop Projesi
Sanal Teleskop Projesi

Yalnızca bir ay önce keşfedilen ve 40 ila 90 metre genişliğinde olduğu söylenen bu yapı, neredeyse bir futbol sahası kadar büyük. 2023 DZ2 adı verilen gök taşı, Dünya'nın yanından geçmeden önce Ay'ın 514 bin km yakınından geçecek.

BBC'nin haberine göre böylesine büyük bir asteroidin Dünya'ya bu kadar yakın geçmesi nadir görülen bir durum olsa da endişelenecek bir gelişme değil. Avrupa Uzay Ajansı ve NASA'daki bilim insanları gezegenimize temas etme şansı olmadığını söylüyorlar.

Asteroit nedir?

Asteroitler uzayda süzülen ve Güneş'in yörüngesinde dönen büyük kaya parçalarıdır. Gezegenlerden çok daha küçüktürler ve boyutları değişebilir. Güneş sistemimizde çok sayıda asteroit vardır ve bunların çoğu Mars ile Jüpiter arasında yüzen ana asteroit kuşağındadır.

Bilim insanları gök taşının bize bu kadar yakın seyretmesinin bilimsel gözlemler ve gökbilimcilerin asteroitlerle ilgili bilgilerini arttırmaları için büyük bir fırsat olduğunu söylüyor.

Bilim insanları cismin 2026'da Dünya'ya doğru geri döneceğini söylüyorlar, ancak uzmanlar o zaman da gök taşının herhangi bir tehlike yaratmayacağının altını çiziyor.