25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2022 16:56 | Son Güncelleme: 29.08.2022 16:23

El kurutma makinelerinde gizlenen tehlikeli bakteriler

TikTok hesabı için çeşitli küçük çaplı deneyler yapan Dallin Lewis, umumi tuvaletlerde kullanılan el kurutma makinelerinin ne kadar temiz olduklarını test etti. Ancak sonuç çok da iyi çıkmadı
El kurutma makinelerinde gizlenen tehlikeli bakteriler

ABD’de bir bilim insanı ellerinizi sallayarak kurutmanın onları temiz tutmanın en iyi yolu olabileceğini öne sürdü. 33 yaşındaki Dallin Lewis, el kurutma makinelerinin tekrar ellerinize bakteri bulaştırıp bulaştırmadığını araştırmak için Utah, Provo'daki bir umumi tuvalet, benzin istasyonu, sinema salonu gibi yerlerde bulunan makinelerinde altında petri kaplarını birkaç saniye tuttu. Onları üç gün kuluçkaya yatırdıktan sonra, kapların beyaz, sarı ve siyah lekeler halinde görünen bakteri ve mantarlarla dolu olduğunu tespit etti. Lewis aynı zamanda ellerini sallayarak kurutan birini taklit etmek için ayrı bir petri kabını da banyoda havada salladı ve sonuçta petri kabı tamamen temiz çıktı.  

"Kurutma makineleri en kötüsüydü"

Utah, Provo'daki evinin yakınında testleri TikTok kanalı için yapan Lewis, sonuçların beklediğinden çok daha kötü olduğunu söyledi. Lewis, “Çeşitli yüzeylerde benzer bakteri üreme testleri yaptım, telefonlar ve benzin pompaları muhtemelen en kötülerinden bazılarıydı Ancak el kurutma makinesi çok daha kötüydü” dedi. 

Bakteri püskürtüyor

Kurutucularda hangi bakteri ve mantarların gizlendiğini belirlemek için şimdilik bir test yapılmadı. Ancak önceki araştırmalar, el kurutma makinelerinin, etraflarındaki havayı emdiklerinde mikroorganizmaların tutabileceği insanların ellerine bakterileri püskürtebileceğini öne sürdü.

Eller nemliyken yayılıyorlar

Testler ayrıca el kurutma makinelerinin ağızlarında gizli bakteri kolonilerini ortaya çıkardı. Uzmanlar, ellerinizi yıkadıktan sonra kurutmanın çok önemli olduğunu söylüyor çünkü birçok bakteri türü sıcak ve nemli yerlerde üremeyi seviyor. Önceki araştırmalar, yüzeyleri kirleten mikropların yüzde 85'inin eller hala nemliyken ortaya çıktığını öne sürmüştü.